20.05.2009

Lucescu 16. Kupasının Peşinde


Dün akşam Nevizade'de Werder Bremenliler kutlamalara erken başlamış gibiydiler. W.B. sevdiğimiz bir takım da olsa, bu akşam gönlümüz Luce Amca'dan yana. Lucescu ile ilgili klasik geyiklere girmeyeceğim, sadece bir kaç ilginç nokta var aklıma gelen:

- Kadıköy'deki final, Lucescu'nun Avrupa Kupaları içindeki 2. finali. İlk katıldığı final, hepimizin bildiği üzere Galatasaray'ın Süper Kupa Finali idi.

- Shakhtar Donetsk ile 5. yılını dolduran Lucescu, eğer 1 sene daha kalırsa 1 takımda geçirdiği en uzun süre rekorunu kıracak. Daha önce 5 yılını Brescia'da geçirmişti, ayrıca 81-86 yılları arasında da 5 yıldan biraz az bir süre Romanya Milli Takımı'nın başında yer aldı.

- Shakhtar'daki uzun dönemine rağmen, kendi ülkesi dışında en çok Ukrayna'da değil İtalya'da kaldı. Calcio ile 90-91 sezonunda tanışan Luce, sırasıyla Pisa, Brescia, Reggiana ve son olarak kısa bir süreliğine de İnter'de çalıştı. 1999 yılının başlarında İnter'den kovulan Lucescu, arada Rapid Bükreşte geçen bir seneyi saymazsak, 8 yıl Serie A ve B takımlarında görev aldı. Fakat 8 yılın toplamında elde ettiği başarı ne diye sorarsanız sadece Brescia'nın Serie B şampiyonluğu diyebiliyoruz.

- Lucescu fazla ülke değiştirmekten hoşlanan biri değil. Teknik direktörlük kariyeri, vatanı Romanya, İtalya, Türkiye ve Ukrayna'da geçen Luce, ülke değiştirmekten değil fakat aynı lig içinde takım değiştirmekten hoşlanıyor. İtalya'da 4, Romanya'da 3 ve Türkiye'de 2 ayrı takım çalıştıran Lucescu, ayrıca Türkiye'de 2 büyük takımı da şampiyon yapabilen ender yabancı teknik direktörlerden biri. (80ler sonrasında hatırladığım kadarıyla 2 büyük takımı şampiyon yapabilen 3 teknik direktör var, Daum (BJK-FB), Denizli (GS - FB) ve de Lucescu (GS - BJK)... ) Ukrayna'da ise henüz takım değiştirmedi, ilk gittiği takımı çalıştırıyor.

- Lucescu'nun bir başka özelliği de gittiği takımlarda daima Romen oyuncu bulunması, bulunmadığı durumda da transfer ettirmesi. İtalya'da, Hagi, Radicaiou ve Mutu gibi yıldızlarla çalışan Luce, Türkiye'deyken Hagi ile tekrar çalışma fırsatının yanı sıra, Filipescu, İlie, Pancu başta olmak üzere pek çok Romen oyuncu ile çalıştı. Şimdiki takımı Shakhtar'ta da "Romen Kontenjanında" Razvan Rat bulunuyor.

- Lucescu'nun farklı liglerde toplam 7 tane 1. lig şampiyonluğu, 1 tane 2. lig şampiyonluğu, 3 tane de federasyon kupası şampiyonluğu bulunuyor. Toplamda 14 adet ülke içi, 1 adet de Avrupa kupası olmak üzere 15 kupa kazandı.

Bakalım bu akşam bu sayıyı 16'e çıkarabilecek mi?

1 yorum:

B. dedi ki...

lucescunun ettiği laflardan sonra sevmesemde werder alsın