22.04.2009

Rubio NBA Draftinde...


Avrupa'da doğup, oranın basketbol ortamında yetişmişseniz, 18 yaşında "aga ben sıkıldım buradan, kesmiyor beni Eurolig falan, ben NBA'ye doğru bir hava alıp gelecem" derseniz size deli gözüyle bakarlar. Benim en iyisi diyen Amerikalı oyuncuların bile çoğunun kolej liginde pişip geldiğini düşünürseniz, Avrupa'da doğru dürüst profesyonel basketbol hayatı oturmamış birinin NBA'e gitmesi imkansızdır. Tabii ki bu durumun dışında pek çok oyuncu var. Fakat Ricky Rubio'nun durumunda olay istisna bile değil, olayların doğal akışı olarak değerlendiriliyor. Profesyonel hayata 15, (kimilerine göre 14) yaşında giren Rubio u16 turnuvalarındaki performansı ile (quadraple double performanslar gibi) zaten geleceğin potansiyel NBA oyuncusu gibi görülüyordu. Şimdi 18 yaşını doldururken NBA 2009 draftına girmeye karar verdi. Kendisinin 14 yaşlarındaki halini izlemiştim, gerçekten o zamanlar bile 18-19 yaşında birinin soğukkanlılığı ve tecrübesi ile oynuyordu. Bunun ötesinde, çok az özel oyuncuda görülen pozisyonsuzluk durumu onda da var; sadece bir guard ya da forvet olarak göremiyorsunuz, sayı atıyor, uzun kolları sayesinde top çalmada usta (bu konuda NBA'de zirveyi zorlayabilir yeterince zaman alırsa - avrupa ortalaması sadece 20 dakikada 3ün üzerinde top çalma), topla süratli, ribaunt alabiliyor, bir de içerde takılıp arasıra blok yapabilse tek başına takım olacak. Tabi NBA, her ne kadar farklar artık azalsa da, Avrupa'ya benzemiyor, oyuncular ne kadar yetenekli olursa olsun, çoğu zaman tek tip göreve, oyun stiline bağlanıyorlar, Rubio NBA'e giderse büyük olasıkla guard mevkilerinden birinde oynayacak, bu da onun top çalma ve şut becerine odaklanmasına sebep olacak. Fakat, eğer kendini kanıtlar, NBA'in oyun temposuna uyarsa, fiziğini de geliştirmek kaydıyla, Le Bron gibi, Jordan gibi pozisyonlar üstü bir oyuncu olabilir.

Görünen o ki, gelecek 5 yılda, Rubio ve Mychel Reese karşılaştırmaları daha sık yapılacak.

Son olarak, gönül ister ki, Rubio NBA'e gitsin, Steve Nash'ın yanında stajını tamamlasın eşsiz fundemental becerilerine, oyun nasıl okunur ve manipüle edilir bilgisini de bu işin ustasından kaparak eklesin, gözümüz, gönlümüz de şenlensin.

Ve de...
Gasol sözüm sana, Katalanların yeni idolü Rubio olabilir, tahtın sallantıda!!

P.S. NTVspor'un haberine göre Badalona ile sözleşmesi devam ettiğinden dolayı, yüksek bonservis bedeli yüzünden, draft'ta seçilse bile, bir sezon daha Avrupa'da takılma durumu olabilirmiş.

1 yorum:

kaiowas dedi ki...

Gercekten de cilgin DKV taraftari penyanin en sevdigi oyuncularin basinda geliyor, hayirlisi bakalim, decomsu kucuk emrah ka$larinin hastasiyim ben...