13.06.2009

La guerra del fútbol (Futbol Savasi)


Iki gun once 2010 Dunya Kupasi elemelerinde ilginc bir mac oynandi: Honduras - El Salvador. Bloglarda sadece bir arkadas bu macin oncesini yazmis fakat onda da yeterli bilgi yoktu o yuzden kendim arastirayim dedim. Bu iki kucuk Orta Amerika devletinin macini ilginc kilan 40 sene once yaptiklari bir savas. Bu savas tarihte futbol uzerine yapilan ilk ve tek savas olarak gecer.
Burada her zaman soyledigimiz bir soz var: "Futbol hic bir zaman sadece futbol degildir". "Futbol Savasi"nin da baska sebepleri vardi elbette. Toprak olarak El Salvador'a gore 5 kat daha genis olan Honduras'a zamaninda bir cok El Salvadorlu goc etmisti ve bu gocmenler genellikle tarimla ugrasarak hayatlarini kazaniyordu. Fakat toprak kullaniminin enine yayilmasindan rahatsiz olan Amerikan sirketi United Fruit Company ve Hondurasli buyuk toprak agalari bu gocmenlere karsi bir kanun cikardilar. Honduras'ta 1967'de cikan bu kanunla ulkedeki El Salvadorlu multecilerin topraklari zorla ellerinden alindi ve neredeyse hepsi ulkelerine geri gonderildi. Tabiki El Salvador medyasinda bu olaylar buyuk tepkiyle anlatildi ve iki ulke arasindaki gerginlik 1967'den savas baslayana kadar giderek artti.
Iste 'meshur' eleme maclari boyle bir ortamda oynandi. 1970 Fifa Dunya kupasi eleme turunda oynanan Honduras- El Salvador maclarindan sirasinda cikan kargasa, isyan, kavga iki ulkenin savasiyla sonuclandi. 100 saat suren savas sirasinda yuzlerce Orta Amerikali oldu ve binlercesi de goc etmek zorunda birakildi. Iki ulke arasinda bir baris anlasmasi ancak onbir yil sonra 1980'de imzalandi. Bu kucuk hikayeden cikacak sonuc, futbol diplomasisi belki de her zaman ise yaramiyor...

Not: Bu arada iki gun once oynanan maci Honduras kazandi ve simdilik ucuncu sirayi aldi. CONCACAF'da ilk uc takim direk cikiyor. Dorduncu takim finallere gidebilmek icin Guney Amerika elemelerinin besincisiyle karsilasacak. El Salvador su anda besinci sirada.

1 yorum:

Gaizka Mendieta dedi ki...

bilgilendirme için teşekkürler Juoppo :)