4.07.2009

Michael Owen & ManU


Michael Owen, ki kendisi bir süredir Galatasaray ile ismi anılan bir oyuncuydu, son şampiyon Manchester United'a bedelsiz şekilde transfer oldu. Üstelik de Newcastle'da kazandığı paraya oranla ciddi bir maaş düşüşünü de kabul ederek. Kariyeri tükenmiş kabul edilen bu oyuncu, nasıl oldu da ligin küme düşen takımından şampiyon takımına geçmeyi başardı?
Owen'ın ne kadar iyi özellikleri olduğunu burada tekrar edecek değilim. En formsuz halinde bile, EPL'nin ara paslarla kontra-atağa en hızlı çıkan oyuncusu ve sakat olmadığı ender zamanlarda onun topla deparlarını kesebilecek defans oyuncusu EPL'de bile sayılı. (Ki 2 tanesi, Ferdinand ve Vidic artık bu oyuncular arasında değil) Bitirici vuruşlarından çok dikine topla hareketleriyle tanınan, tabiri caizse, vites arttıran bir oyuncu. Bu tarz oyuncular, fiziksel becerilerini daima üst seviyede tutmak zorunda olduklarından verimli dönemleri çok da uzun sürmüyor. Peki Sir Ferguson niye Owen'ı transfer etti? Ferguson bu transferde iki şeye güveniyor, birincisi Owen'ın pek de eksilmiş gibi durmayan doğal yeteneklerine, ikincisi de kendisinin oyuncunun fiziksel ve mental gelişimini tetikleyen "man-management" sistemine. Van Der Saar, Sheringham, Johnsen, Irwin gibi oyuncular Ferguson sayesinde kariyerlerini en az 5 yıl uzattılar, hatta Sheringham ve Van Der Saar bu sistemle kariyerleri bitmek üzereyken, adeta jübile yolundan dönüp, takımlarının as oyuncularından oldular. Giggs bu sene, yanılmıyorsam 35-36 yaşlarında EPL'nin en iyi oyuncusu seçildi ve hala futbolu bırakmaya niyeti yok. Uzun lafın kısası, Ferguson dışında hiç bir EPL menejeri, Owen'ı toparlayıp en azından eski günlerinin tatlı bir hatırası seviyesine getiremez. Maddi açıdan bakıldığı zaman da, sonuçta bedavaya hem de bu kalibrasyondaki oyuncunun normal maaşının çok daha azına ManU'ya transfer oldu. İlk 11e girmesi zor, onu dert edeceğini de sanmıyorum, kendisine verilen dakikaları en verimli kullanmaya çalışacaktır. En azından, Galatasaray gibi banko ilk 11 oynayacağı bir takıma transfer olup, bekleneni verememe stresi yaşamayacaktır. Attığı her gol, yaptığı her assist takımın hanesine artı puan olarak eklenecektir. SOnuyçta pek çok kişinin aksine, bence Owen doğru bir transfer olmuştur.

Kimbilir kendini EPL'de her türlü kupayla defalarca kanıtlamış Sir Ferguson'un, kendi ego okşama aracı, Owen gibi bitik yıldızları eski günlerine döndürmektir, eğer ManU yakın zamanda böyle birkaç transfer daha yaparsa şaşırmayın derim...

0 yorum: