6.08.2009

Süper Lig'de Anadolu Takımları - Bölüm 2

Serinin ikinci bölümünde Sivasspor, İstanbul B.B. Spor, Kasımpaşa, Kayserispor ve Manisaspor'u inceleyeceğiz.

SİVASSPOR

En Önemli Transfer : Ersen Martin
En Önemli Kayıp : Balili
Artıları : Mehmet Yıldız'ın kalması, Ersen Martin'in forveti güçlendirmesi
Eksileri : Yabancıların hemen hepsinin değişmesi, takımın amaçsız kalması

Anadolu'da bir takım şampiyon olmadan kaç sezon şampiyonluk kovalayabilir? Bunun cevabı sadece 2 sezondur! Trabzonspor'un şampiyonluklar döneminden sonra ligimizde bunu sırasıyla Kocaelispor, Gaziantepspor ve en son da Sivas denedi. 3 takımın da ortak özelliği her mevkide kaliteli oyunculardan kurulu bir ilk 11'e sahip olmalarıydı. Hepsinin bir başka ortak özelliği bu 11'i destekleyecek bir bench'e sahip olmamalarıydı. Bu durum uzun ve yorucu lig sürecinde, yıldız oyuncuların yorulmasına ve kritik maçlarda müthiş hatalar yapmalarına yol açtı. (Fenerbahçe'nin 3-0'dan 4-3 aldığı maçı ve Sivasspor'un geçen sezon son 5 haftada yaşadığı puan kayıplarını hatırlatırım.) Kocaeli ve Gaziantep örneklerinde, takımlar zirveye en çok yaklaştıkları süreçten hemen sonraki sezon kadroyu dağıtma sürecine girdiler. Sivasspor, yıldız yerli oyuncularını satmayarak buna karşı bir duruş sergilemeye çalıştı fakat bu arada elindeki bütün yabancı oyuncuları dağıttı. Yerlerine aldıkları da şu an itibarı ile pek de spektaküler transferler değil. Yerli kadrosundan La Liga'nın teri üzerinde daha soğumamış bir Ersen Martin var, çoğu kişinin aksine benim beğendiğim bir oyuncu, elbette bir Hakan Şükür olmaktan oldukça uzak fakat kendini potansiyeli dahilinde geliştirdiği de bir gerçek ve güçlü fiziği ile rakip defansları yoracak türde bir adam. Geçen sezon, Sivasspor kapanan takımlara karşı bir şey yapamayınca doldur boşaltlara başlıyordu, ortasahası hala daha ötesinde bir yaratıcılık gösterecek durumda değil, o halde Ersen Martin bu şuursuz ortaların hedefi haline gelecek isim olacaktır. Ersen Martin bu sezon Türk Liglerindeki en verimli sezonunu geçirebilir, şimdiden dikkat diyorum.

Fakat takımın geneline bakınca bir dağılma seziyorum, Balili, Tum gibi oyuncular müthiş yetenekler olmasa da takım oyuncularıydı; Bilica defansı toparlıyordu, şimdi bu oyuncuların hiçbiri yok ve Bülent Uygun'un sahada iletişimi sağlayacağı bir oyuncu da kalmamış gözüküyor, Anderlecht maçları ilk ciddi uyarıydı, umarım Uygun bunları ciddiye alır ve takıma birkaç takviye yapabilir.

MANİSASPOR

En Önemli Transfer : Jimmy Dixon
En Büyük Kayıp : Cenk İşler
Artıları : Kaliteli yabancıların transfer edilmesi, Ufuk Ceylan'ın kalması
Eksileri : Defans daha güçlü olabilir, Ufuk Ceylan'ın spekülasyonlardan kurtulması lazım

Manisaspor'un Vestel'in destek vermekten vazgeçmesinden sonra SüperLig'den düşeceğini sanılıyordu. Fakat Tarzanlar herkesi yanılttı ve orta sıralara oynayacak bir takım kurdu. Liberya Milli Takımı'nın defans oyuncusu Jimmy Dixon, Malmö'den; Kanada Milli Takımı'nın kanat oyuncusu Joshua Simpson ise Kaiserslautern'dan transfer edildi. İkisi de tecrübeli oyuncular ve doğru yerlere transfer edildiler. Bunlara ek olarak, Mehmet Nas, Eren Aydın ve Burak Özsaraç gibi ortasıralar için ideal yerli transferler yaptılar. Ortasahası Manisa'nın en güçlü bölgesi gibi gözüküyor, forvette ise 2 Brezilyalı oyuncu böyle bir ortasaha ile 30 golü geçebilir. Ufuk eğer kalırsa kalede de bir sorun gözükmüyor, tabii giderse yerine iyi bir kaleci bulmaları sorun olacak.

Ufuk Manisa'da kalırsa zayıf bölgeleri defans gibi gözükmekte, Dixon orası için iyi bir transfer fakat yeterli değil, büyük takımlardan tecrubeli bir yerli oyuncu transferi o bölgeyi rahatlatır. Fakat şu haliyle bile Manisaspor, Vestel şokunu üzerinden atlatmış, ligin sabit takımlarından biri olmaya aday gözüküyor.

KAYSERİSPOR

En Önemli Transfer : Gökhan Emreciksin
En Büyük Kayıp : Julius Aghahowa
Artıları : Yeni stadyum takıma moral getirecektir
Eksileri : Eski haline göre çok zayıf bir kadro

Kayserispor hakkında yazacak bir şey yok. Troisi transferi ile ilgili yazım sanırım bu takım ve şehir hakkında düşündüklerimi anlatmakta.

KASIMPAŞA

En Önemli Transfer : Diego Alejandro Scheunschner
En Büyük Kayıp : -
Artıları : Başarı yakalamış yerli kadroyu yabancı oyuncularla güçlendirdiler
Eksileri : Fazla politize olması, kadronun Süperlig için yetersizliği

Kasımpaşa ligin asansör takımı olacak gibi duruyor. BankAsya Ligi için fazla güçlü, Süperlig içinse fazlasıyla zayıflar. Kasımpaşa, birazdan inceleyeceğimiz İ.B.B. Spor ile birlikte son dönemin biraz politik ikliminin kayırdığı bir takım, bu yüzden bazılarının fazlasıyla sempatisini, bazılarının da fazlasıyla antipatisini kazanıyor. Unutulan şey ise, Kasımpaşa'nın bir belediye takımından öte, İstanbul'un en önemli semt takımlarından biri olması. Bu bağlamda, bir zamanlar ligde oynamış olan Sarıyer, Bakırköyspor ve Zeytinburnuspor'dan bir farkı yok. Bana sorarsanız Kasımpaşa'nın yeri ne SüperLig ne de 1. Lig; ben kendi şehrimde mahalli bir lig kurulmasını istiyorum ve içinde geçmişin özlediğim bütün semt takımlarının birbirleriyle kapışmasını istiyorum. Keşke Brezilya modeli, mahalli ligler ve ulusal liglerden oluşan karma bir sistemimiz olsa... (Brezilyadaki eyalet şampiyonaları yerine büyük illerin kendi ligleri, diğerlerinin de coğrafi bölgelere göre ligleri olabilir.)

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESPOR

En Önemli Transfer : Taner Gülleri
En Büyük Kayıp : Tjikuzu
Artıları : Tecrübeli oyuncuları
Eksileri : Seyircisizlik

Bu takım ligde niye var? Oynadıkları ve hakettikleri için... Belediye takımlarının isimleri değişse de ligde var olması Türk Futbolu'nun içinde bulunduğu garabet bir durumu gösteriyor. Seyircisiz takımların bu sene sayısı ikiye düştü fakat bu bile her hafta ortalama 1 maçın seyircisiz oynanması demek, ligin seyir zevki ve hasılat gelirleri düşünüldüğünde 9 maçtan 1 tanesinin bile bu halde olması büyük lüks. Fakat bu konu böyle birkaç paragrafın ötesinde detaylı bir yazı hakediyor.

Takıma gelince, veteran oyuncuların hala İstanbul'da kalmasına yaramıştı geçen sene. Güzel maçlar da çıkardıkları olmuştu, özellikle büyük takımlara karşı. Şimdi büyüklerin korkulu rüyası Taner Gülleri'yi de transfer ettiler. İlk maçlarının Beşiktaş ile olması işleri daha da ilginç hale getirdi. Yeni sezon bir sürpriz ile başlar mı? Cuma akşamı bunun cevabını göreceğiz.








1 yorum:

Eren dedi ki...

Seyircisiz 2 takimin yanina maalesef bir de Gencler'i ekleyebilirsin.

Maalesef diyorum, cunku yillarin el emegi goz nuru takimi Gencler, o kadar seyircisizlige ragmen lige bir Ankaragucu'nden daha fazla renk katiyorsa onunde saygiyla egilmek gerek. Allah her kulube Cavcav gibi kaliteli bir diktator bahsetsin.