29.01.2010

FM 2010'un Türkleri: Ömer Toprak

Serinin 2. yazısında yine Almanya'dayız. Bu sefer forvetten geriye, defansın göbeğine gidiyoruz. Türk Futbolu'nun son yıllardaki en problemli yeri olan stoper mevkii için en önemli iki oyuncu da Almanya'da oynamakta. Bunlardan birincisi, elbetteki Serdar Taşçı. FM 2010 ile birlikte bir yaş daha büyüyen Taşçı, artık gelecek vaadeden yetenek olmaktan çıktı ve transfer edildiği zaman hemen ilk 11'de çıkacak üst düzey bir oyuncuya dönüştü. Tabii fiyatı da ona göre arttı. 
Serdar'ın gelişimi sonrasında sıra Ömer Toprak'a geldi. Freiburg'da oynayan Toprak, sadece Türk oyuncular arasında değil, Alman oyuncular arasında da göze batıyor. FM'deki özellikleri arasında öne çıkan yanları, sadece defansif özelliklerinin değil, topu oyuna sokma ve hatta frikik kullanma becerisinin bile bir defansa göre gayet iyi oluşu. Belki bir Marquez değil kendisi fakat Türkiye liglerinde oynayanlar için, bütçesi kaldırabilen için en iyi yerli "ball playing defender" seçeneği Ömer Toprak. Kendisi 9-11 milyon avro arası bir bedele Freiburg'dan alabilirsiniz. Genç yaşı ve gelişme potansiyeli ile (PA 169) gelecek yıllar için alınacak en doğru yerli stoperlerden biri. Yanına, Eren Güngör de Kayseri'den alınırsa, defansın ortasında yerli oyunculardan süper bir ikili yaratmanız içten bile değil. Toprak, Güngör'ün kısıtlı teknik özelliklerini kapatıp defanstan oyuna top sokarken, Eren de sıkı markaj kabiliyeti ve fiziksel gücü sayesinde Toprak'a ideal partner olmakta.

Ömer Toprak oyunun bazı versiyonlarında sakat olarak başlıyor sezona. Bunun sebebi, futbolcuları yakından takip eden FM scoutlarının, Toprak'ın gerçek hayatta geçirdiği ağır kazayı da es geçmemeleri. Başarılı defans oyuncusu, 2009 Haziran'ında kullandığı go-kart aracının yakıt tankının patlaması sonucu ciddi bir kaza geçirmiş; sırtında ve bacaklarında da yanıklar oluşmuştu. Yaklaşık 7 ay süren ve çeşitli ameliyatlar içeren zor bir dönem sonunda, Toprak pek çok kişinin tam da futbolu bırakacağını düşündüğü anda toparlandı ve takımla beraber çalışmalara başladı. Hatta takımı Freiburg'un devre arası hazırlık maçlarında kısa süreli olsa da görev almaya başladı. Almanya U21 Milli Takımı için adının geçtiği, geleceğin yıldız adaylarından biri olarak görüldüğü zamanda geçirdiği bu talihsiz olay, Ömer Toprak'ın takımının Bundesliga'ya çıktığı sezonda, istediği patlamayı yapmasına engel oldu. 15. sırada, düşme hattının hemen üstünde bulunan Freiburg'un aslında Toprak'a bu aralar çok ihtiyacı var. Umarız Toprak da en kısa sürede, sakatlıktan tamamen kurtulur ve Bundesliga'nın 2. yarısında en azından 10-12 maçta görev alır.

Son olarak, Almanya U19 takımında 3 kez oynayıp, 1 tane de gol atan genç stoperin yaklaşık değeri 3 milyon avro* ve Freiburg'un en değerli oyuncusu. Defanslarında iyi yerli stoperlerin sıkıntısı çeken klüplerimize duyurulur.

*Transfermarkt'taki değeri.

FM 2010 Türk Oyuncuları Serisinde Daha Önce Yayınlananlar

* Deniz Naki

2 yorum:

aks111 dedi ki...

Geçen cuma akşamı stutgart maçında ilk 11 deydi.

Barış Eken dedi ki...

Merhaba ben tamamen farklı bişey sorcam . Attributes kısmının sayısal değerlerle gösterimini nasıl ayarlıyoruz acaba ?