12.04.2010

Dünya Kupası: En İyi Kaleciler - Lev Yaşin Ödülü

Lev Yaşin

FIFA'nın resmi Dünya Kupası ödülleri yazılarımıza kupanın en iyi oyuncuna verilen Altın Top Ödülü yazısıyla başlamıştık, şimdi ise sırada turnuvanın en iyi kalecisine verilen Lev Yaşin Ödülü var.

Lev Yaşin tüm otoritelerce gelmiş geçmiş en iyi kaleci kabul edildi ve 2000 yılında FIFA tarafından yüzyılın kalecisi seçildi. 1958-66 yılları arasında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği kalesinde devleşen Rus kaleci simsiyah maç kostümleri ve başarıyla kullandığı kolları nedeniyle 'Siyah Ahtapot/Örümcek' lakablarını taşıyordu oysaki isminin Rusçadaki anlamı Aslan'dı. 1948-1970 yılları arasında aralıksız yirmi iki sene Dinamo Moskova kalesini korudu. Kariyeri botunca yüz elliden fazla penaltı kurtardı ve hatta bununla ilgili şu veziceyi söyledi: "Yuri Gagarin'i uzayda görmekten alınan zevkin yerine ancak güzel bir penaltı kurtarışından alınan zevk geçebilir". Bu kadar büyük bir sporcuya yakıştırılamayacak bir sonu oldu; bir diz ameliyatı sonrası 1986 yılında bir bacağını kaybetti sonra da 1990 yılında bu ameliyattan kaptığı söylenen bir mikrop yüzünden hayatı son buldu.


Aslında bu ödülün verilmesine ilk olarak 1994 ABD dünya kupası sırasında karar verildi. Yani yukarıda gördüğünüz listenin son dört ismi bu ödülü kazanan kaleciler. Daha öncekiler ise ait olduğu yılın dünya kupası ilk on birine seçilen kaleciler. Kısaca diyebiliriz ki ödülün içeriği aynı ismi faklı. 1998 öncesinde en iyi on bire her mevki için birer oyuncu seçiliyordu, bundan sonraki turnuvalarda ise bir kaç isim seçildi. Bu bakımdan adil bir liste olduğunu söyleyebiliriz. Rüştü Reçber'de 2002 dünya kupasında Lev Yaşin ödülünü alamamasına rağmen en iyi on bire seçilen iki kaleciden biri olmuştu. Bu ödülü alan futbolcu aynı zamanda altın top - en iyi oyuncu ödüllerinde de hakkını kaybetmiyordu ki bunun örneği Rüştü'nün on bire girdiği sene hem Lev Yaşin hem de Altın Top ödüllerini alan Oliver Kahn oldu. Ayrıca tüm dünya kupaları boyunca bu listeye üç kaleciyle giren Uruguaylı futbolcuların genlerinde kalecilik işlenmiş olması mümkün.

Rüştü Reçber

3 yorum:

cengiz dedi ki...

güzel faydalı bir yazı, yüregine saglık. "en iyi on bire seçilen iki kaleci" nasıl oluyor onu anlamadım?

Volkan dedi ki...

brezilyalılar hücumcu yetiştirir, diğer güney amerikalılar da bu hücumcuların şutlarını çıkartabilen kaleciler...
dünyanın en iyi kalecilerinin bazılarının paraguay, uruguay, arjantin, kolombiya gibi brezilya ile durmadan mac yapan ulkelerden cikmasi tesaduf olamaz herhalde :)

Gökçe dedi ki...

@ Cengiz:

Tesekkurler, FIFA 1998'den itibaren en iyi on bir'e on bir futbolcu secmek yerine her mevkiye iki uc adam seciyor yani yaklasik 25-30 kisilik bir en iyi on bir listesi cikiyor...

Bu en iyi on biri de yazacagiz...