19.09.2008

Ajax Alt yapisi & Galatasaray Alt yapisi


1995 Yilinda Ajax Sampiyonlar ligini kazandiginda ilk 11'de oynayan 8 oyuncusu kendi alt yapisindan yetisme futbolcu idi. Ajax'a Sampiyonlar ligini kazandiran golunu yine alt yapisandan yetisen 18 yasindaki Patrick Kluivert atmis idi.

Ajax spor kulubu, 12 futbolcudan 5 senede, 106 Milyon euro bonservis geliri elde etti. Bu 12 futbolcudan 9 tanesi direk alt yapidan yetisme. 3 futbolcu ise (Ibrahimovic, Mido, Chivu) 18-19 yasinda bulup getirdiler.

Hep derim bizim alt yapida olan tum oyunculari 10-12 yasinda Ajax alt yapisina verdigimiz varsayalim, Ajax, Arda ve Aydin'i 17 yasinda A takima monte eder 2-3 sene icinde 40- 50 Milyon euroya satar.

Bu sene Turkiye'ye gelen yabanci futbolculardan sonra ligleri karsilastirmam bile. Turkiye ligi Hollanda birinci liginden cok daha kaliteli ve zevkli bir lig haline gelmistir. Ama malesef Avrupa takimlari, hakli olarak Hollanda' dan transfer yapmaya devam edecekler.

Cunku sisteme ve kaliteye guveniyorlar. Hollanda'nin nufusu 16 milyon olmasina ragmen yurt disinda oynayan futbolcu sayisi 500 ile 1000 futbolcu civarindadir. Turkiye'nin nufusu 70 milyon olmasina ragmen gurbetci oyuncalari saymaz isek ulke disinda 6-7 oyuncumuz oynamaktadir.

Bizim alt yapidaki sistemi cok iyi bilmedigim icin bir yorum yapamam ama Hollanda ve bilhassa Ajax alt yapisinin basarisinin en buyuk sebeplerinden biri 10 yasinda sag bek olarak baslayan bir cocugu 17-18 yasina kadar o mevkide oynatip sag bek olarak hucum ve defans yaparken nasil posizyon almasini ezbertletmeleridir. Baska bir artilari ise Alt yapida bulunan tum takimlarin A takiminin oyun duzeni ile oynatmalaridir. Misal A takimi 4-3-3 oynuyorsa alt yapida olan tum takimlar bu sistem ile oynuyorlardir.

Turkiyen'in tartismasiz en iyi alt yapisina sahip olan Galatasaray'in bir an once Ajax alt yapisini ornek almasini ve sistemlerini alt yapimiza monte etmesi gerektigini dusunuyorum.

106 Milyon Euro'nun detaylari:
Heitinga (10 milyon Euro, Atlético Madrid), Babel (17,3 milyon Euro, Liverpool), Sneijder (27 milyon Euro, Real Madrid), De Mul (4 milyon Euro, Sevilla), Maduro (2 milyon Euro,Valencia), Van der Vaart (5,1 milyon Euro, Hamburger SV), De Jong (1,5 milyon Euro, Hamburger SV), Van Damme (3 milyon Euro,Southampton) , Van der Meyde (12 milyon Euro, Internazionale) , Ibrahimovic ( Juventus'a 16 milyon Euro'ya satildi, 7,5 Milyon Euro'ya alındı), Mido ( 4.2 Milyon Euro'ya alindi, 6 milyon Euro'ya Olympique Marseille satildi, ) ve Chivu (2.5 milyon Euro'ya alindi, 18 Milyon Euro'ya Roma'ya satildi).

0 yorum: