29.01.2009

Irkci Kufurler ve Balili


Avrupa futbolunu takip edenler irkciligin cok ciddi bir sorun olarak ele alindigini bilecektir. Ispanya'da irkci tezahurat yapan takim taraftarlarina yuksek cezalar verilmektedir. Emre Belozoglu Newcastle'da oynarken irkcilikla suclanmisti ve eger aklanmasaydi cok yuksek bir ceza almasi mumkundu. Yine ayni sekilde UEFA'nin da destegiyle Avrupa'da Football Against Racism in Europe (FARE) haftasi her yil Ekim aylarinda Ispanya, Fransa ve Italya gibi ulkelerde kutlanmaya baslandi. Turkiye'de durum ne derseniz, iste boyle:

(Radikal'den)

Galatasaray’la Sivasspor arasındaki kupa sınavından sonra yaşananlar fair-play ve ırkçılıkla mücadele konusunda Türkiye’nin daha çok yolu olduğunu gösterdi. Karşılaşmanın 75. dakikasında Sivasspor’un İsrailli golcüsü Pini Balili, Galatasaray ağlarını havalandırınca Sami Yen’de çatlak da olsa ‘Kahrolsun İsrail, o. çocuğu Balili’ sesleri duyuldu. Maçın gerginliği ve konuk ekibin avantajlı bir skor yakalamasıyla birlikte maçın ardından neredeyse tüm tribünler bu çirkin tezahürata devam etti.

Karşılaşmanın ardından hem Sivasspor Teknik Direktörü Bülent Uygun, hem de Yiğidolar’ın başkanı Mecnun Odyakmaz küfürlerden rahatsız olduklarını açıkladı. Bu gelişmelere rağmen Galatasaray’dan başkan dahil herhangi bir yönetici üzüntülerini dile getirmezken, Sarı-Kırmızılı kulübün internet sitesinde bir özür veya ırkçılığa karşı bir metin yer almadı (Maç salı günü yapıldı). ‘Irkçılık’la sadece UEFA ve FIFA değil Avrupa’nın önde gelen kulüplerinin de mücadele ettiğini hatırlatalım. Sivasspor Basın Sözcüsü Fikret Ünsal, dün yazılı bir açıklama yaparak yaşananları kınadı ve “Nihayetinde oynanan üst seviyede bir futbol müsabakasıydı ve misafir ettikleri takım onları 2007-2008 sezonunda 5-3 kaybettikleri şampiyonluk maçında küfürle değil alkışlarla ve çiçeklerle karşılamış ve uğurlamışlardı” dedi.



UEFA Tahkim Kurulu Üyesi ve eski Futbol Federasyonu Başkanı Levent Bıçakcı, NTV Spor’da yayımlanan ‘Spor Servisi’ programına telefonla katıldı ve Pini Balili’ye yapılanların ırkçılığın alanına girip girmediği sorusu üzerine şunları söyledi: “Bu konuda nasıl bir cevap vereceğimi bilemiyorum dersem, siz cevabımı anlarsınız. Geçen hafta UEFA’da ırkçılık üzerine uzun toplantılar yaptık ve biz, Türkiye’de böyle olayların yaşanmadığını iddia ettik. Ne var ki Balili’ye yapılanlar resmiyet kazanırsa yani ceza ırkçılık üzerinden kesilirse, bütün çabalarımızın boş olduğu kanısına varılacak. Yapılanlar ne yazık ki çok üzücü ve utanç verici.”

0 yorum: