26.04.2009

Bilica


Civili krampon formasini ustume gecirip ilk maca cikmaya hazirlanirken, dun Sabah’in internet sayfasinda Fabio Bilica’nin Fenerbahce’ye transfer olacagi haberini gordum. Sivas’in baskani Mecnun Odyakmaz’la Aziz Yildirim’in 2 milyon Euro’ya anlastigi yazilmisti.

Once sisirmece bir haber olarak da gozukse, Mecnun Odyakmaz’in Fenerbahce’ye kulup uyesi olmasi bu olayi inanilir kildi benim icin (Zaten Fenerbahce’nin iyi bir defans oyuncusu almasi gerektigini tum Turkiye biliyor. Edu uzun sure sahalardan uzak kalacak, yerine oynayan oyunculardan da fazla verim alinamiyor).

Bence Bilica bu sezon geldigi Turkcell Super Lig’in en degerli oyuncusu olmustur simdiden. Sivas’in en az gol yiyen (19 gol) takim unvanini korumasinda bence en buyuk pay Bilica’nindir.

Gecen sezon bu oyuncudan yoksun Sivas ozellikle 3 buyuklerle oynadigi maclarda kolay gol yeme hastaligi yuzunden cok puan kaybetmisti. Bilica tam da bu soruna care oldu. Takimin defansini toparladi, kritik maclarda onemli yerlerde kademeye girerek takimina guven asiladi. Oyunu iyi suzmesi, ustun top teknigiyle geriden oyunu iyi kurmasi… Bilica sayesinde Sedat Bayrak gibi futbol olarak vasat bir stoper bile Milli Takim icin dusunulur hale geldi.

Bilica fiziki gucuyle ve gosterissiz ama teknik futboluyla bence gunumuzun modern defans oyuncusu profiline bire bir uyuyor. Fenerbance bu transferi gerceklestirirse Bilica-Lugano ikilisi, Hogh-Uche’den sonra Fenerbahce’ye gelen en iyi defansif ikiliyi olusturur. Hatta iddia ediyorum geri dortlusu solda Roberto Carlos, sagda Gokhan Gonul ve gobekte Bilica-Lugano’dan olusan Fenerbahce bence bu alanda Avrupa’nin en onemli takimlarini geride birakabilir. Evet Bilica-Lugano ikilisini ben ManU’daki Rio Ferdinand-Vidic veya Chelsea’deki Terry-Alex ikilisiyle ayni kefede goruyorum.

Futbolda ve bence butun diger spor dallarinda maclari defans kazanir, ofans degil. 2006 Dunya Kupasinda Italyan Fabio Cannavaro ‘nun MVP secilmesi da gunumuz futbolunda defansin tasidigi onemi gostermistir. Uruguay’in kaptani Lugano zaten Juventus’un takibinde. Eger Lugano takimda tutulur yanina da Bilica transferi yapilirsa (ki Bilica en az diger Brezilyali meslektaslari Lucio veya Alex’ten asagi kalmaz) Fenerbahce Avrupa kupalari icin onemli bir adim atmis olur.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Defans oyuncularında beraber uyum en önemli konu gerçekten de, fakat bir başka konu da defans ikilisinin ortalama kart sayıları. Lugano çok etkili bir oyuncu olmasına rağmen şu an açık ara ligin en kolay kart gören oyunucusu. ciddi bir öfke kontrol problemi olduğu belli. Bilica ile iyi bir ikili olmaları için Bilica'yı kritik maçlarda yalnız bırakmaması lazım.

Volkan dedi ki...

Abi eğer sivas şampiyon olursa 2 milyon bonservisin üzerine en az 1 milyon euro daha eklemek lazım. Sivas'ın olası şampiyonlar ligi mücadelesi için kadrosunu koruması şart. Kendini daha uluslarası arena ispat edememiş bir takıma, şampiyonlar liginde sırıtmayacak kalitede oyuncu getirmek büyük risktir. Ayrıca şu an itibarı ile Sivasspor'un bütün oyuncuları, özellikle de ilk 11 değerlerini katlayacak gibi görünüyorlar. Şu aşamada herhangi bir oyuncu satmak Sivasspor için ciddi bir maddi kayıp olur.