4.04.2009

Kitap Kolu : "The Balls"

The Balls - Tales From Football's Nether Regions
Paul Brown
237 Sayfa
Mainstream Publishing
ISBN 1 84018 930 4

"Çivili Krampon Kitap Köşesi" artık her hafta futbol başta olmak üzere spor ile ilgili bir yayını size tanıtacak. Futbol kitapları deyince aklımıza sadece Simon Kuper külliyatı ya da Futbolcu Dilenciliği gibi kitaplar gelmesinden sıkılan biriyseniz kitap köşemize hoşgeldiniz.

Bu hafta yabancı bir yayın tanıtıyoruz. Kitabın adı pek manidar, "BALLS: Tales From Football's Nether Regions". Tabii fotoğraftaki zavallı David Beckham'ı görünce Balls'un diğer anlamı aklımıza geliyor. İnşallah kendisine bir şey olmamıştır, gerçi dedikodulara göre çapkınlıktan da geri durmuyormuş, neyse konumuzu dağıtmayalım. Kitap, futbolun kendisinden çok, futbol, futbolcular, camialar ve taraftarlar etrafında dönen, komik, ilginç hatta saçma sapan olayları ele alıyor. Kitap, şiddet, seks, alkol, music, film, hakemler, taraftar gibi tematik başlıklara ayrılmış her başlıkta konuyla ilgili ağırlığı ada futbolu üzerinden olsa da -yazarın Britanyalı olduğu düşünülürse gayet normal- Türkiye'de dahil olmak üzere dünyanın her yerinden ilginç olaylara yer veriyor. Türkiye ile ilgili 2 olaydan bahsediyor, ne yazık ki bunlar pek de iç açıcı olaylar değil: "şiddet" adlı bölümünde Ahmet Çakar'ın vurulma olayından bahsediyorken, "skandallar" bölümünde de Emre Belözoğlu'nun gece yarısı arabasıyla bir yayaya çarpıp öldürmesinden bahsediyor. (Hatırlarsanız, Emre Belözoğlu öldürmekle kalmamış, hapisten de yırtmıştı...) Ayrıca şahsen en ilginç hikaye veteran oyuncu Roger Milla'nın (Kamerun), nerden aklına estiyse ülkesinde pigmeler arasında futbol turnuvası düzenlemeye çalışması ve bunun ülke çapında bir skandala dönüşmesiydi. İlerleyen zamanlarda, ilgili konulardaki bölümleri vakit buldukça Türkçeye çevirip burada yayınlayacağım.

Son olarak, kitabın bitirdiğinizde şu ünlü "futbol asla sadece futbol değildir" sözünün tebessüm ettiren yanı aklınızda kalıyor, hatta şunu diyorsunuz kendi kendinize:
"Ne olur futbol sadece futbol, futbolcu da sadece futbolcu olarak kalsın, bir daha da "Anfield Rap" vakası olmasın..."

0 yorum: