28.04.2009

Sivasspor ve Şampiyonlar Ligi


Bu haftaki sonuçlardan sonra Sivasspor ve Beşiktaş şampiyonlar ligine bir adım daha yaklaştılar. Bu senenin farkı ise herkesin bildiği gibi şampiyon olan takım direk olarak Şampiyonlar Ligi (ŞL) grup maçlarına kalacak. Bunun da iki önemli anlamı var; altı tane ŞL maçının garantilenmesi ve bol sıfırlı ŞL katılım payı. Sivasspor için bunların dışında da yine büyük bir artısı olacak, tabi ki gruplara kalabilirse. Bunu da yazının ilerleyen bölümlerine bırakalım.

Türkiye Ligi'nde şampiyon olmuş takımlar medya'da ve spor kamuoyunda hep dört büyükler diye geçer. Küçüklükten beri Trabzonspor'un bu gruba dahil olmasını zorlama, popülist ve Trabzonu küstürmemeye yönelik bir eylem olarak görürüm. Ha bu demek midir Trabzonspor üç büyükler harici gruba dahildir. Çok açık bir hayırdır bu sorunun cevabı. Trabzon şehrine sahip olmanın avantajı, tüm Karadeniz bölgesi futbolcu adaylarının öncelikli hedefi olması ve şampiyon olamasa da üst sıraları zorlaması Büyük ile küçük takımlar arası Üst/Orta bir takım yapmıştır Trabzonspor'u.



Bu noktada önem kazanan nokta ŞL katılım payı ve gruplarda alınacak puanlar sonrası gelecek kallavi para. Bu para tahmin edersiniz ki Sivasspor bilançolarında diğer büyüklere oranla çok daha fazla bir etki yapacaktır.

Bu para girişi gerçekleşirse, ortaya bu paranın nasıl değerlendireleceği sorusu çıkacak. Yönetim olarak, teknik direktör olarak beğenmesekte son iki buçuk sezonun en iyi takımıdır Sivasspor. Saha dışı ilişkileri bir kenara bırakıp salt futbol ekseninde bakarsak yabancı oyuncu fayda/performans oranı en yüksek takım diyebiliriz. Buradan bağlantı ile ŞL'den gelecek para aynı fiyat/performans oranı korunarak daha da üst seviye oyunculara yatırılırsa işte o zaman Türk Futbolunda Devrim denilen şeyin temelleri sağlam olarak atılacak.

Günümüzün klasik laflamalarından biri olan sanayileşmiş futbolda bu gelecek paranın Sivasspor tarafından iyi değerlendirmesi her ne kadar onları mali olarak onları üç büyükler ayarına getirmeyecek olsa da çok açıkça Trabzonspor'un önüne itecektir. Gelecek sene ligde iddalı ve Şampiyonlar Liginde savaşan bir Sivasspor çok ta süpriz olmaz ki ben Sivasspor'un gelişimini Ukrayna takımlarınının gelişimine benzetiyorum. Oyun anlayışları bence ŞL sonrası bir UEFA mücadelesinde önemli dereceler getirebilir eğer ki bu para geçmişteki gibi değerlendirilirse.

Tabi burada diğer bir önemli nokta ortaya çıkıyor. Ne dedik daha iyi oyuncular, özellikle yabancı. Genç veya piyasa yapmaya çalışan isimsiz ama gelecek vaadeden oyunculara çok cazip gelecektir ŞL'de oynayan bir Sivasspor. Ta ki oyuncularını dövmekle tehdit eden Bülent Uygun'la ilk antremana çıkana kadar. Bunları konuşmak için erken ama bu aynı zamanda önemli bir sınav olacak Sivasspor için...

Bakalım Türkiye'de bir Futbol Devrimi başlayabilecek mi?


1 yorum:

Viola dedi ki...

Bence Sivasspor'un gelecegi cok da parlak degil,sezon sonu buyuk ihtimalle, M.Yildiz, Bilica, M.Erdogan gibi kilit isimler ortalama fiyatlarla takimdan ayrilacaklar. M.Yildiz icin coktan Galatasaray'la anlasti deniyor, keza Bilica ve M.Erdogan icin de benzer soylentiler var.
SL konusuna gelince, gecen sezon Intertoto'da dahi tutunamamis bir takimin SL'ne gitmesi (eleme turlarindan sonra) hayret verici, basarili olmasiysa mucizevi bir olay olur. Daha gercekci bir senaryo Sivasspor yonetiminin gelebilecek herhangi bir ekstra geliri, transferlerde dahil, Indra-Gandhi hesabina bagislamasi ve B.Uygun'un buyuk kluplerden biri tarafindan teknik direktorluge getirilmesi olarak gerceklesecegini dusunuyorum.