1.05.2009

Serie A'da Neler Oluyor?

Bugun cikan ani bir kararla Serie A ve Serie B birbirinden ayrildi. Serie A'ya bundan sonra 'Lega Calcio Serie A' seklinde hitap etmemiz gerekecek. Italya'nin iki 'Serie'si arasindaki gorusmeler bir suredir devam ediyordu, fakat anlasma saglanamayinca boyle bir karar alinmis. Peki bu ayrisma ne anlama geliyor? Serie A'daki babalar bundan sonra sadece kendi aralarinda mi mac yapacak? Hayir, Serie A bu kararla tam bagimsizlik elde etmedi. Serie A'dan dusen takim yine Serie B'ye gidecek ve ayni sekilde Serie B'nin basarili takimlari Serie A'ya gidebilecek. Degisen en onemli sey su: Serie A yayin haklarini kendi kendine pazarlama yetkisine sahip olacak.

Bastan soyleyeyim, bu sonucun uc sebebi var: para, para, para. Italyan klupleri, Ingiliz ekiplerinin son yillardaki basarisinin altinda yatan yuksek reklam gelirlerini farkedince benzer bir yapilanmayi tercih etmisler.
Hatirlayanlar olacaktir, 1992'de Ingiliz Premier Ligi de boyle bir ayrismanin sonrasinda kurulmus ve diger liglerden finansal olarak bagimsizligini elde etmisti. Bunun sonuncunda takimlar reklam ve yayin gelirlerini katlamis ve Avrupa'da bu konuda birinci siraya erismislerdi. Serie A'yi da boyle bir girisime iteleyen sebep Premier Lig'in bu buyuk basarisi oldu. Lega Calcio Serie A'ya hayirli olsun diyelim, fakat Serie B'nin akibetinin ne olacagi mechul...

0 yorum: