9.06.2009

Kaka Guzellemesi


Brezilya'da yildiz futbolcu olmak zordur. 200 milyon'a merdiven dayamis bir nufusta yasitlarinin arasindan sivrilerek cikmak ve kendini ispatlamak, pur yetenegin disinda disiplin ozveri ve cok calisma gerektirir. Dusunun o ucsuz bucaksiz plajlarda kimbilir kac tane buyuk yildiz adayi hic farkedilmeden yavas yavas gozden kayboluyor. Iste bu yuzden, Brezilyali profesyonel futbolcular genelde hep fakir ailelerden gelirler. Bir cok Brezilyali cocugun ileride iyi bir hayat surebilmek icin baska bir sansi yoktur. Yanliz burada film kopuyor cunku Kaka boyle bir cocuk degildi. Kaka'nin hikayesi bir futbolcudan cok bir film karakterini andiriyor. Inislerle cikislarla trajedilerle ve zaferlerle dolu bir hayat. Ama kesinlikle siradan bir hikaye degil bu. Hayata sansli baslayan fakat bunun kendisini hantallastirmasina izin vermeden alcak gonullulule buyuyen bir karakter Kaka. Ve su anda her sey yeniden basliyor. Kaka dunyanin en iyi takimina kendini gostermeye gidiyor ve henuz yasi 27.

Dunya'nin sterlin bazinda en pahali oyuncusu olmak icin komik bir ismi var Kaka'nin. Bu takma ismi ona kendisi de futbolcu olan kardesi Rodrigo vermis. Ikisi de ufakken Ricardo ismini soyleyemeyen Rodrigo abisine Kaka diye seslenirmis. Iste bu Rodrigo yuzunden Fenerbahce-Milan maci sonrasi "Fenerbahce Kaka'yi tutamadi" tarzi esprilere maruz kaldik uzun bir sure. Kaka'nin bir de Gaziantepspor macerasi var ki, futbol tarihinin gelmis gecmis en kotu hareketleri arasinda bir numarayi zorlar. Bilmeyenler icin hatirlatalim. Bundan tam 10 sene once Gaziantepspor o zamanlar 17 yasindaki Kaka icin klubu Sao Paolo'ya bir teklif yapiyor. Fakat Sao Paolo Kaka icin 1.5 milyon dolar isteyince gorusmeler kesiliyor. Evet sevgili Celal Dogan, Real Madrid dun Kaka icin Milan'a 64 milyon Avro verdi...

Kaka'nin bir ilginc ozelligi de dini tercihi. Bize ne kardesim herkesin dini kendine diyebilirsiniz. Iyi de olur ama Kaka dinini acik ve herkesin gozu onunde yasadigi icin bu konuda bir kac laf etmeye gerek var. Cogunlugu Katolik mezhebinine bagli olan Brezilya'da, Kaka Evangelist bir Protestan olarak yine farkliligini gosteriyor. Evangelistler Brezilya'da az ama giderek cogalan bir gurup. Sembolik olarak Isa gibi tekrar dogduklarini dusunuyorlar ve bu yuzden onlara "born again" deniliyor. Bir cok Evangelist gibi Kaka da cok dindar bir insan. Brezilya ve Milan formasiyla maclardan sonra formasini cikarak icindeki I belong to Jesus" (Isa'ya aidim) yazisini gostermesini hatirlarsiniz. Kaka'nin biografisini yazanlar Kaka'nin bu kadar dindar olmasini 18 yasinda neredeyse felc oldugu korkunc bir havuz kazasina bagliyorlar. Zaten bu kazadan sonra Kaka kazancinin bir bolumunu surekli olarak Klisesine bagislamaya basliyor. Basari ve parayla simaran bir cok Brezilyali yildiza nazaran Kaka'nin daha disiplinli ve surekli olmasini da dindarligina baglayabiliriz.

Dunyanin en iyi oyuncusu kimdir diye soruldugunda Kaka genelde kimsenin aklina gelmez. Ronaldo, Ronaldinho ve Messi gibi spektakuler hareketleri olan futbolcularin yaninda Kaka'nin futbolu duz ve tekduze gibi gozukur. Ama devamlilik, hirs, kariyer, disiplin ve yetenek acisindan bakarsak toplamda Kaka'nin bu uc futbolcunun da yukarisinda yer alacagi bir gercektir. Real Madrid'i tekrar Galactico's zamanlarina goturebilecek bir futbolcudur. Christiano Ronaldo'ya kiyasla cok daha sevilebilen bir durusa sahiptir. Ee ne diyelim, Antep'e olmadi ama Kaka Real Madrid'e hayirli olsun!

1 yorum:

Volkan dedi ki...

ibrahim kutluay bu ya!
kandırmışlar oğlum seni