31.07.2009

ÇK İstatistik Enstitüsü gururla sunar: 1. Ligde 50 yılın galibiyet oranları


Geçtigimiz sene baya yaygındı internet ortamlarında da "Süper ligde 50 yılın puan tablosu" başlığıyla çıkan istatistik. Bir sorunu ise takımların katılım sayılarının farklı olmasıydı, mesela Sivasspor sadece 3 defa 1. ligde oynayabildiği için aşağılarda görünüyordu. Biz ne yaptık, katılım sayılarına göre puan sayılarını böldük. Fakat burada da bu tablonun ikinci sorunu ortaya çıktı; 2 puanlık sistemden 3 puanlık sisteme geçiş! Sivas birinci, 4 kere katlımış, Ankaraspor altıncı! Sonuç olarak bu mantıkla düzenlenecek bir tablonun aslında 1981'den önce (82?) ve sonra olarak ayrılması gerekir.

Peki sonunda ne yaptık, 1. Futbol Liginde 59'dan 08'e katılım başına Toplam Galibiyetler tablosu. Peki böyle olunca ne oldu?

1- Sivas 5. büyük oldu (ama 3 senede büyük ölünmüyor tabi ki), demek ki 1. lige çıkmalarıyla çıkışları bir oldu.
2- Malatya'nın (ki 23.ydu puan tablosunda) 1. lig başarısı ortaya çıktı, 6.lar...
3- Antep, Kocaeli ve Sarıyer'in puan tablosunda üstlerinde bulunan Samsun, Bursa ve eski 5. Ankaragücünden aslında daha çok kazanan takımlar oldukları belli oldu (1. ligde oldukları sürece)
4- Genel olarak 1. ligde tutunmayı başaran "köklü takım" ile devamlı olarak 1. ligde olmasa da, olduğu sürelerde baya başarılı olan "renkli takım" ayrımı ortaya çıktı.
5- Bu yeni hesap en çok İzmir takımlarını vurdu; Altay ve Göztepe 8. ve 13.lerdi, indiler 22. ve 30.luğa...

(bu arada orijinal tabloda BJK'nin 2 maç eksiği var GS ve FB'te göre, neden ki?!?)

Not: Geçtigimiz sezon tabloya dahil degil...

2 yorum:

kaiowas dedi ki...

Not2: takimlarin onlerinde yazan rakamlar "50 yilin puan durumu" tablosundaki siralamalaridir. Yorumlarinizi bekliyoruz...

Temur dedi ki...

Lig'in ilk sezonun'da Şampiyonluk Play off ile belirlenmiş. Gs-Fb derbisi deplasmanlı olarak yine oynanmış. 2 maç fazlalık bundan dolayıdır.