9.07.2009

Gurbetci mi Kaldi Artik Denizli?


Mustafa Denizli sol kanada gurbetci oyuncu olacagiz demis. Yabanci kontenjaninin bir sorun olusturdugu bir donemde mantikli bir hareket. Transfer konusunu burada tartismayacagim, benim sorunum sadece 'gurbetci' kelimesiyle. Almanya'da, Fransa'da, Hollanda'da, Avusturya'da ve Belcika'da dogup buyuyen, bu ulkenin vatandaslari olan bu dorduncu jenerasyon 'Turk'lere hala gurbetci denmesi cok abes. Cunku bu adamlar icin artik gurbet Turkiye. Inanmayanlar Mesut Ozil'e baksin.



Amacim tabiki Denizli cok buyuk bir hata yapmis demek degil. 'Gurbetci' kelimesini ben de dahil herkes kullaniyor. Nostaljik ve huzunsel cagrisimi oldugundan dolayi medyada da hala yurt disindaki Turk asilli insanlara gurbetci deniyor. Kabul ediyorum, 'Alamanci'dan daha guzel bir laf gurbetci, ama artik tedavulden kalkmasi gerekiyor. Ayrica gurbetci diye tabir edilen insanlar da tek tip degil. Fransa'da yasayan Turklerle Almanya'da yasayanlar arasinda buyuk farklar var. Bu yuzden bu anlamini kaybetmis huzunlu kelimeyi kaybetmekte fayda var. Alternatifin ne derseniz, 'Turk Almani' ya da 'Turk Fransizi' demeyi onerebilirim. Begenmeyen varsa baska tekliflere de acigim.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Guzel konuya deginmissiniz. Ancak iste bazi ifadeler Turkce'ye gecmis durumda. gurbetci kelimesi de "turk asilli , ancak yurtdisinda dogmus/bulunan insan" anlaminda kullaniliyor. genis bir alan fakat, kullanimi bu sekilde yerlesmis dilimize. Bunun yaninda bugun Hamit altintop kadrodisi durumda. Eger Hamit Alman milli takiminda oynasaydi, orayi secseydi bugun van gaal onu kadro disi birakabilir miydi? Biz orda yetisen tum gencleri sanki marifetmis gibi kosup milli duygularini kullanip emek vermeden milli takima alirsak, onlar da orada zorlanmaya mahkum olacak. Keza Nuri Sahin. Almanya'yi secmis olsa bu durumda mi olurdu? Bence artik yakasini birakalim , turkceyi bile zor konusan, orada kendine bir hayat kurmus olan genclerin. Almanya icin oynasinlar. Hakediyorsak biz yetistirelim, hak etmiyorsak da kaderimize razi olalim. hazira konmak, genclerinkariyerini tehlikeye atmak, yabanci hocalarin emegini bir nevi calmak hos degil.