29.07.2009

Tek Sorumlu Sensin Bulent Uygun !



Dun Belcika'da alinan 5-0'lik tarihi yenilgi Sivas icin buyuk hayalkirikligi olsa da bence oynadiklari futbol skordan cok daha vahimdi. Evet bazen futbolda ilginc sonuclar olabilir (buyuk takimlarin da fark yedigine tanik oluyoruz zaman zaman. Ornegin Galatasaray Chelsea'den 5 yiyip Sampiyonlar Ligi'nden elenirken ayni sene UEFA kupasini almisti). Ama kac kisi dunku Sivas icin boyle bir isik gordu ilerisi icin? Ben bu kadar kisisel veya takim olarak, teknik ve taktik olarak, saha ici duzeni ve pas alisverisi olarak, defansta ve ofansta mucadele gucu olarak zayif bir takim seyrettigimi hatirlamiyorum yakin zamanda...

Oyle bir Sivas seyrettik ki, sahada ne yapacagini bilmeyen bir 11 vardi. Kaleci Petkovic ya hayatinin en kotu macini oynadi, ya da yetenenkleri sinirli ki, ben 2. ihtimalin daha gercekci oldugunu dusunuyorum. Yenilen gollere bakarsak zaten ilk gol tamamen kendi hatasi, kornerden gelen ortayi bos gecip takimi 1-0 yenik baslatti maca. Diger gollerde de zamanlama olarak, hamle yapma refleksi olarak hic guven vermedi. Zaten 33 yasina gelmis bir kaleci, bundan sonra da daha cevik hale gelecek degil. Sivas Avrupa'da kimle oynarsa oynasin, kalite farki nedeniyle kalesinde ciddi tehlikeler yasayacak. Kalecisi de en azindan 1-2 top cikarmali! Petkovic bunu yapacak duzeyde degil. Ustelik ben her zaman sinirli yabanci tercihinin kaleciden yana kullanilmasina karsiyim (Gerci dunku Sivas onbirinde de yabanci olarak 2 futbolcu goze carpiyor, o da ayri bir konu). Turkiye'de Petkovic'ten daha yetenkli, daha cevik yerli kaleciler var.

Bunun yaninda dunku Sivas defansi da tam bir rezaletti. Kademe anlayisi nerdeyse hic yoktu. Alan daraltamadilar. Daha ilk 10 dakikada 3 tane net gol pozisyonu kacirdi Anderlecht. Golun gelecegi belliydi ama ne kenar yonetim bir sekilde mudahele edebildi, ne de futbolcular oyunu okuyabilip gol tehlikelerine karsi onlem alabildi. Bilica'nin yerine gelen Yasin dun cok kotuydu ama biz bu Yasin'in gecen sene ornegin Besiktas'a karsi Inonu'de oynanan mactaki basarili oyununu da gorduk. Yasin'in bu kadar kotu olmasini saglayan etken de orta sahanin kendi yarisahalarinda alan daraltmamasi, Anderlecht'in yetenekli oyuncularina cok genis alan birakmasiydi. Ornegin gecen sene Chelsea, Barcelona'ya gore kalite bakimindan cok asagi kalsa da uyguladiklari stratejiyle Barcelona'dan daha etkili oldular oyandiklari Sampiyonlar Ligi Yari Finali maclarinda (gerci sonunda elendiler, o ayri). Chelsea oyunu geride kabul edip, gomulu savunma yaparak Barcelona'nin yetenekli ve hizli oyuncularina genis oynama alani birakmadi. Oyunu kilitledi ve ani kontra-ataklarla Barcelona kalesinde etkili oldu.

Biraz daha ileri gidiyorum. Dunku maci seyreden kac kisi Sivas orta sahasini sayabilir su anda? O kadar etkisizdiler ki butun mac boyunca 3 pas ust uste yapamadilar ve aklima takilan bir futbolcu olmadi. Yani ofansif bir orta saha olsa oyunu acar, kanatlara yikar, pas alisverisi yapar, mucadele eder vs. Defansif bir oyun anlayisi olsa alan daraltilir, rakip takimin oyun kurmasi engellenir, ordan avantajla ayrilacak bir beraberlik skoru icin mucadele edilir. Dunku Sivas orta sahasi bunlarin hangisini yapabildi? Ne defansta ne ofansta hicbir varlik gosteremediler.

Forvet desek tam evlere senlik. Ersen Martin'le basladi maca Bulent Uygun. Bu kadar agir bir futbolcu zaten bu maca ilk 11'de baslayacak bir oyuncu olamazdi. Koskoca bir ilkyari boyunca da tek bir olumlu hareketi olmadi. Ikinci yarida oyuna giren Kamanan da varlik gosteremedi.

Gecen seneki Sivas takimi bu Anderlecht'ten 5 yemezdi? Ne degisti de bu takim Avrupa'da nerdeyse amator takimlarla yapilan hazirlik maclarinda dahi fark yer duruma geldi? Burda da en buyuk sorumlu Bulent Uygun'dur. Iki sene Turkiye'de elde ettikleri basarilar, Bulent Uygun'un ayaklarinin yerden kesilmesine sebep olmus anlasilan. Birden bire kendine gelen bir asiri ozguven, gerekli gereksiz yaptigi konusmalar, buyuk kulupleri provoke eden demecler... Bir ara kendini Maurinho sanmaya basladi diye endiseye kapilmistim. Maurinho ortaligi karistirmak adina hep cok tartisilan, rakip kulupleri ve teknik direktorlerini tahrik edici sozler soyler ama adam en azindan kariyeri boyunca cok basarili olmus bir head-coach. Bulent Uygun daha kim ki, ne basari yakalamis ki kisa kariyerinde, 100 yillik camialara hakarete varan, asagilayici (kendi acisindan komik) sozler soyleyebiliyor? Bence Bulent Uygun'un bu tavri da Sivas'a karsi duyulan sempatiyi antipati'ye donusturmustur.

Sivas'in dunku yasadigi hezimetin temelinde de bence iste bu Bulen Uygun'un asiri ozguveni yatmakta. "Tek suclu benim" derken cok dogru soyluyor. Cunku neden? Gecen seneki takimin omurgasini olusturan onemli oyunculari gonderdi, Balili olsun Bilica olsun, Thun olsun, Silva olsun, Muhammed Ali olsun. Tum kontrol kendisinde ya, bir suru yeni oyuncu getirdi takimina. Alex Ferguson gibi de, sistemin bunca degisiklige ragmen sorunsuz isleyecegini sandi. Tek fark Ferguson bu kadar omurga oyunculari degistirmiyor, her sene 2-3 takviye yapiyor takima. Sivas tarihinin en onemli maclarina cikacak, Sampiyonlar Ligi'ne kalabilse kendi acisindan cok onemli miktarlarda gelir elde edecek. Ama Bulent Uygun butun bunlari riske atarak takimin onemli oyuncularini gonderip, bir suru yeni transferle maceraya atildi.

Bu kadar degisiklikle 1 aydan fazladir devam eden hazirlik kamplarinda ve hazirlik maclarinda goruldu ki bu takimda sistem sorunu yasaniyor. Avrupa'nin 2.Lig takimlarindan fark yeniyor. O zaman alirsin onlemini, takim oturana kadar defansif bir oyun planiyla Chelsea taktigini uygularsin Anderlecht'e, oyunu kilitler avantajli skorla donersin evine. Bunu yapamadigi icin Bulent Uygun'un daha yiyecek cok firin ekmegi var. Bir de mutevazi olup, kendi isine bakmali, Abdullah Avci'nin izinden gitmeli bence...

Bu arada sunu da unutmadan soylemek istiyorum. Anderlecht'te oynayan Arjantinli Suarez'i cok begendim. Bu adamin yasini bilmiyorum ama gencse kesinlikle gelecegin yildiz adaylarindan. Cok kivrak, teknik ve ayni zamanda suratli bir oyuncu. Adindan ilerde cok soz ettirecek...

5 yorum:

dragão do bebê dedi ki...

Yasin'in iyi gozuktugu maclar tesaduf. Gercek Yasin dun izledigimiz Yasin'dir. Rize'de de Fener'de de dun de Yasin ayni Yasin. Etrafindaki herkes kendisinden 3 gomlek ustun futbolcu oldugu durumlarin bir kacinda iyi oynamak oyuncu kalitesiyle ilgili bir gosterge olmamali bence.

Her Yol Roma dedi ki...

Hocam güzel inceleme ama bir de şu yazımlara dikkat etsen.

Mesela Maurinho yerine Maurinho, Thun yerine Tum gibi.

Saygı ile..

Volkan dedi ki...

yazın kadar seçtiğin fotoğraf da çok iyi anlatmış Sivas'ın durumunu. Bülent Hoca ağlayacak gibi, dün akşamdan bir fotoğraf mı yoksa?

Her Yol Roma dedi ki...

"Maurinho yerine Mourinho" olacak tabi :)

kaiowasss dedi ki...

Tamam Bilica'yi Fener istedi tutamadin elinde de, Tum'u IB Belediye'ye, Balili'yi Antalyaspor'a, Diallo'yu, Muhammed Ali'yi niye kendinden daha kucuk takimlara birakirsin ah be "vizyonsuz"um... Dupeduz enayilik degil de nedir bu?