13.11.2009

Vassell Üzerinden İktidar Savaşları


Darious Vasell'in otelinden ayrılırken yanında taşıdığı Atatürk portresi bir çok haber portalının ve blogların ilgisini çekmiş. Gün boyunca bu konuyla ilgili bir kaç yorum okudum. Çoğu yazar haklı olarak Ankaragücü'nü eleştirmiş Vassell ise elindeki portrenin de yardımıyla bir çok sempati puanı toplamış gözüküyor.

Son "bayaa" senedir olduğu gibi bu konu da Türkiye'yi ikiye bölüyor. Bir tarafta Melih Gökçek ve oğlunun temsil ettiği eski mümin yeni burjuva değerler karmaşası, öbür tarafta elinde Atatürk tablosuyla absürtlüğün kitabını yazarak otelden ayrılan mağdur ama gururlu Vassell. Türkiye siyasetinde yaşadığımız devir teslim sürecini belkide bu kadar basıt ve net bir şekilde sembolize eden bir olay hatırlamıyorum. Biraz gazete okuyan herkes Ankaragücü yönetimi ve Vassell'in yerlerine kafalarında canlandırdıkları aktörleri ve kurumları yerleştirebilirler.

Bunun dışında bir kaç sözü de Vassell'in elindeki tablo hakediyor. Eğer insanlara genelde güvenen bir insansanız, Vassell'in Türkiye tarihini okuyup öğrendiğini, Atatürk'ü çok sevdiğini, hatta Turgut Özakman'ın son romanını İngilizce'ye çevireceğini filan düşünebilirsiniz. Okuduğum kadarıyla bu tarzda düşünen insanlar çok. Belki de böyle düşünmek istiyorlardır. Sonuçta ortada bir gurur okşanması durumu var. Bizim için bu kadar önemli bir değeri kimsenin umursamaması yazık olurdu. 'İngiliz olsa da helal olsun bizim Darious'a' diye başlayan yazılar okudum bloglarda. İngiliz olmasına rağmen (bilirsiniz bütün İngilizler emperyalisttir) Atatürk portesine bu kadar bağlı olması, Çılgın Türklerin çok hoşuna gidiyor.

Fakat şüpheci bir insansanız, aklınıza şöyle bir senaryo gelebilir. Vassell Türkiye'ye geldiği gün çevirmeni ona şöyle diyor: "Darious abi gel sana bir Atatürk portesi alalım. Sende bu varken buralarda sırtın yere değmez." (Aynı, birinin Daum'a Türkler çok milliyetçidir sen de sürekli Türkiye propagandası yap, kral olursun demesi gibi) Neyse, garibim Vassell'de buna kanıp portreyi alıyor. Fakat bilmiyor ki takımı Ankaragücü'nü Gökçek Ailesi satın alacak!! Bilmiyor ki Türkiye'de sermaye, elitler, burjuvazi hep yer değiştiriyor. Bilmiyor ki hiç anlamadığı bir iktidar kavgasının ortasında kalacak...Bilmiyor ki kış ortasında Ankara'da sokakta kalacak!

0 yorum: