16.01.2010

Benitez Basiretsizliği


Benitez'e uygun çok sıfat aradım ama sanıyorum en uygun olanı "basiretsiz" olacaktır.Bunca zamandır Liverpool'un başında ve eminim ki kendisi de takımının bırakın bu seneyi,önümüzdeki 5yıl içinde dahi şampiyon olabileceğini düşünmüyordur.Benitez'in bu anlamda,şampiyonluğa oynayabilecek bir takım yaratmadaki basiretsizliği gayet açıktır.Hangi transfer fiyaskosunu anlatsak?Aquillani en yenisi...İki sene boyunca Voronin'e şans vermemesi,onca para saçtığı Keane'yi sezonun ortasında Tottenham'a geri göndermesi...Daha önceki yıllarda Nunez,Josemi,Kromkamp gibi anlamsız isimlerle şampiyonluğa oynayabilecek bir takım yaratabileceğini sanması...Henüz elinden çıkardığı başarısız Dossena transferi...Elindeki en kıymetli adamlardan biri olan Xabi'yi Barry uğruna gözden çıkaran,bunun sonunda Barry'yi de alamayan bir hoca.İngiltere'de yaklaşık 90 maç üst üste aynı 11'i oynatmamasıyla tarihe geçmişti.Bunca yıldır Ada'da,bırakın Moyes'i,Ferguson'u lige bu sene çıkan Birmingham'ın hocası McLeish'den bir şeyler öğrenebilmiş olsaydı,en azından istikrarlı bir takım kurmayı becerebilirdi.Benitez'in yaptıklarını ne taraftan değerlendirirsem değerlendireyim olmuyor...Dolayısıyla hakkında iyi bir şey söyleyebilmem zor.

Stoke karşısında,Britannia Stadium'a da ilgniç bir kadroyla çıktılar.Gerçi bu sefer haklı gerekçeleri vardı.Gerrard,Torres,Glen Johnson ve Benayoun sakattı.Babel'in Liverpool kariyerine artık bitti gözüyle bakabiliriz.Haliyle o da ilk 18'de yoktu.Böyle olunca sol kanatta Insua'nın önünde Aurelio'yu,sağ kanatta Carragher'in önünde Degen'i oynattı Rafa.Yani açık oyuncularının asıl mevkileri bek idi.Buna karşın,ileride sadece N'Gog'u düşünmüştü.Kuyt arkasında dolaşıyordu N'Gog'un.

Çömlekçiler(The Potteries) yine heyecanlıydı Britannia'da...Liverpool'dan puan alabileceklerinin farkındaydılar.Rafa bir yana,Pulis'de bildiğimiz Pulis'ti.Defans dörtlüsünün kanatları dahi stoperden bozma isimlerden oluşuyordu ve oyun anlayışı başta Delap'ın taçları olmak üzere,duran toplara dayalıydı.Delap oyunun ilk bölümlerinde sakatlanıp yerini Lawrence'ye bırakınca topu biraz daha yerde görebildik neyse ki.Oyunun son bölümlerine kadar ne Liverpool ne de Stoke organize bir atak geliştirebildi.Ancak yenik duruma düştükten sonra,özellikle son 10 dakikada Stoke'nin daha etkili olduğunu söyleyebilmek mümkün.Liverpool üst üste gelen kornerlere sonunda dayanamadı ve Stoke Huth'un dokunuşuyla eşitliği sağladı.Bu arada Liverpool'un golünün de duran toptan yine bir stoper tarafından kaydedildiğini belirtelim.Kygriakos bu sezon üçüncü kez ilk 11'de şans buluyordu ve bana Liverpool'un yeni Hyppia'sı olabileceği izlenimini verdi.Yedekte bekler,sonra bir gün topu ısrarla şişiren bir takıma karşı ona ihtiyacınız olur,onu koyarsınız ve tam verim elde edersiniz.1.93'lük Sidibe'ye neredeyse bir tane dahi kafa topu bırakmadı bugün.Stoke'nin oyun planını bozan belki de tek Liverpool'lu idi.Şöyle bir düşününce,Türkiye'nin Kygriakos'unun da Emre Aşık olduğu akıllara geliyor.Sizin ona güvendiğiniz hiç bir zaman sizin güveninizi boşa çıkarmaz ama sürekli kullanamazsınız tabii.

Pulis anti-futbol inadını Fuller'i oyuna alarak bırakmış oldu.Zaten Fuller'in oyuna girmesiyle iki takıma da hareket geldi.Ancak Gerrard ve Torres'siz bir Liverpool ne yazık ki rakipten bir fazla atma konusunda sürekli sorun yaşayacaktır.Maçın son saniyesinde Kuyt'un direkten dönen topu ise şansın da artık Rafa'nın yanında olmadığını belgeler gibiydi.Artık bazı şeyleri anlaması,kabul etmesi gerekir düye düşünüyorum.Yalnızca iyi bir ikinci adam olan Lucas'dan Xabi'nin yokluğunda yeni bir Xabi,Gerrard'ın yokluğunda yeni bir Gerrard yaratma çabası gibi beyhude uğraşlara son vermesi gibi...Yıllardır yanında oturttuğu Speraing,Darby,Pacheco,Ayala gibi genç yetenekleri yanında oturtmak için hazırlamadığı gerçeğini hatırlaması gibi...


Stoke City-Liverpool:1-1

3 yorum:

Shareef dedi ki...

Bu maçtan Rafa'ya nasıl bir pay çıktı anlamıyorum.. Barry'yi biz değilde M.City'nin alması nasıl bir Rafa başarısızlığı buda sorulabilecek bir soru, Voronin'i oynadığı maçlarda izlemişseniz bu postta yazılmaması gereken bir isim olduğunu kabul edersiniz. Keane herşeyden önce Liverpool'lu bir adam fakat tuttuğu takımda oynamak istemediğini beyan edince yapacak birşey yoktu. Ayrıca bu günlerde satılacak satılmayacak tartışmaları aldı başını gidiyor Spurs'de ilk yarıda yetersizde diyorlar. Sorun Rafa'nın sorunu değildir. Başka biri gelse mesela ne yapabilir acaba ?

liverpoolicin.blogspot.com

Kieran dedi ki...

shareef,

senin liverpool'lu olduğunu biliyorum.ben de senin kadar iyi olmasam da bir liverpool taraftarıyım.

rafa dönemi transferlerini inceleyelim:

degen:bonservisi elinde geldi.diyebilecek bir sözümüz yok.

n'gog:ne torres'İn yokluğunu giderebilir ne torres'in yedeği olabilir.umarım ileride yanılırım.ama hiç sanmıyorum.

dossena,aquillani facialarını üstünde durmadan geçiyorum bu arada

keane:acaba kendi endine mi küçüklükten beri oynamak istediği takımda birden oynamak istemediğini söyledi.onu bu açıklamaya iten sebepler neydi.ayrıca keane'i 24 milyona alıp yarım sezonda 17 milyona satan bir transfer politikasını benimsemek yanlış olacaktır.

babel:geldiğinden beri forma giymek için neredeyse yalvarıyor rafa'ya.disiplinsizliği,formsuzluğu bir yana,sizce de rafa bir an olsun babel'i ilk 11'de düşündü mü?15 milyon euroya alındığını belirtelim.şimdi satılsa 3 mü eder 5 mi...

arbeloa:2006'da geldi 4 sezon boyunca bir kaç şampiyonlar ligi maçı dışında akılda kalır ne yaptı.bir sağ bek olarak giremediği ters kademelerin dışında her şeyi vasattı.baştan aşağı vasat bir adam...

cisse:haydi cisse'yi de başarısızlıklardan saymayalım.

pennant:yetenekleri dışında hakkında olumlu bir söz söyleyebilecek olan varsa beri gelsin.

bellamy:gönderilişi basit.riise ile kavga ettikten sonra infaz edildi bir anlamda.bunu da saymayalım.ama bu arada kriz yönetiminden sınıfta kalmaya başladı bile rafa.

crouch:ne kadar hakettiğiyle ona ne kadar süre verildiği arasında çok ciddi bir fark mevcut.kendi gitmek istedi diyelim ona da.oysa neden liverpool'dan portsmouth'a gitmek isteyecek olsun ki.denize düştü redknapp'a sarıldı...

kromkamp,nunez,josemi'yi zaten ne yapsak anlatamayız.

aynı zaman diliminde arsenal'in yaptığı transferlere bakıyorum(chelsea veya manchester değil) reyes'den başka fiyasko göremiyorum.haydi zorlayalım senderos diyelim,silvestre diyelim daha fazla çıkmaz.tablo net.kendi oynamak istemeyen futbolcuları çıkarın,sorunlu futbolcuları çıkarın,kendi kontenjanınızdan oyuncuları çıkarın geriye rafa'nın oynatamadığı ya da başarılı olamadığı transfer hamleleri kalır.

barry meselesi de gayet açıktır.2008 yazında rafa kendi ağzıyla barry'i almak istediğini ve xabi'yi kadroda düşünmediğini söylemiştir.henüz gerçekleştiremedğin bir transfer için kadronun iskeletini oluşturan bir adamını gözden çıkardığını söylemek ne kadar başarılı bir hamleyse benitez de o kadar başarılıdır.

ayrıca evet rafa basiretsizdir.bunca senede bir tane liverpool orjinli oyuncu sürememişse sahaya başarısız ve basiretsizdir.aynı dönemde everton'da moyes vaughan,rooney,rodwell,gosling,agard...ve bu isimlerin hepsi oynuyor.liverpool'da ise kimi izlediniz altyapıdan onca sene aksine mellor,warnock gibi isimler le tallec,sinama-pongolle gibi isimler harcandı gitti.arada sırada yedek kulübesinde spearing'i görüyorum ben bir kaç kez de darby'i görmüştüm.

yani nereden bakarsanız bakın rafa başarısızdır.

kaiowasss dedi ki...

Benitez Besiktas'a gelsin, basimin ustunde yeri var. 2000lerin Valencia'si ne guzel takimdi, di mi ama? Liverpool'daki yonetim-taraftar çekismelerini de unutmamak lazim bence.