28.01.2010

FM 2010'un Türkleri: Deniz Naki



CM/FM serisi sayesinde pek çoğumuz Avrupa'daki futbolcu diasporamız hakkında belki de gereğinden fazla bilgiye sahip oldu. Oyunda Türk takımlarını seçen herkes bilir ki, yetenekleri oyuncuların pek çoğu Avrupa'da -özellikle de Almanya'da bulunmaktadır. 1994'ten beridir, Mehmet Scholl, Fatih Sonkaya, Altıntop Kardeşler (Halil daha iyidir oyunda), Selim Teber, Mehmet Ekici, Ömer Toprak gibi pek çok "gurbetçiyi" ilk kez CM/FM ortamlarında tanıdık. Bu oyunculardan bazıları çok başarılı oldu, bazıları ortalama kariyerlerini Avrupa'da sürdürdüler, bir kısmı da (Sonkaya, Suat Usta gibi) büyük takımlarımıza bile geldiler fakat başarılı olamadılar. Fakat gerçek hayatta başardıkları ne olursa olsun, bu oyuncular ve daha pek çoğu Türkiye'de sanal menejerlik olayına gönlünü kaptırmış binlercenin gözünde -gerçek hayatta birer kazma bile olsalar- sanal kahramanlar.

Serinin 2010 versiyonunda ise öne çıkan yeni Türk yeteneklerden biri de Deniz Naki. Deniz aslında bir kaç FM oyunudur kendisinden bahsettiriyordu fakat sanırım yeteneklerinin tam anlamıyla ortaya çıkması biraz zaman aldı. FM 2009'un, Türk için bonusu sayılan Mehmet Ekici'nin yerine, 2010'da Deniz gelmiş gibi duruyor. Potential'ı 179 ki, Türk oyuncular arasında en yüksek değerlerden biri. Forvette, Nihat gibi süratli ve topla iyi alan kateden bir oyuncu. Ayrıca, hızlı forvetlerin çoğu gibi Deniz de gerektiğinde forvetin arkasında, özellikle de sağ açık da oynayabiliyor, zaten "preferred moves" olarak "moves to channels" öğretip forvette de bu özelliğinde fazlasıyla yararlanabiliyorsunuz.


Peki Deniz gerçek hayatta nasıl biri? Naki, Leverkusen'in altyapısından yetişme ve 1989 doğumlu. Leverkusen'in 2. takımında oynayan Naki'ye, 2. lig ekiplerinden St. Pauli bu sene başında göz koydu ve kadrosuna kattı. Almanya'nın en özel taraftar profiline sahip klüplerinden olan ve Türk kökenli oyuncuları bağrına basmasıyla tanınan St. Pauli'ye transfer oldu. Naki burada gollerini atmaya başladı, gerçi bazen yaptığı sevinç gösterileri başına dert oluyor ama St. Pauli gibi bir camianın çok da umrunda olacağını sanmıyorum. Sonuçta, burada Solingen faciası sonrası "Dazlakları s... edin, hepimiz kardeşiz" yazan pankartla çıkan bir klüp ve oyuncularından bahsediyoruz.


Diaspora'da yaşayan her oyuncunun yaşadığı ikilemi Deniz de yaşadı. Yaklaşık 2 sene önce, Türk Futbol Federasyonu ona milli forma için teklifte bulunmuş, Deniz de kabul etmişti. Fakat yükselen formu ve Almanlar'ın ısrarcı teklifleri karşısında Deniz Almanya U21 formasını giydi. Bu dönemde, Avrupa'daki scoutların da dikkatini çeken Naki için söylenen genel yorum "büyük yıldız olması için gerekli bütün altyapıya sahip" olması. Naki'nin Türkiye'yi reddetmesi ne yazık ki Türkiye'de farklı yorumlandı. Bazıları, ailesi Dersim kökenli olan Naki'nin bu yüzden milli takımı reddettiğini söyleyecek kadar kendinden geçmişken, aslında Naki'nin seçiminde, kendisinden birkaç yaş büyük Özil'in yaptığı gibi son derece mantıklı sebepler bulabiliriz. Birincisi ve en önemlisi, bu futbolcular Almanya futbolu içinde büyümüş ve hala orada oynayan oyuncular, tarihi ve ailevi bağlardan başka Türkiye ile aralarında bir bağ yok. İkincisi, zamanında Almanya yerine Türkiye'yi seçen oyuncuların karşılaştığı adaptasyon ve önyargılar ile uğraşmak istemiyorlar. Üçüncüsü ve en önemlisi de, eğer yetenekliyseniz sonunuzun Mustafa Doğan gibi olmasına gerek yok, bir kere o formayı giyerseniz bir daha sizden zor alırlar. Özil, o formanın şu an en önemli adaylarından biri, Naki için ise biraz erken fakat şimdiden U21'deki yerini sağlamlaştırmışa benziyor.

Forvet sıkıntısı çeken takımlarımıza duyurulur: Naki şu an St. Pauli'de ve uygun bir fiyata sezon sonu gelebilir. Mali yapısı çok güçlü olmayan St. Pauli'nin çok ciddi bonservis isteyeceğini tahmin etmiyorum. Fakat siz, Sercan'a 10 milyon euro vermek isterseniz, sizin bileceğiniz iş...

2 yorum:

Volkan dedi ki...

Adamı yerlere göklere çıkardım, oyunda hemen şımardı sözleşmeyi iyileştirmek istedi, rest çektim ipler gerildi...

Adsız dedi ki...

Potansiyeli 179 değil, -9. Bir oyunda 150 çıkabilir, başka bir oyunda 175. -9'luk diğer Türkler: Batuhan, Sercan, Gökhan Töre, Eren Derdiyok, Berkin Arslan, Emre Çolak, Necip Uysal.