20.04.2010

Arda Turan'a Kaptanlık Yakışıyor Mu?

Bu sefer atan Arda Turan, yiyen Caner Erkin. Birisi kaptan, 23 yaşında; diğeri de 22 yaşında takımda kiralık oynayan bir oyuncu. Artık bu nasıl bir kaptanlıksa, otoriteyi şiddetle çözmeye çalışıyor. Caner Erkin de anlaşılan kaptanını pek takmıyor, artık bu takım genelinde bir sorun mu yoksa Erkin'in tıynetsizliği mi bilemeyiz. Fakat bu olay bana, geçen sezon Beşiktaş'ta yaşanan "terlik kavgasını" hatırlattı. Takımın iki kaptanı birbirine girmiş, teknik yönetim de iki oyuncunun kaptanlığını ellerinden almıştı. 

Bazı oyuncular sahada liderdir, saha dışında kaptanlığı beceremezler. Bunda gocunacak, bozulacak bir durum yok... Efsane Fransa Milli Takımı'nda iki lider vardı: Deschamps takımın saha dışı lideriydi ama sahanın içinde mutlak iktidar Zidane'nın ayaklarında olurdu. Sebebi de gayet basitti: Zidane saha dışında müthiş çekingen ve kendi halinde bir oyuncudur, kendisi gibi yıldızlardan oluşan Fransa'yı Deschamps gibi derleyip toparlaması beklenemez. Son zamanlarda olan olaylara bakıyorum da, belki Arda Turan da Zidane gibi saha içi liderdir, ondan sahanın dışında da benzer bir liderlik beklemek, genç oyuncuyu germekte ve sinirlerini yıpratmaktadır. Sert faul herkesin sigortalarını attıran bir olaydır, kabul ediyorum ama kaptanlık da işte bu sigortaları hep atmayacak kadar gevşek tutmaktan geçer, bir pazubandı takmaktan, maç öncesi "bu maçı alacaz, başka yolu yok" demekten çok daha ötesidir. Otorite denilen şey zaten, ne sözlerle ne de yumruklarla sağlanır. Bazen bir bakış, bir duruş, mesajı vermeye kafidir. Anlaşılan, Turan'ın kişiliği ve hayata bakışı bu tarz bir otoriteyi takımda kurmak için yeterli değil. Fakat hırslı yapısı olan oyuncu, kendisine verilen bu görevi de başarmak için müthiş bir çaba sarfediyor ve bence sahaya aktarması gereken enerjinin bir kısmını bu yüzden kaybediyor. Sonuç olarak,  Zor dönemden geçen Arda Turan'dan kaptanlığı almak belki oyuncunun üstündeki yükü hafifletir ve performansını arttırabilir. Tabii bunun, zarifçe yapılıp takımda hiç kimseyi küstürmemesi kaydıyla....

12 yorum:

Drama Queen dedi ki...

Zamanında kaptanlık için yönetime küstü; verilemzse gitmekle tehdit etti; aldı bazudandını.. Şimdi dekötü performans ve hatalarından dolayı eleştirildiği için taraftarına küstü.. Fenerbahçe maçına iğneyle çıktım diye birsürü laf etti.. Ben bülent Korkmaz'ın bir kez olsun dönüp de taraftara ben "çıkık omzumla oynadım ama siz kıymetimi bilmediniz" tribi yaptığını görmedim.. Kaptanlığı hak etmediği burdan belli.. Ama bu işte pazubandını almak için yönetimini gitmekle tehdit eden oyuncu mu daha suçlu, yoksa onun aklına uyup 23 yaşında ve bu karakterde bir oyuncuya kaptanlığı veren mi onu bilemedim.. Ha iki hafta sonra düzelirse fikrim değişir mi, hayır tabiki de.. Benim "büyük kaptan"dan anladığım; Bülent Korkmaz'dır, Paolo Maldini'dir, Roy Keane'dir.. Üçünün de ışığı yok Arda'da..

bonaventure dedi ki...

"Bazen bir bakış, bir duruş, mesajı vermeye kafidir."

sevgili sabriciğimde o duruşu görüyorum şu fotodan yola çıkarak özellikle :)

di canio dedi ki...

yakışıyor

Eren dedi ki...

İki resimde kavga edenleri ayıran 2 kişiye dikkat çekerim. Baştan beri kaptanlığın şu an daha çok yakıştığını düşündüğüm isimler. (Arkadaki Ayhan'dan bahsetmiyorum)

Arda'nın 4 sezonda nereden nereye geldiği, kendisiyle ilgili bir konu değil, Türkiye gerçeği ve mahalle baskısı sorunlarının ta kendisi aslında. 3 sezon önceki Arda'yı bildiğimiz için aslında özünde ne kadar düzgün ve kafası çalışan bir adam olduğunu çok iyi biliyoruz.

bonaventure dedi ki...

Drama Queen@
seni bilmem ama bülent korkmaz diyince benim önümde iki resim canlanıyor. biri omzu sarılırkenki, diğeri omuzun geri kalanını gençlerbirliği antrenörüyken takımının attığ gol sonrası taraftarlara kıçınıza girsin mahiyetinde göstermesi.

ayrıca maldininin jübilesi konusu ok daha uzun bir mevzu. acetodabulabilirsin maldiniyle taraftar arasındaki kavganın nedenlerini falan.

Volkan dedi ki...

Kaptanlığın hep defans adamlarına ya da defansif ortasahalara yakıştığını düşünen biriyim...

Ama Keane konusunda mesela kararsızım... Kaptanı Roy Keane olan bir takım, bacak da kırar, kol da koparır gibi geliyor bana... Diğer taraftan, lider ve savaşçı bir oyuncudur, takımı toparlar...

Kaptan olarak kafamdaki ideal kişiler Baresi ve Deschamps olmuştur. Jübile demişken, Maldini değil de Baresinin jübilesi muhteşem olmuştur, işte dedim büyük kaptan gidiyor, o sırada gözlerim dolmuş, tıpkı taraftar ve kaptan gibi... tüyler ürpertici bir vedadır...

Arda Turan'a gelirsek, bence tekrar kaptan olabilir ama şu anlık bence biraz yükünü hafifletmesi lazım...

Adsız dedi ki...

Cok guzel yakısıyor.B Korkmaz da saha dısında cok iyi ama saha icinde her turlu cirkefligi yapanbir adamdı.A Erdem yanına kosanın ruzgarından dusen en buyuk emek hırsızıydı.Arda da cok yakısıyor yasantısı,demecleri,karakteri en buyuk kaptan Arda aynen devam

Drama Queen dedi ki...

@bonaventure, bülent korkmaz'ın futbolu bıraktıktan sonra ki halini kast etmiyorum ben zaten; önemli olan kaptanken neler yaptığı. Aynı şekilde Maldini olayının iç yüzü çok farklı konulara dayanıyor aslında.. Jubileden 3-4 yıl önce başlayan bazı sıkıntılar.
Bugün Arda eleştirildi bir maç tepki gördü diye taraftara küstü resmen. Maldini'nin durumunda neler yapabileceğini az-çok tahmin edebiliyoturum. Zaten Maldini'nin taraftar tarafından jubilesinde bu şekilde uğurlanması tamamen guerrieri ultras'ın ayıbıdır; Maldini'nin kaptanlık yetisinden bir şey götürmez. :)

@Volkan, Roy Keane konusunda haklısın ama en azından takımı bir arada tutmayı başaran bir kaptandı:)

Volkan dedi ki...

Sonuçta hepimizin aklında bir kaptan imajı var ve bahsettiğimiz oyuncular öyle böyle adamlar değiller, gerçekten bu işi hakkıyla yapıp ikon olmuş kişiler. Arda bunlardan biri olabilir ama daha yaşı genç, belki bütün takımın sorumluluğunu vermeden önce kendisinin olgunlaşması gerekiyor.

Zaten kimsenin Arda Turan'ın yetenekleri konusunda bir şüpheye düştüğünü sanmıyorum, bırakalım o sahada en iyi oyununu ortaya koysun takımı toparlamak da başka birilerinin işi olsun...

Gökçe dedi ki...

Benim kendisinin yetenekleri ile ilgili de supheye dusuyorum mesela. O fiziki yapidaki bir adam o kadar ust seviyede top oynayamaz. Mutlaka ekstra ozellikleri olan bir topcudur ama yildiz veya buyuk oyuncu degildir. Yirmi iki yasindaki adam buyuk futbolcuysa yikar o sahayi. Bunlari soyleyince koyun delisi gibi muamele goruyorum ama zaman herseyin ilaci:)))

Volkan dedi ki...

Gokceden olay yaratacak aciklamalar... :)

Alex ile kıyasliyorsun da ondan, Arda tarz bir oyuncu degil...
Turkiyede sadece Sergen vardir Alex kadar oyuna etki edebilme becerisi olan o da futbolu birakti :)

Hagi ise ayrı bir dünyadır...

Gökçe dedi ki...

:))) Alex ile Arda'yi asla kiyaslamam, oncelikle kalben, sonra aklen bu imkansiz benim acimdan:)

Hagi baska Dunyadir Mars'tir bilemem Alex soz konusu olunca benim mantigim devre disi:)

Ahmet Cakar tarzi "Arda futbolcu degil" tarzi bir mantiksizlik asla yapmam ama Galatasaray'a o begenilmeyen Hasan Sas kadar somut bir katkisi bile olmayan bir adami da hic bir dayanagi olmadan ilahlastiramam...