2.04.2010

Civili Firarda: Azizlerin Sampiyon Sehri

Super Bowl'u bu sene kazanan 'hala Katrina magduru' New Orleans'de sampiyonlugu yerel halkla kutladik.



New Orleans'in, 'guney'in ahsap tarziyla koloniyel mimariyi harmanlayan dokusu insanda sanki Karayiplerde bir adaya gelmis hissi birakiyor


Cazin ve gelmis gecmis en unlu cazcinin dogum yeri olan sehirde guzel havanin da etkisiyle her sokakta muzisyenlere rastlamak mumkun. Cazcilar da sagolsunlar trombonlarini gozunuze sokmaktan geri kalmiyorlar. Fakat itiraf edeyim "St. James Infirmary"yi bu kadar iyi calan bir sokak toplulugun olabilecegini hayatta tahmin edemezdim.




Sampiyonluk kutlamalarindan sadece bir hafta sonra Mardi Gras festivali icin New Orleans'a geldigimde Saints'in etkilerini sehrin her yerinde hala gorebiliyordum. Azizler dediniz mi "Big Easy"de akan sular durur. New Orleans zaten bir festival sehri. Bu bakimdan Mardi Gras kutlamalari Saints'in sampiyonlugunun tekrar taclandirilmasi vazifesini gordu.


Mardi Gras'in Turkcesi Sisko Sali... Hristiyanlikta yaklasmakta oldugumuz Paskalya'yi onceleyen 40 gunluk Buyuk Perhiz'in baslamasini simgeliyor. Mardi Gras'in New Orleans'de bu kadar buyuk bir festival haline gelmesinin sebebi ise  Fransiz ve Ispanyol kolonileri zamanindan kalan Katolik etki.


Mardi Gras'in sembolu maskeler. Orijini Venedik olan bu maskeler, katilimcilarin hilkat erotigi kostumleriyle ve sinirsiz alkolle birlesince amaci sadece eglenmek olan bir festival ortaya cikiyor. Yani Perhiz filan biraz isin numarasi.. Bizim Ramazan gibi.. Anlayin iste.. 



Amerika'nin en fakir, en yolsuz, en tehlikeli sehirlerinden biri olan New Orleans, Amerikan Futbolunun en buyuk kupasini kazanabiliyor. Fakat Turkiye'de hala en buyuk dorduncu sehrin sampiyon olmasi mucize olarak gozukuyor. Dunyanin en kapitalist ulkesi acaba neden spor oyunlarinda takimlara maas ust siniri koyarak 'sosyalist' yontemleri tercih ediyor?  Amerika bircok konuda oldugu gibi bu konuda da istisna..

0 yorum: