5.05.2010

Şenol Güneş ve Engin Baytar


Türkiye'den her hafta yalnızca bir takımın maçını izleyebilme hakkım olsa hiç düşünmeden Trabzon'u seçerim.Deli-dolu,tempolu bir takım...Muhakkak arkada çok önemli eksiklikleri var ama öndeki oyuncuları,gayretli,her biri birbirinden savruk,hareketleri kestirilmez,tahmin edilemez isimler...

Güneş Daum'a benzemez,daha doğrusu şu anki Dauma'a...Dönüştürmeye,değiştirmeye meraklı bir teknik adam,hiç alışık olmadığımız bir tür yani...Kesinlikle hazıra konmacı değil,korumacı,muhafazakar hiç değil.Amacı,aynı hayattaki gibi,kendini kabul ettirebilmek.Rakibi küçümsemeden tabii.Hatta titizlikle analiz ederek.Kendini tanımanın bir yolu da bundan geçer zaten:rakibini tanımak.

Engin,Burak,Umut,Alanzinho...Dahası da var:Serkan Balcı en son ne zaman zihnimizde bir iz bırakmıştı?Onur gibi bir kaleciye başka hangi teknik adam güvenebilirdi?Bu soruların teker teker ya da tümden tek cevabı Şenol Güneş'tir.Yarın Umut gol kralı olursa ya da Engin milli takıma alınırsa veya Alanzinho yurtdışına flaş bir taransfer gerçekleştirirse,bu olanların hepsini Güneş'e borçluyuz demektir.Unutmadan,bu takımın asıl temellerinin Ersun Yanal döneminde atıldığını da belirtelim.Sadri Şener yönetenler sınıfının en iyi niyetli,en "yönetilen görünümlü" başkanıdır.Dileyelim,Yanal'ı gönderirken yaptığı hatayı şimdi tekrarlamasın.

Fatih Terim Türkiye'nin en büyük hocasıdır,onun getirdiği kupanın bir benzeri daha gelmemiştir Türkiye'ye,Mustafa Denizli nev-i şahsına münhasır,özel bir adamdır.Öyle ki,dediklerine inanmak zorunda hissedersiniz kendinizi...Ama Şenol Güneş hiç abartmıyorum,Trabzonla uzun yıllar çalışabildiği takdirde,ülkenin Arsene Wenger'i olabilecek tek teknik direktördür.Bu topraklara ait bir büyü aranacaksa,ilk olarak Şenol Güneş'in o "bizden" görünüşünün altındaki sabırlı,vakur, UzakDoğulu bilgeye veya öğrenmeye aç,hırslı,Batılı aydına bakılmalıdır.

Bir paragraf da Engin için yazalım.Şimdi söylemenin pek bir anlamı olamayacak ama Engin'i uzun zamandır hayranlıkla izleyenlerden biriyim.Öncelikle,yurtdışında yetiştiğinin en iyi göstergesi olan,yüksek özgüveni beni çok etkiliyor.Topu kaybetmesi hiç umrunda olmuyor,doğru işi yapana kadar topla oynamayı seviyor.Bilekleri inanılmaz gelişmiş bir futbolcu,orta sahada da basması,top kapabilmesi onu günümüz statik orta sahalarından ayırıyor.Düzgün bir planlamayla ülkenin en önemli futbolcularından biri olabilir.

2 yorum:

Volkan dedi ki...

Güzel yazı olmuş
Ekleyeceklerim var:
1. Şenol Güneş çıkaramazsa kimse bu ülkede genç bir kaleci çıkaramaz. Rüştü gibi çok özel bir yetenek 20-30 yılda bir geldiği için, Güneş'in kalede yaptığı devrim çok önemli.

2. Yanal müthiş bir takım kurucusu. Omurgayı çok iyi kuruyor ve uzun vadeli kuruyor, ilginçtir Manisada ve Trabzonda aynı şey oldu, Yanal'ın getirdiği transferler ondan sonra patlama yaptılar. Yanal'ı transfer edecek her takımın bunu düşünmesi lazım, yanal mı süreklilik sağlayamıyor yoksa ona yeterine zaman mı tanınmıyor?

3. Ceyhun Gülselam...Serdar Taşçı ve büyük olasılıkla Ömer Toprak'ı kaybettik ama Almanya'dan en azından Ceyhun'u getirdik. Uzun Boyuna rağmen ön liberoda da orta saha önünde son derece başarılı. Moyes'in evertonda fellaini'si varsa, Günes'in de ceyhunu var.

4. Song ve Yattara örneklerinden Trabzon'da tutacak yabancı oyuncu profillerinin ipuçlarını almak mümkün. ikisi birbirinin zıttı kişilikler ama trabzonluların kalbinde ortak bir yeri paylaşıyorlar.

Son olarak Trabzon hala yarı kapasite ile oynuyor bu takımın potansiyeli var ve 3 büyüklerden daha heyecan verici bir takım.

Kieran dedi ki...

eklediklerinin hepsine katılıyorum volkan.özellikle ceyhun-fellaini benzetmesi çok iyi olmuş=)) bence de ceyhun çok özel bir topçu.kıymetini bilmek gerekir...