11.06.2009

Yeni "Old Firm" La Liga'da


Önce Barcelona'nın bu seneki muazzam başarısı, sonra da Real Madrid'de başlayan gelmiş geçmiş en büyük transfer harekatı. La Liga şahlanıyor mu, yoksa bütün bunlar milyar dolarlık bir göz boyamadan mı ibaret?

Barcelona bu sezonun bombası olabilir, fakat başarısındaki kilit faktör, kendi yarattığı yıldızlarla bu başarıya ulaşmasıdır. Altyapısı, tarihinin en verimli dönemini geçirmeseydi, Barcelona'nın şu anki takımını transfer yoluyla kurması mümkün olmazdı. Hollanda-Katalan melezi altyapısı Barça'nın İngilizlerin arasından sıyrılmasını sağladı. Bu sene yarıfinaldeki 4 takımın 3'ü İngilizdi. Geçen sene final iki İngiliz takımı arasında oynanmıştı. Barcelona şu an İspanyollar'ın devi olsa da, İngilizler'in "devler çetesine" karşı savaşan onurlu ama yalnız çocuk. Ezeli rakibi Real bir süredir onu Avrupa'da erkenden terk ediyor.

Bu sene La Liga'da da çekişme falan yoktu. Barcelona son el Classico'da, ikinci sıradaki rakibini dağıttı, zaten şampiyon olacağını bilmek için kahin olmak gerekmiyordu. Üçüncü sıradaki Sevilla ise çoktan havlu atmıştı. Gözüken o ki, La Liga'da Barça-Real ikilisi ile diğer takımlar arasındaki fark giderek artıyor. Perez'in transfer hamlesi bunu farkı daha da dramatik boyutlara taşıyabilir. La Liga'nın diğer güçlü ekiplerine bakarsak, yeni altın çocuk Sevilla'nın nefesi 3.lüğe yetiyor ve uzmanlık alanı UEFA kupası. Deportivo ve Atletico Madrid zaten iki sezon üst üste düzgün geçirseler, Başkanları kurban keser nazar değmesin diye. Valencia ekonomik olarak batmanın eşiğinde, yıldızlarını satarak kurtulmaya çalışıyorlar. Villareal kısıtlı imkanlarla zaten gelebileceği en üst seviyede, terk dertleri bu noktada tutunmak. Betis asansör takımı olmuş durumda, hangi sene La Liga'dalar, hangi sene 2. ligdeler artık karıştırıyorum, Bilbao'nun Bask Modeli endüstriyel futbol karşısında çökmüş durumda. Diğer takımlara bakarsak, kimse alınmasın ama, kadrosundaki en iyi golcüsünün Ersen Martin olduğu, ya da İbrahim Kaş gibi adamların kadro zenginliği için alındığı takımların böyle bir ligde derdi sadece ligde kalmak olur. Kısacası, La Liga'da old firm* çoktan oluşmuş durumda. Bu yeni "old firm" 'ün de amacı, İspanya'da başarı'dan çok, İngiliz takımları ile Avrupa dominasyonu için mücadele etmek. Fakat şartlar eşit değil, bir tarafta 4 büyük takım (Arsenal, Chelsea, Liverpool ve ManU) ve arkasından gelen olası destekler (Tottenham, ManCity, Everton vb.), diğer tarafta ise kendi aralarındaki rekabetten arkalarında kalanlara ne kadar fark attıklarının göremeyen bir garip ikili. Peki ya İtalyanlar, Almanlar? Onlar ise ellerindeki yıldızları kaybetmemenin derdindeler, iki lig de yıldız ihraç eden liglere dönüştü.

La Liga, Los Galacticos, Mes Que Un Club... Güzel laflar hepsi fakat İngilizler'in Premier Lig Makinası karşısında ne kadar daha anlamlarını korurlar, İspanyollar'ın bunu iyice düşünmesi lazım.

* Old Firm: İskoçya Premier Ligi'ni domine eden Rangers-Celtic ikilisi için kullanılan söz.

2 yorum:

cingibi dedi ki...

Harika bir yazı olmuş ama çabuk bitti sanki :)

Volkan dedi ki...

Teşekkürler,
Devamını yazacağız merak etmeyin :)