6.07.2009

Fenerbahce'nin Transferleri Yeterli Mi?


Fenerbahce'nin gecen seneki kadrosu dogal olarak cok elestirilmisti. Ilk olarak orta sahada (Alex disinda) genel bir yetenek eksikligi vardi. Oyuncular agizlarinda laf geveler gibi top ceviriyor takim topluca ataga kalkana kadar yarim saat geciyordu. Bunun disinda en cok elestirilen konu takimin cok cansiz oynamasi ve mac secmesiydi. Mac sifir sifir dakika seksen olmasina ragmen Fenerbahceli futbolcular 'bitse de gitsek' havasiyla sahada mucadele ediyolarlardi, hatta bir cogu mucadele bile etmiyordu. Peki bu seneki transferler takimin bu zaaflarini kapatabilecek mi? Simdilik en onemli transferler Topuz ve Hurmaci olarak goze batiyor. Ikisi de ileriye donuk orta saha oyuncusu ve kanatlarda oynama becerileri var. Topuz'un sag kanat ozelligi tabi ki cok daha fazla gelismis durumda. Ozer ise oyunu iki yonlu olarak da oynayabiliyor. Iki transfer de yukarida bahsettigimiz ilk hastaliga (yani beceri eksikligine) tedbir olarak alinmis oyuncular. Gercekten de Fenerbahce'nin hucum hattina oldukca katki saglayacaklardir. Guiza, Senturk, Alex, Deivid, Topuz, Hurmaci ileri gidislerde Fenerbahce'nin belki de bu sene cok sorun yasamayacagini sinyal veriyorlar.

Herkesin bildigi gibi Aziz Yildirim'in kafasinda bu oyunculara ilaven Sercan da vardi, fakat Sercan akilli davranip yurt disina gitmeyi oncelik yapti. Fenerbahce icin kotu, Turk futbolu icin hayirli bir karar olabilir bu. Tabi Sercan'in bu karari Fenerbahce'nin Semih ve Guiza'nin yedegi olacak bir santrafor daha bulmasi gerektigi anlamina geliyor. Hatta mumkunse Semih veya Guiza'dan birini yedek birakacak bir santrafor...



Defansa yonelik transferler Bilica ve Bekir ise Lugano ve Edu'nun yerine alindi. Ikisinin de buyuk takim tecrubeleri yok. Yas olarak da cok genc degiller ve aralarinda nasil bir uyum olacagi mechul. Bu yuzden defansta gecen seneye oranla cok fazla bir gelisme olacagini zannetmiyorum. Maksimum performans ile Lugano ve Edu'nin eksikligini kapatabilirler.

Peki bu dort transfer takimin mucadele eksikligine care olur mu? Simdiden bilmek cok zor. Gecen seneki sorun futbolcularin fiziksel ozelliklerinden degil de psikolojik sorunlarindan kaynaklaniyor olabilir. Daum'un kondisyon ve motivasyon verme becerisi zaten teknik direktor secilmesinde en onemli etken. Bu yuzden en azindan lig baslayana kadar Daum'a guvenmesi gerekiyor Fenerbahcelilerin.



Bunun disinda orta sahaya baktigimizda ilk 11 oynayabilecek kapasiteye sahip oyuncular Belozoglu, Hurmaci, Deniz Baris, Topuz, Deivid ve Boral olarak gozukuyor. Bolgesine bir yabanci alinmazsa Abdulkadir Kayali da Daum sans verirse bu sene bir surpriz yapabilir. Fakat yine de bu oyunculara baktigimiz zaman Deniz Baris'in ve Ugur Boral'in bolgelerine transfer sart gorunuyor. Deniz Baris her ne kadar ozverili ve verimli oynasa da o bolgeye daha hareketli ve yirtici bir isim gerekli. Ugur Boral'i da cok fazla anlatmaya gerek yok. Cok dengesiz bir futbolcu ve cogu zaman akliyla ayaklarini koordine sorunlari yasiyor.

Yani toplamda Fenerbahce'ye uc transfer gerekiyor: forvet, defansif orta saha, ve sol kanat. Illa yabanci olmalarina gerek yok, yetenekli umit milli gencler de bu bolgelerde gereken katkiyi verebilir. Bu bolgelere takviye yapildigi oranda Fenerbahce'nin seneye basarisi artacaktir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Sol açık ve forvet konusunda sana katılıyorum ama defansif orta saha açığımızı kapatacak bir Türk fulbolcu olduğunu düşünmüyorum. yabancı transferi şart gibi gözüküyor

Kerem dedi ki...

Evet ideali kaliteli bir yabanci olur, ama Maldonado Josico gibi adamlar gelecekse hic gelmesin daha iyi tabi.

Eren dedi ki...

Allaşkına artık kimse Semih'i yedek bırakmasın. Ya da kim gelirse gelsin Semih yedek bırakılmasın. Adam 34 yaşına gelecek hala ismi 'Genç Semih' olarak kalacak.

Adsız dedi ki...

"Herkesin bildigi gibi Aziz Yildirim'in kafasinda..." Transferleri "aziz baskan" sectigi surece bu takim adam olmaz...