2.07.2009

Seyrantepe Projesi'nde Bundan Sonra Neler Olacak?

Beklenen oldu, iyi niyet denizi bitti. Seyrantepe projesi'nde yüklenici firma ile yollar ayrıldı. Bundan sonra ne olur? Bu tarz durumları birazcık bilen biri olarak bundan sonraki yeni süreci kısaca anlatayım.

Yapılacak şey aslında çok basit, yeni bir ihale yapılacak. Tabi, bunun için öncelikle işin hangi aşamada bırakıldığı kalem kalem tespit edilecek, toplam iş kalemlerinden düşülerek, sayfalarca ihale dosyası, pursantaj bilgileri yeniden hazırlanacak. Sonrasında ise, ihale süreci, büyük olasılıkla oluşacak kamuoyu baskısından dolayı, bu tarz işler için jet hızı sayılabilecek bir süratle yapılacak. Fakat, ne kadar hızlı ve hatasız yapılsa bile, bu süreç en iyimser tahminimle 6 aylık bir kayba sebep olacaktır. Şantiyede çalışmış ya da yönetmiş olanlar bilir, yarım kalmış işi almak en berbat şeydir; böyle bir işin çok talibi olmaz, eski yüklenicinin yapmış olabileceği imalat hataları üzerinize kalır, bazı kalem imalatların baştan yapılması gerekir. Kısacası, yarısı bitmiş bir şantiyeyi devralmak, karlılık açısından yeni bir şantiyeye göre çok daha verimsiz bir iştir. İşin maliyetinin büyüklüğü, bu kriz ortamında işe talipli firma sayısını azaltıcaktır. TOKİ, çok eleştirdiğimiz bir kurum olsa da, yakından tanıdığımı bir kurumdur ve gözlemlerimden şunu söyleyebilirim: bir devlet organı olarak, TOKİ hatalarından ders almayı bilen ve bürokrasiyi en hızlı şekilde çözmeye çalışan bir kurum. Galatasaray taraftarlarının soğukkanlı olması lazım, bu olayın GS yönetimi ile direkt bir alakası yok, elbette Eren Talu, zamanında yönetimde yer almış, camianın önemli figürlerinden biri, o yüzden bu olayda yaşadığı başarısızlık, ister istemez bir ucundan yönetime dokunuyor ama, benim profesyonel görüşüm, olayın sadece başarısız bir şantiye ve mali yönetim olduğu yönünde. Talu, sanırım yurtdışındaki krizi hesap etmeden yabancı ortaklarına ve gelecek paraya güvendi, sonuçta devlet işi olduğudan, işi bitirmeden para alınamayacağı için, para kaynakları kuruyunca, iş de yapılamadı, iş yapılamayınca da hakediş karşılığı ödeme alınamadı. En sonunda bu kısır döngü de şantiyeyi durdurdu.

Sonuçta, bu stadyum bitecek ve eğer projedeki gibi olursa, diğer takımların kıskanacağı bir yapı olacak. Fakat, Eren Talu'nun klüple ilişkilerinin eskisi kadar sıcak olabileceğini sanmıyorum. Meslektaşı olarak, keşke bu işlere bulaşmasaydı, iyi yaptığı mimari proje işlerinde devam etseydi diyorum, mesleğinin olgunluk dönemine girerken, belki biraz hırstan, belki de GS sevgisinden, kendini çok da uzmanı olmadığı işlere attı.

Şimdi asıl merak ettiğim ise, bu ihaleyi hangi firmanın alacağı?

Önemli Not: NTVSpor'un haberine göre inşaatın sadece %24'ü tamamlanmış, bugüne kadar taahhüt edilen iş bitişi ise %66. Zaten fotoğraf sayılara gerek duymadan herşeyi anlatıyor.

NTVSPOR'un haberi...
Fotoğraf: NTVSpor Web Sitesinden

0 yorum: