13.08.2009

AURELİO'DA SON DURUM NE?



Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu’nun Aurelio’nun Fenerbahçe’ye para ödeme cezasını bozmaması durumunda, kararın ileride olabilecek böylesi anlaşmazlıklarda yerli futbolcular aleyhine emsal oluşturabileceği öne sürüldü. UÇK, FENERBAHÇE’Yİ HAKLI BULDU Fenerbahçe Kulübü’yle Aurelio ve menajer Bayram Tutumlu arasındaki anlaşmazlık, Brezilya asıllı futbolcunun 30 Nisan 2008’de biten sözleşmesinin opsiyon hakkının kullanımıyla ilgili olarak ortaya çıktı. Radyospor'un haberine göre, Fenerbahçe Kulübü opsiyon hakkını kullanarak sözleşmesini 30 Nisan 2009’a kadar uzattı, ancak Aurelio gitmeye kararlı olduğunu belirterek Real Betis’e imza attı. Sarı Lacivertli Kulüp bunun üzerine Brezilya asıllı Türk futbolcuya 5 milyon 250 bin dolarlık ceza verilmesi talebiyle dava açtı. Uyuşmazlık Çözüm Kurulu, Fenerbahçe’yi haklı buldu.
OPSİYONU TEK TARAFLI UZATMA MADDESİ VAR MI? Bayram Tutumlu ve Aurelio ise opsiyon hakkının tek taraflı kullanılamayacağını iddia ederek, Tahkim Kurulu’na başvurdu. Ancak Fenerbahçe yönetimi, 2+1 yıllık olan anlaşmaya “Fenerbahçe artı 1 yıl olan opsiyonu tek taraflı olarak uzatabilir maddesini koydu. Hukukçular bu durumda Fenerbahçe Yönetimi’nin haklı olduğu konusunda birleşiyorlar.
Bayram Tutumlu ise FIFA ve CAS’ın “kulüpler sözleşmeyi tek taraflı olarak uzatamaz” şeklinde bir kararı bulunduğunu öne sürerek ceza kararının bozulmasını istiyor. Ayrıca Tutumlu’nun avukatları Fenerbahçe’nin opsiyonu yürürlüğe koyarken, ilgili belgenin üzerine futbolcunun alacağı ücreti yazmadığını, bu durumda sözleşmenin geçersiz sayılacağını söylüyorlar.
TAHKİM’İN VERECEĞİ KARAR EMSAL OLUŞTURABİLİR Tüm bu argümanları inceleyen Tahkim Kurulu’nun vereceği karar merakla bekleniyor. Kurul Aurelio aleyhine karar verir ise, Türk futbolunda yerli futbolcular aleyhine bir sürecin başlayacağı yorumları yapılıyor. Bu davada Aurelio yerli oyuncu olarak değerlendirildiğinden, bundan böyle kulüplerin yerli oyuncularla ilgili opsiyon hakkını, Marco davasını emsal göstererek, tek taraflı olarak uzatma hakkına sahip olabileceği ifade ediliyor. Aynı durum yabancı oyuncular için geçerli olmayacak, dolayısıyla bu konuda bir çifte standart ortaya çıkacak. Kurallara göre opsiyon hakkı futbolcu ve kulübün ortak kararıyla geçerlilik kazanıyor; eğer kulüp sözleşmeye “tek taraflı uzatma hakkına sahibiz” maddesi koydurmamışsa…
BURSASPORLU BATALLA EN YAKIN ÖRNEK
Bu konuda FIFA ve CAS’ın teamülleri futbolcudan yana gözüküyor. Buna en yakın örnek Bursaspor’un Arjantin’den transfer ettiği Battal’la oldu. Arjantin Kulübü Velez Sarsfield opsiyon hakkını kullandığı gerekçesiyle Pablo Martin Batalla’yı bırakmak istemedi, ancak Bursaspor yönetimi FIFA’ya başvurdu ve transferi resmen gerçekleştirdi. Bursaspor Basın sözcüsü Ferruh Kaya, “FIFA bizi haklı gördü. Batalla’nın lisansını çıkardık” dedi. Bu arada Bayram Tutumlu’nun bu konuda adil davranılmadığı gerekçesiyle FIFA’ya şikayette bulunacağı öğrenildi.
Tahkim Kurulu’nun Aurelio davasını en geç Cuma akşamına kadar karara bağlaması bekleniyor.

1 yorum:

Eren dedi ki...

FIFA'nın bir kuralı varsa, TFF'a bi bardak su içmek düşer sanki.
Türk futbolculara ayrı, yabancılara ayrı muamele uygulamanın pek mümkün olabileceğini sanmıyorum. Ama Türkiye'dir, olur mu olur.