6.10.2009

Zenden ve Futbolcunun Kısalan Ömrü


Boudewijn Zenden, eski Barcelonalı kanat oyuncusu, Sunderland ile antremanlara çıkacakmış. 33 yaşındaki kanat oyuncusu, beğenildiği takdirde Sunderland ile kısa dönemli bir sözleşme imzalayacakmış. Yaşlanmış oyuncuların kariyerlerinin son döneminde serbest kalması, ya da sezonluk sözleşmelerle klüpten klübe sürüklenmesi artık alışıldık bir durum. Futbolun fiziksel yönü ağır bastıkça, artan maç temposundan da dolayı, artık bir oyuncunun zirvedeyken geçirdiği dönem iyice kısalmış durumda. Hatta pek çok büyük oyuncu, kariyerlerini kendi istekleriyle değil, yaşadıkları sakatlıklardan dolayı erken bitiriyorlar.

Bundan on sene önce, Ronaldo dünyanın durdurulamaz forvetiydi. Bugün daha 30lu yaşlarının başlarında sayılır fakat Ronaldo denince akla gelen soru şu "Hangi Ronaldo? Portekizli olan mı yoksa Şişman Ronaldo mu?" Ronaldo'nun hatası, dünyanın en sert liglerinden Serie A'ya gitmek oldu. O dönemin İnter'i yıldız kıyma makinasıydı adeta, Ronaldo geçirdiği ağır sakatlıklardan sonra toparlanamadı ve "soft jübile" yaptı; Brezilya ligine geri döndü.


Sebastien Deisler, Almanların en güvendiği genç yetenekti. Sakatlıklardan kurtulamayınca, futbolu erkenden bıraktı. Teknik beceri futbolda ayakta kalmak için yeterli değil. Fakat ilginçtir, fizikleriyle oynayan oyuncular da, yaşlanınca oyundan daha çabuk düşüyorlar. Cladio Lopez ve Nihat Kahveci, teknikleri iyi olsa da, hızlı oyunlarıyla ve fiziksel dayanıklıklarıyla ön plana çıkan oyunculardı. İki oyuncu da bedenini erken tüketti ve futbolda zirvede kaldıkları dönem, yeteneklerine görece kısa sürdü.

Kaleciler ve defans oyuncuları nispeten daha şanslılar. Rüştü, Van der Saar hala kalede. Defans oyuncuları yaşlandıkça yavaşlasalar da, saha içinde güçlerini ekonomik olarak kullandıklarından, futboldaki kariyerleri daha uzun ve verimli geçiyor. Maldini üst düzey futbolunu son sezonlarına kadar sürdürebildi, onun yaşında hala üst düzey takımda oynayan kaç tane ortasaha ve forvet oyuncusu sayabiliriz ki?

Geçmişte de kariyerleri fiziksel problemlerden dolayı erken biten oyuncular vardı. George Best ya da Tomas Brolin gibi örnekler var sonuçta. Fakat bu örneklerin hem sayısı azdı, hem de kariyerleri ve bitişleri özel sebeplere dayanmış, bir nevi kendilerine mahsus futbolculardı. Artık, bir Stanley Matthews, ya da bir Shilton beklemek saçma olur, fakat en azından 35lerine kadar yıldız kalan yıldızları görmek istiyor gönül. Fakat futbolun yeni efendileri bu konuda taviz vermiyor, pili bitmeye yakın oyuncuyu, dinlendirmek yerine kapının önüne koyuyorlar. Futbolcular da, bitmeye yakın kariyerlerinde biraz daha para kazanmak için garip ülkelere, garip takımlara gidiyorlar, sonra da bizim futbol radarımızdan sonsuza dek çıkıyorlar. Rivaldo'nun hala futbol oynadığını biliyor musunuz? Denilson'un Vietnam'da ne işi vardı?

Belki de en iyisi, Zidane gibi kafa atıp çıkıp gitmek oyundan...

Fotograflar:
* Guardian Web Sitesi
* Sporting Heroes Web Sitesi - Fotograf: George Herringshaw
* Sporting Heroes Web Sitesi - Fotograf: George Herringshaw

1 yorum:

SirEvo dedi ki...

Eline sağlık hocam, güzel bir yazı olmuş.

Ronaldo'nun ayağının kırıldığı videoyu bir türlü bulamamıştım. Var mıdır acaba bir yerlerde? :)