12.04.2010

Bilmeyenler ve Ahmet Çakar için Pele 101



Ahmet Çakar'ın bu lafları şov için söylediğini bilecek kadar büyüğüz. Fakat televizyonunu ve algılarını yeni açmış dimağlar, Telegol ile büyüyorlarsa bizimkinden bayağı farklı bir futbol ve spor tarihi öğrenecekler Ahmet Çakar ve ekibi sayesinde.

Pele'nin futbolculuğunu tartışmak saçmadır ama illa tartışılacaksa bunun çıkış noktası Pele'nin Avrupa'da oynamaması olmamalıdır. 1962 yılında, 2. Dünya Kupası zaferinden sonra Avrupa'nın bütün büyük kulüpleri Pele'yi transfer etmek istediler fakat Brezilya Devleti Pele'yi "ulusal hazine" ilan edip(!) ülke dışına çıkışını yasakladı. Sonrasında gelen Generaller Rejimi de Pele ve milli takımı siyasi amaçları için kullandılar. Pele de açıkçası buna güzelce uydu ve karşılığını da fazlasıyla aldı, dönemin diğer büyük futbolcularından farklı bir konuma sahip oldu Brezilya tarihinde.


Pele'nin asıl problemi, kazandığı büyüklüğü biraz da diğer büyük futbolcuları sindirme pahasına almış olmasıdır. Didi, Jairzinho ve en önemlisi Garrincha gibi futbol sihirbazları Pele'nin gölgesinde kalmıştır. 1986'da vasat Arjantin takımını, İtalya'da vasat Napoli takımını ve takım arkadaşlarını da kendisiyle beraber yücelten Maradona'nın aksine, Pele adı kazanılan başarıları ipoteği altına almış ve diğerlerinin haksız yere karanlıkta kalmasına sebep olmuştur.

Ayrıca, bir de 200 milyonluk ABD'ye futbolu tanıtan kişidir. Fakat o da attığı 1380 gol, kazandığı 3 Dünya Kupası gibi önemsizdir değil mi?

Gelecek dersimizin adı "Trollükle kazanılan para helal midir?" olacak, şimdiden notlarınızı alınız.


4 yorum:

SirEvo dedi ki...

Akşam babamla izliyoduk programı, bi tarafımızla güldük. :D Eee zaten programı da gülmek için izlemiyor muyuz? Acayip keyifliydi. :D:D

Gökçe dedi ki...

Garrincha'nin tirnagi olamaz... Her zaman sunu soylerim. Pele cim sahalar, pahali kramponlar, kaleci eldivenleri, tertemiz soyunma odalari ise, Garrincha toprak sahadaki mahalle macindan ustu basi yirtilmis, dizleri kanamis cocugun eve donerken agzindaki mutlu isliktir...

@SirEvo ozletmistin kendini blogda hos geldin:))

SirEvo dedi ki...

Selamlar efem hoşbulduk. Sınavlar bitti, azıcık da dinlendim. :P

Adsız dedi ki...

http://abanmakserbest.blogspot.com/2010/04/ahmet-cakar-pele-ve-futbol-seyircisi.html