5.04.2010

Yeni Boer Hareketinden Dünya Kupasına Gelmeyin Çağrısı

Güney Afrika'nın yeni Boer hareketi sayılan AWB'nin lideri Eugene Terreblanche önceki gün feci şekilde öldürüldü. Her ne kadar bizim basın, AWB'yi beyaz üstünlüğünü savunan bir grup olarak gösterse de, aslında kendileri, "Boer" ismiyle anılan Kuze Avrupa/Flaman kökenli atalarının 120 yıl önce başlattığı ve başarısız olduğu isyanı (Boer Savaşları olarak bilinir) politik seviyeye taşımayı düşünen bir azınlık şiddet grubu. Kendilerini "Boer Ulusunun" bağımsızlık adayan bu insanlar, genel olarak büyük tarım arazilerine sahipler  ve buralarda siyahları düşük ücret ve kötü şartlar altında çalıştırıyorlar. Onlar için siyahlar kadar, uitlander'lar da (Boer kökenli olmayan ama Boer topraklarında yaşayan beyazlar) düşman sayılmakta.  

Terreblanche cinayeti üzerine, AWB'nin yaptığı açıklamada ülkenin kan gölüne döneceğinden bahsedilirken, Dünya Kupasına katılacak takımlara da alenen "gelmeyin" uyarısı yaptılar. Fakat nüfusun yaklaşık %10'nunu oluşturan beyaz nüfus içinde bile azınlık olan AWB'nin Boer eyaletleri sayılan Transvaal ve Natal dışında çok da gücü yok. Fakat turnuva esnasında, gerek beyaz, gerek siyah kökenli aşırı gruplar sırf güç gösterisi yapmak için çılgınca bir şey yapabilir. Boer savaşları sırasında, kendilerinden sayıca ve askeri donanımca üstün olan Britanya ordusuna karşı uzun yıllar savaşmışlar, pek çoğu öleceğini bilse bile kesin mağlubiyet şartları altında bile gerilla savaşına devam etmişlerdi. Britanya, Boerleri 2. Boer savaşında kesin yenilgiye uğratmak için tam yarım milyonluk askeri Transvaal eyaletine göndermek zorunda kalmıştı.  

Dünya kupasına geri sayım başlamışken umarız bizden binlerce kilometre uzaktaki bu sorunlu ülkede tansiyon daha da artmaz. 


0 yorum: