8.09.2008

Amerika ve Futbol


Amerika'da futbol'a olan ilginin ne kadar az oldugunu herkes bilir. Bunun pek cok sebebi vardir elbette ama benim tecrubelerime gore halkin ve medyanin bu spora pek ragbet etmemesinin en buyuk sebebi reklam sorunu. Amerikalilarin en cok sevdigi uc spor olan beyzbol, Amerikan futbolu, ve basketbol'a bakarsak macin dakika basi durdugu ve aralara hababam reklam serpistirildigi asikardir. Futbolda ise 45'er dakikadan araliksiz iki devre oldugu icin ne medya kurulusu sever "soccer" denilen seyi ne de reklam veren sirketler. Tabi ortalama bir Amerikali da kendi duraksamali sporlarina alistigi icin surekli devam eden ve temposu bazen cok yavaslayan futboldan pek hazzetmez. Son olarak, bir Amerikali icin reklamlarin bir onemli katkisi da ona dolaptan bir bira getirme ya da genel ihtiyac giderme firsati vermesidir.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

bence 40'larda veya 50'lerde hangi sporlar popüler idiyse şu an popüler olanlar da onlar. arada değişim gayet az. hatta son yıllarda gazetelerde ve tv'lerde futbola verilen yerin ve seyirci sayısının arttığını söyleyebiliriz. yani, neden televizyonlar ve reklamlar olamaz bence. nedenleri geçmişte aramak lazım. ama avrupa'dan, özellikle de mesela irlanda'dan bu kadar göçmen almış bir ülkede niye o zamanlarda popüler olmamış, ilginç tabi.
diğer 3 sporun duraklamalı olması nedenlerden biri olabilir. ama tempo deyince beyzbolun temposu en sıkıcı maçtan bile yavaş genelde. amerikan futbolunda da sık sık çok düşüyor.