31.10.2008

Günde 10 Bin Ekmek Yiyen Adam


Biliyorsunuz Fatih Terim'in yeni maaşı geçen haftalarda çok konuşulmuştu. Merakımdan dolayı, internet diye bir şey varmış arkadaşlardan söyledi, oradan bakıp bazı teknik direktörlerin maaşlarını buldum ve Fatih "The Angry Turk" Terim ile kıyaslama imkanı buldum.

Premier League

Arsene Wenger (Arsenal) £4.5m
Kevin Keegan (Newcastle) £4m
Alex Ferguson (Man Utd) £3m
Harry Redknapp (Portsmouth) £3m
Mark Hughes (Man City) £3m
Roy Keane (Sunderland) £3m
Rafael Benitez (Liverpool) £2.5m
David Moyes (Everton) £2.5m
Alan Curbishley (West Ham) £2m
Alex McLeish (Birmingham) £1.6m
Steve Bruce (Wigan) £1.6m)
Paul Jewell (Derby) £1m
Steve Coppell (Reading) £1.5m

Serie A

Jose Mourinho (Inter Milan) £7m
Carlo Ancelotti (AC Milan) £3.6m
Luciano Spalletti (Roma) £1.6m
Cesare Prandelli (Fiorentina) £1.2m
Claudio Ranieri (Juventus) £1.2m
Walter Novellino (Torino) £800,000
Stefano Colantuono (Palermo) £720,000
Edy Reja (Napoli) £560,000
Walter Mazzarri (Sampdoria) £480,000
Delio Rossi (Lazio) £440,000
Marco Giampaolo (Cagliari) £400,000
Pasquale Marino (Udinese) £400,000
Luigi Del Neri (Atalanta) £360,000
Gigi Cagni (Empoli) £360,000
Silvio Baldini (Catania) £280,000
Domenico Di Carlo (Parma) £280,000
Gian Piero Gasperini (Genoa) £240,000
Andrea Mandorlini (Siena) £200,000
Massimo Ficcadenti (Reggina) £200,000
Fernando Orsi (Livorno) £160,000

Others

Fabio Capello (England) £4.5m
Jurgen Klinsmann (Bayern Munich) £2m
Giovanni Trapattoni (Rep Of Ireland) £1.5m

(2007 rakamları ile yaklaşık yıllık maaşlarmış, bonuslar, bayramlarda çıktıkları ekstralar dahil değilmiş.)

Fatih Terim ise ayda 260.000 YTL + SSK + Yol & Yemek alacakmış. Şu an pound 2.5 YTL civarlarında seyrettiğine göre 105,000 pound oluyor Fatih "The Everyting is samting happened" Terim'in aylık maaşı.

Yabancılar kendilerini daha zengin göstermek için hep yıllık maaşlarını söyler ya, biz de öyle yapalım sonuçta burada bahsettiğimiz herhangi biri değil, bir okkazyon insanı:

105,000 pound X 12 = 1,260,000 ingiliz sterlini etti. (Pound 12 ile çarpılınca sterline dönüşür.)

Tersten bir okuma yaparsak, hangi takımlar bu maaş skalasının altında bir ücreti kabul edebiliyor
İngiltere'de sadece Derby County....
İtalyada ise Milanlar ve Roma dışında bütün klüpler.
Milli takımlarda da İrlandayı bile çalıştıramıyor, içimizdeki irlandalılara rağmen.

Ya tersi tersten okursak, yukarda bahsi geçen teknik direktörlerden kaç tanesi Fatih Terim'in maaşına burada Milli Takımı çalıştırmayı, Hıncal'la falan muhatap olmayı ister?

"Asgari ücretin bilmem kaç lira olduğu bu memlekette,insanlar evine ekmek götüremezken, adam çuvalla para alıyor" edebiyat tarzı olarak ilginçtir, güzeldir, insanı hüzünklendirir ama eskimiştir.

Üstat da bunu farkettiği için dememiş miydi "I dont look back, I look (elleri ile de gösterir) front."

Fatih Terim'in maaşı ile ayda 371.000 ekmek alınabilmektedir. Günde 10bin ekmekten fazla etmektedir ki şüphesiz bu kadar ekmeği bir kişinin yemesi insan bünyesine zararlıdır.

Peki Fatih Terim Türkiye'nin en çok kazanan kişisi midir? Şüphesiz hayır. Fakat tanınmış insanlar arasında aylık geliri deklare edilmiş yegane insanlardan biridir.

Peki adamın maaşı konusundaki safsatanın sebebi nedir?

1. Adanalı olması. Yani TC vatandaşı olması. Üstelik de öyle zengin bir aileden falan gelmeyip, çalışarak, didinerek, çene kaslarını gererek bir yerlere gelmesi ve iyi para kazanması anlaşılamamaktadır. Yoksa yabancı teknik direktörler gelir, bu paranın bir kaç mislini kazanır, ama yabancı olduğu için yabancıdır işte, otobüs yolculuğun kapıkuleye kadardır, sen vize kuyruğuna girerken o kimliğini gösterir geçer.

2. Değerinin olması... Berberde saçı kesilirken eğlencelidir tabi "Ulan bu Fatih Terim'de bir halt bilmiyor. Koyacaktı Ümit'i kadroya. Abicim yok yaw, bizden teknik direktör falan çıkmıyor." geyikleri... Derken asker arkadaşı gözüyle baktığı adamın aldığı maaşı duyunca arasındaki ulaşılmaz mesafeyi idrak eder bünye. "Fatih"in çok para aldığını biliyordur, zaten kendisi dışında herkes çok para kazanıyordur, yoksa bu kadar lüks araba olur mu memlekette, diye düşünür. Ama "çok" belirsiz bir değerdir, analitik düşünmeyen zihin için tavşan kanı çay ayarındadır. 260.000 YTL diyince veresiye veren bakkal kafası çalışmaya başlar, düşünür, taşınır, yaw kendisi ayda 1000 ytl'ye talim ederken bu adam nasıl bu parayı kazanıyordur? Adaleti yok mudur bu dünyanın? Ulan futbolcu olmak vardı, sonra da teknik direktör.... Ah be ah, oğlum çayım bitti, tazelesene, efkar yaptık şurada...

3. Futbolu 21 kişinin bir topun peşinden koştuğu koca bir zaman kaybı olarak zihniyet. Dur ayol, yoksa 22 kişi miydi, zaten hiç anlamadım bu ofsayt olaylarını.

Bir an için kendinizi FM dünyasında düşünün. İşiniz yok pek çok takıma başvuruyorsunuz. Sizinle ilgilenen iki takım var ve aynı maaşı veriyor. Derby County ve Türkiye Milli Takımı. Siz de Türkiye Milli Takımını seçiyorsunuz. (Ama aklınız hep milanda, çünkü oyunun başında milan'ı almışsınız fakat oradan kovulmuşsunuz daha takımı tanımadan.)

Ama Ertugrul Özkök ne demiş, "Hadi itiraf edin kendinize, Türkiye Milli Takımını FM'de çalıştırmak size gurur verse de, gönlünüzde hep Derby'i alıp orada genç yeteneklerle Premier Lig şampiyonluğunu koşmak yatıyor değil mi?"

Sonuçta FM dünyasında eve günde 10 bin ekmek götürme kaygısı yok...

1 yorum:

Alfredo dedi ki...

çok güzel değinmişsin konuya.he bu arada TD'lerden Harry Redknapp şuan Tottenham'ın başında bulunuyor.