23.04.2009

Altı Yabancı


16 Eylül 2000 tarihindeki Fenerbahçe Beşiktaş maçında 64. dakika oynanırken Türk vatandaşı Baliç'in yerine Hırvat Rapaic girmiş ve Fenerbahçe sahada Lazetiç, Andersson, Revivo, Moshoeu ve Zoran Mirkoviç ile beraber 6. yabancı oyuncu olmuştu. O sezonki kurallar 6 yabancının maç kadrosuna alınabilmesine izin verirken ancak 5 tanesinin aynı anda sahada olmasını istiyordu. Ligin 5. haftasındaki maç zaten 3-0 Beşiktaş'ın galibiyeti ile bitmiş daha sonra Futbol Federasyonu maçın aynı skorla teciline ancak Fenerbahçe'nin hükmen mağlubiyetine karar vermişti. Maçın skorunun yarattığı ortamla bu olay haklı olarak yıllarca Fenerbahçe ile dalga geçmek ile kullanılmış ve şampiyonluk mücadelesine veya lig sıralamasına tesir etmemişti.

Fenerbahçe yine bu sezon bu hatanın eşiğindenbiraz da futbolcuların uyanması ile döndü.

Bu hafta Karadeniz'in diğer kıyısından benzer bir haber düştü manşetlere, Zenit Petersburg 81. dakikası oynanan maçta Rus Pogrebnyak'ın yerine Türk Fatih Tekke'yi alarak benzer bir kuralı ihlal etti ve maç 1-1 bitti. Bugün ajanslara düşen haber ise Rus Futbol Federasyonu'nun bu ihlali yaklaşık 14 bin Amerikan Doları ile geçiştirdiği yönünde.

Böyle olunca ister istemez düşünüyor insan. 6+2 kuralının uygulandığı Turkcell Muhteşem Ligi'nde böyle bir olayın tekrar etmesi çok uzak bir ihtimal değil. Acaba cezası ne olmalı böyle bir ihlalin Türkiye'deki gibi hükmen mağlubiyet mi yoksa para cezası mı?

Ben düşünüp düşünüp içinden çıkamadım. Bir yönden bakınca hükmen mağlubiyet çok ağır gözükürken diğer yandan bir kurar ihlali var.

Burada bu kuralın amacının ne olduğuna inmek gerekiyor ki cezayı daha mantıklı tartışalım. Temelde bu kural yerel futbolcuların, başka ekonomilerden gelen yabancı futbolculara karşı dezavantajını korumak, Ulusal Takım'ın seçim havuzunun daralmasını engellemek. Öte yandan bu yabancı oyuncular etten kemikten oyuncular aynı bizimkiler gibi. Yabancı futbolcu zaten Messi ayarındaysa sahada olur. Sonradan oyuna girecek yedek yabancı tıpkı diğer yabancılar gibi insan üstü bir yaratık değil. Bunlardan yola çıkınca aslında futbol oyunu açısından bir eşitsizlik yok. Bu sebeple hükmen mağlubiyet çok ağır bir ceza gibi geliyor. Ancak bir de ortada emsal karar varken bundan sonraki vakalara nasıl yaklaşılır açıkçası hukuken çok bilmediğim bir konu.

Sizin de yorumlarınızı bekliyorum...

1 yorum:

Kerem dedi ki...

Ilk ihlalde buyuk bir para cezasi, ikincisinde hukmen maglubiyet olur mu?