3.04.2009

Yorumsuz

http://nisanyan1.blogspot.com/2009/02/turkiyeye-ordu-lazm-m.html

Sevan Nisanyan'ın yazısı. İlginç noktalar var, bazı yargıları da fazla taraflı ama artık bu konuların konuşulabilmesi bence çok önemli. Özellikle şu nokta gözden kaçmamalı:


".......

Konuyu perspektife koymak için hatırlatalım. Burada bahis konusu olan, son 250 yıldır girdiği her savaşı kaybetmiş bir ordu, Yunanistan ve Kıbrıs Rumlarıyla yaptığı üç savaş (1897, 1919-1922, 1974) hariç. Rusya’yla yedi kere savaşıp yedi kere yenilmek gibi dünya tarihinde eşi olmayan bir rekora imza atmış. Daha dün kurulmuş Bulgaristan’la Yunanistan ve Sırbistan karşısında iki ayda darmadağın olmuş. Güneydoğu’da üç-beş bin isyancıyla bunca senede başa çıkamamış, onları yeneceğim diye sivil halkı kırmış, işi büsbütün çıkmaza sokmaktan başka sonuç alamamış.

Modernmiş şuymuş buymuş. Türkiye’de üç gün askerlik yapmış biri bu iddiayı ciddiye alamaz. Mıntıka temizliği yaptırmayı Aziz Nesin komedisine dönüştürmeyi başaran, bir cemseyi tamir etmek için yüzlerce tutanak, emir, fırça, izin, ceza, dayak ve yalan üreten bir mekanizma mı modern?

........ "


Hep bildiğimiz şeyler bu açıdan önümüze sunulunca insan bir garip oluyor değil mi? Pilav aynı pilav, et de öyle, sebzede, ama tabağın sunumu değişmiş gibi...




P.S. Anlaşılan halen daha konuşulamıyormuş, adamı dövmekten beter ettiler...
P.S. Başlığı değiştirdim.

0 yorum: