21.04.2009

Ray Allen Atarsa


Her ne kadar ÇiviliKrampon Boston Şube Başkanı Juoppo Celtics'in bu sene ikinci bir şampiyonluk şansını zor görse de, dün Ray Allen'ın son saniye sayısı ile alınan maç gösterdi ki, Celtics'de hala umut var. Fakat konumuz Celtics'ten çok, NBA'in en özel oyuncularından olan Ray Allen.
Allen'ın hayatında yaptığı en kötü tercih Seattle Supersonics'e gitmekti. Shawn Kemp, Deftleff Schremp, Perkins ve "Glove" Payton gibi oyuncularla finallere kadar çıkan Supersonics, Allen takıma geldiği zamanlar inceden inceye "eski halimden eser yok şimdi"yi mırıldanıyordu. Bu takas ile Allen'ın "yüzük takamayan muhteşem oyuncular" listesinde yerini alacağını düşünürken, kendisi yaptığı en doğru kararla, okyanus manzarasını değiştirip, Juoppo'nun memleketinin yolunu tuttu. Boston'da geçen seneki şampiyonlukta da ciddi bir payı vardı. Her ne kadar takımdaki diğer yıldızlar arasında (Garnett ve Pierce) yeri hep 3. sıraymış gibi dursa da, bu durum da biraz bana MAF'taki Ali'nin halini hatırlatır hep, eşsiz şut yeteneği sayesinde pek çok maçı çevirdi, kritik zamanlarda içerdeki oyuncuların yapamadığını dışardan zorlayarak yaptı. Ray Allen'ı eşşiz kılan sadece iyi şutör olması değil, NBA'de özellikle Avrupa menşeili pek çok iyi şutör var, Ray Allen'ı eşsiz kılan hareketli bir iyi şutör olması, takımın ona pozisyon açamadığı durumlarda 3 sayı çizgisi dışından ya da içinden kendine şut alanı açabilmesi, iyi savunmacıların moralini attığı bu sayılarla çökertmesi, ve çoğu iyi şutörün aksine içeriye de penetre edebildiği zamanlarda etkili bir oyuncu olabilmesi. Garnett ve Pierce da şut atmak için potaya yaklaşmak zorunda olmayan oyuncular, bu da Celtics'i savunan ekiplerin savunma hattını anahtarın iyice dışına taşımalarına sebep oluyor ki, bu da Allen gibi süratli oyunculara içeri penetre edebilme imkanı tanıyor.
Ray Allen Boston'da sadece şutör olmadığını, iyi bir oyuncu olduğunu da gösterdi, fakat hala oyununda gelişme şansı var. Ray Allen'ın Pierce'ın düştüğü anlarda, özellikle Garnett kenardayken, oyunda liderliği ele alması lazım. İyi şutörlerin o kadar da bencil olmadığını, gerektiğinde oyuna assistlerle de katkı yapabileceğini göstermesi gerek. Gerçi şu an itibarı ile, Ray Allen, selefi sayılabilecek Reggie Miller'dan daha komple oyuncu olduğunu gösterdi fakat kim bilir belki de bir kaç sezon içinde Miller'ın üçlük sayı rekorunu da kıran isim olur...

P.S. Fotoğrafı wikipedia'da buldum. Allen'ın Boston'a transfer olduğu yazdan kalma, Allen Red Sox için bir atış yapıyor.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

CELTICS yine şampiyon olacak. Buraya yazıyorum :)

CaRtMaNtR dedi ki...

ufak bir hatırlatma nba'de takaslarda oyuncuların sözleşmelerinde trade kicker denen özel bir madde yoksa (ki bu madde kobe dışındaki oyuncuların sözleşmesinde yok sanırım) gidecekleri takımı isteme yada seçme gibi bir şansları olmuyor.

hatta bu nedenle takas olduktan sonra yeni takımı ile oturup belli bir meblağ karşılığında o anki kontratını feshetme yoluna gidenler oluyor.

Kerem dedi ki...

Ray Allen'in en sevdigim ozelligi kritik anlarda insiyatif almasi. Gecen sene final serisinde Lakers'a karsi muhtesemdi. Fakat kotu gununde olunca da hic cekilmiyor.