14.05.2009

Azinliklar Cogunluk Olup Krali Isliklarsa..

Kral Kupasini Barcelona kazandi. Macin detaylarina girmeye gerek yok, Yaya Toure'nin golunu seyrettim simdi ve yuzumde genis bir gulumseme belirdi. Kaiowas'in yazisinda belirttigi gibi, Ispanya'nin en etkin iki azinligi olan Bask ve Katalanlarin onde giden futbol temsilcilerinin Kral Kupasinda karsilasmasi gercekten manidar. Kral Juan Carlos, temsil ettigi 'Castilla' kimligiyle ulkede bagimisizlik icin mucadele eden azinlik guruplarinin sembolik hedefi olarak bir numarali yerini korumakta. Vitoria ve Barcelona'da yasayan azinlik milliyetcileri, Madrid'i baskinin ve zulmun adresi olarak gorurler (tarihsel olarak oldukca hakli ama gunumuz Ispanyasinda abes bir dusunce). Juan Carlos'un da bundan nasibini almasi gayet dogal. Tabi bu iki guruba mensup herkesi ayrilikci olarak gormemek lazim. Katalan ve Basklarin onemli bir kismi etnik olarak farkli kokenleri olsa da kendilerini Ispanya'nin bir parcasi olarak gorurken, yine hatiri sayilir bir diger kismi tamamen farkli bir milli kimliklerinin oldugunu ve Ispanyol olamayacaklarini dusunurler.
Kral kupasinda yasananlar Ispanya'daki bu yarilimi tekrar goz onune sermis oldu. Kral Kupasinin bir ritueli olarak, Majesteleri milli mars okunurken stada girer ve yerine oturur. Barcelona- Athletic Bilbao macinda tam bu sirada staddan yogun seviyede islik ve yuhalama sesleri gelmeye baslamis. Bunu duyan yayinci kurulus ya da yonetmen, Senyor Musado diyelim mesela, hemen tribunlerin sesini kismis (Barcelona'nin yerel kanali tabi ki sesleri tam vermis bunu da not edelim). Bu olayin uzerine Madrid'de bir cok siyasetci, yazar bu konuyu elestiren soylemlerde bulundular: 'Neden bu isliklarin sesi kisilmisti?', 'Keske kesilmeseydi de Ispanya'daki herkes bu rezaleti gorebiliseydi', 'Boylece iki takima da ceza verilebilirdi'...vesaire vesaire.. Bakalim sonunda ne cikacak bu isten, ama hayirli bir sey olmayacagi kesin. Bu arada Juan Carlos'tan da seyircilere, daha once Chavez'e dedigi gibi, 'Kes Sesini' demesini beklerdim. Kral bu sefer kendisini tutabilmis.

1 yorum:

kaiowas dedi ki...

Hehe kral da ayaga kalkip ezik bi sekilde milleti susturmaya calissa hop napiyorsunuz ben kralim dese cok zavalli olurdu... Ayrica 1-2 ay once de Fransa'da oynanan Fransa-Cezayir maçinda da Fransiz milli marsi isliklanmisti, TV kanali bir numara çekmis miydi hatirlayaniniz var mi? Ha bu arada TVE'nin spor muduru bu olaydan hemen sonra istifa etti :)