1.06.2009

2008-2009 NBA Final'ini kim kazanacak?



Sonunda 2008-2009 NBA sampiyonunu belirleyecek final serisi geldi catti. Beklenenin aksine Los Angeles Lakers finalde King James'in Cleveland'i yerine, Dwight Howard'in Orlando'suyla karsilasacak. Bence oyuncu profillerine ve takimlarin durumuna bakarsak Lakers bu isi banko goturur. Amerika'daki basketbol otoritelerinin soyledikleri ve Vegas'ta belirlenen oranlar da final serisi icin benim dusuncemle ayni dogrultuda...


Lakers, Kobe Bryant liderliginde deneyimli bir kadroya sahip. Jordan'la ayni kefeye koydugum, bence tum zamanlarin en iyi 2 oyuncusundan biri olan Bryant daha once NBA'de 5 kez final oynadi ve bunlardan 3'nde sampiyonlugu elde etti. Pau Gasol Ispanya milli takimiyla uluslararasi arenada buyuk basarilara imza atti. Her 2 oyuncu da stresi yuksek maclarda onemli zaferler kazanmis oyuncular. Derek Fisher da Shaq'li donemde kazanilan 3 sampiyonlukta Kobe'yle takim arkadasiydi. Takimin geri kalani da zaten gecen sezon Boston'a finalde kaybeden takimin iskeletini olusturuyor. Bir tek Ronny Turiaf'i kaybettiler. Kisacasi Lakers bu konuda oldukca deneyimli oyunculardan olusuyor. Ustelik gecen sezon finalleri kaciran Bynum ve Ariza gibi 2 kilit oyuncu bu sene formda olarak mucadele edecekler.

Orlando da durum daha degisik. Bildigim kadariyla daha once NBA'de final goren hicbir oyuncuya sahip degiller. Buna ragmen normal sezonun en cok galibiyet elde eden takimi Cleveland'a karsi gosterdikleri mucadele onlarin ne kadar da kucumsenemeyecek bir takim oldugunu gosteriyor. Tum NBA yetkilileri, sponsorlar ve baska takim taraftarlarinin cogunlugu, muhtemel bir Kobe-Le Bron eslesmesi icin Cleveland'in finale cikmasini umarken, Orlando underdog olarak geldi ve otoriteleri yaniltarak Cleveland'i bu sene yaz tatiline erken yolladi.

Oyuncu profillerine bakacak olursak. Point Guard'da Nelson'in sakatligindan sonra takima dahil edilen ve bir zamanlar sokak basketbolunun krali olan Rafael Alston, artik yasi ilerlemis Derek Fisher'a karsi bir adim onde. Fakat Lakers bench'inde Shannon Brown, Jordan Farmar, Sasha Vujacic gibi Alston'i sert ve etkili savunmalariyla yipratabilecek oyuncular var. Alston'in yedegi Tyron Lue da ciplak gozle seyretme imkani buldugum eski bir Lakers oyuncusuydu. Bence iyi bir point guard olsa da Lakers'in bench'indekiler cok daha kaliteli oyuncular.

Shooting Guard'da Courtney Lee, Kobe'ye karsi. Bu tartisma goturmez heralde. Kobe ezer gecer.

Small Forward'de Hedo, Trevor Ariza'yla eslesecek. Ariza Turkiye'de pek taninan bir oyuncu degil galiba. Aslinda Ariza bence NBA'in en cok gelecek vaadeden oyuncularindan biri. Ben onu Detroit'teki Prince'e benzetiyorum. Uzun kollari ve atletik yapisiyla hem defansta hem ofansta cok etkili bir oyuncu. Ustelik Prince'den cok daha guclu. Hedo her ne kadar cok yonlu bir oyuncu olsa da bence bu match-up'ta Ariza agir basiyor. Zaten eger Hedo burda Ariza'ya ustunluk saglayabilirse Orlando Lakers'i cok ama cok zorlar.

Power forwardda Rashard Lewis Pau Gasol'a karsi. Bu eslesme heralde serinin en garip eslesmesi. Iki farkli karakterli oyuncu, birbirlerine karsi nasil bir mucadele verecekler, gercekten cok merak ediyorum. Rashard Lewis disardan oynamayi seven ve 3 sayilik atislariyla etkili olan bir oyuncu. Gasol ise tam tersine boyali alanda etkili olan ve reboundlariyla takima katkida bulunan bir oyuncu. Burda Phil Jackson, zaman zaman Lamar Odom'i da Rashard Lewis'e karsi oynatabilir ki, bence her 2 durumda da Orlando bayag bir problem yasayacak.

Ve gelelim Center'da Howard-Bynum eslesmesine. Bence serinin 6 macta veya 7 macta bitecegini belirleyecek en onmeli eslesme bu. Howard Orlando'nun herseyi. Takim onun etrafinda kurulmus, onu tamamlayan oyunculardan olusuyor. Eger genc Bynum, Howard'a karsi etkili bir savunma yapabilirse, Orlando'nun bu seride hicbir sansi kalmaz. Ustelik Bynum fizik olarak da Howard'i yavaslatabilecek bir yapiya sahip. Benim bir Lakers taraftari olarak tek korkum, Bynum'in erken faul problemine girmesi. Oyle olursa Phil Jackson Josh Powell ve DJ MBenga'ya sans verebilir. Bence ilk tercih MBenga olmali. MBenga iri bir fizige sahip ve deneyimsiz Powell'a gore Howard'i daha iyi durdurma sansina var.

Bench'lere bakacak olursak Lakers yine agir basiyor. Geriye kaldi coach'lar. Phil Jackson simdiye kadar 9 NBA sampiyonlugu kazanmis ve bu alanda Auerbach'le rekoru paylasiyor. Bence bu seriden sonra 10 sampiyonlukla rekoru ele gecirecek. Stan Van Gundy de NBA'de uzun yillar head coach'lik yapmadi henuz ama Orlando'yu buralara getirerek kariyerinin en basarili donemine imza atti. Zaten Miami Heat'teki Shaq'li donemde takimdan sezon ortasinda ayrilmis ve o takim sezonun geri kalaninda Pat Riley yonetiminde sampiyon olmustu. Bence o sampiyonlukta da Van Gundy'nin payi buyuktu.

Sonuc olarak mantigim ve gonlum ayni seyi soyluyor. Lakers bu isi 6 macta bitirir diyorum. GO LAKERS !!!

0 yorum: