18.06.2009

Futbolcunun Namusu: Bonservis


Servet Çetin, ligimize göre çok iyi sayılacak bir bonservis bedeli karşılığında Marsilya'ya gitti. Çok beğendiğim ve kendi takımımda da görmek istediğim oyunculardan Servet'e başarılar dilemek boynumuzun borcu. Transferi ilginç bir şekilde Galatasaray camiasında da çok olumlu karşılandı. Peki ya milli takımımızın as oyuncusu Servet Fransa'ya bonservissiz gitseydi, arkasından hala bu kadar güzel yorumlar gelir miydi?

Futbolcular takımları için ne yaparlarsa yapsınlar, bonservissiz olarak takımlarından ayrıldılar mı en kötü oyuncu, şerefsiz, üç kuruşa takımını satan olurlar. Emre Belözoğlu'nda oldu, Aurelio'da oldu, Ribery'de oldu, oldu da oldu. Takımına kritik maçlarda puan kazandır, atılmayacak golleri at, çizgi üzerinden mutlak golleri çıkar, sakat sakat oyna, hepsi boş! Kasa dolmalı, başlık parası ödenmeli! Mehmet Topuz örneği önümüzde taze duruyor; Kayserispor eğer oyuncusu ile 1 değil 5 yıllık daha sözleşmesi olsaydı ortalığı bu kadar yangın yerine çevirir miydi? Ekonomik sistem kuramayanların elindeki tek değer kişiler olunca, onların da kişilikleri ekonomik artı ya da eksi olarak değerlendiriliyor. Bonservis öyle bir yaman bir çelişki ki futbolcunun karşısında kendisini, kendi kaderini tayin edenlere karşı hep gebe bırakıyor. Sözleşmen bitmiştir, gitmek istiyorsundur, gidemezsin! Niye? Para kazandırmadın çünkü... Peki ya gitmek istersen? O zaman başkandan malzemecisine, taraftardan, futbol şube sorumlusuna herkes arkandan tenekesini bağlar. Bosman kuralları bu topraklarda sadece formalitedir, formaliteler monşerlere göredir, monşerleri de sevmezler bu taraflarda. Aslolan vefadır, vefa da futbolcu için illa da bonservisli ayrılmaktır, yönetici tayfası içinse sadece bir semttir. O semtte de oturanlar, küstürülmüş, futbol arenasını sessizce terketmiş eski yıldızlardır: Oğuz, Aykut, Metin, Rıdvan, Ogün...

Sorumuzu yineliyoruz, Servet sözleşmesi bittikten sonra, Marsilya ile görüşüp gitseydi, birileri hala aynı başarı temennilerini onun arkasından söyler miydi? Kimin parasının derdindesiniz bu kadar, yoksa sizler de futbolcuları iyi günde seven, kötü günde cenazede, maç bitiminde, tesis çıkışında dövenlerden misiniz?




0 yorum: