14.06.2009

Isvec'te Suryani Derbisi: Kennedy Bakircioglu Efsanesinin Kokenleri


Devleti olmayan milletlerin belki de en kuresellesmis olanidir Suryaniler. Kokenleri Asur medeniyetine dayanan bu halk, yirminci yuzyilda binlerce yildir yasadigi topraklarda barinamayip/barindirilmayip dunyanin dort bir yanina dagildi. Isvec'in kucuk bir kasabasi olan Sodertalje de Suryanilerin yogun olarak yasadigi yerlerden biri. Iste nufusu 70.000 olan Sodertalje'de dunyanin belki de en ilginc futbol rekabeti yasaniyor.

Assyriska FF and Syrianska FC adli iki Suryani takimi Isvec ikinci liginde mucadele ediyorlar ve ayni gocmen halki temsil etseler de aralarindaki maclar inanilmaz bir cekismeye ve heyecana sebep oluyor. Bu ayrimin sebebi su: Suryaniler kendilerine nasil hitap edecekleri konusunda buyuk bir ikilemdeler. Dunyadaki butun Suryanilerin yasadigi bu ayrisma bu kucuk Isvec kasabasinda da kendini gostermis. Bazi Suryaniler kendilerine Asur koklerine dayanarak "Assyrian" derken, digerleri Suryani Ortodoks Klisesine hitaben "Syriac" diyolar. Iste bu ayrisma Assyriska FF and Syrianska FC adli iki rakip takimin kurulmasina yol acmis. Bu rekabet hic de hafife alinacak bir konu degil cunku 90'larda iki takimin birbiriyle yaptigi maclarda bir cok kavga ve olay cikmis. Hatta Isvec federasyonu bu iki takimin ayni ligde oynamasini bir sure yasaklamis. Iki takim arasindan Assyriska bir adim daha ilerde, hatta 2005 yilinda kisa bir sure icin Isvec birinci ligine bile ciktilar. Bu gocmen bir azinlik takimi icin hatiri sayilir bir basari. Klubun yetistirdigi bir cok onemli oyuncu var ama en goze carpanlar Suryani asilli Isvec Vatandasi olan Kennedy Bakircioglu ve Sharbel Touma. Bir cok Suryaninin istegi bu ayrimin sona ermesi ve iki takimin birlesmesi fakat ufukta simdilik boyle bir gelisme gozukmuyor.

2 yorum:

Volkan dedi ki...

Ufak bir hatırlatma,
yazıda kaynağını göstermiştin o bölümü tekrar koyar mısın?

Ben dün akşam okudum yazını tamamını, orada sözde süryanı soykırımından bahsediyorlar. Türkler yine bir milleti kıran cellatlar olarak gösterilmiş.

Kerem dedi ki...

Bu konuyu burada tartismak istemiyorum, yazinin amaci daha cok bir Suryani derbisinin Isvec'in kucuk bir kasabasinda oynanip bu kadar ciddiye alinmasinin ilgincligiydi. Kaynak makale belki belirttigin konuda cok objektif degil ama yurt disinda yasayan benim tanistigim Suryanilerin bu konuda oldukca hassas oldugunu soyleyebilirim.
http://www.thenational.ae/article/20090613/SPORT/706129825/1100