14.06.2009

SKANDAL YONETIM, SKANDAL KARARLAR



2009 Turkiye Basketbol Ligi final serisinde Efes Pilsen ve Fenerbahce Ulker bu aksam serinin 5. macini oynadilar. Son 13 saniyeye kadar 68-68 esitlikle girilen maca, hakemler topun oyunda olmadigi sirada verdikleri akil almaz kararlarla damga vurdular. Son 10 senedir NBA'yi cok yakindan takip eden biri olarak soyleyebilirim ki ben hayatimda bu kadar rezalet bir hakem uclusu gormedim...

NBA'de macin son saniyelerinde hakemler eger mac basa bas gidiyorsa faul calmazlar. Macin gidisatina etki etmemek icin macin kaderini oyuncularin kendilerinin tayin etmesini isterler. Bu herkes tarafindan bilinen ama kurallar kitabinda yer almayan bir gercektir. Baska bir deyisle NBA'in raconu budur. Topu kullanan takim oyunculari bile bunu bilir ve bu yuzden son top kullaniminda tatli sert mudahelelere maruz kalacaklarini ve buna hazir olmalari gerektigini bilirler.

Bugunku Efes-Fener macinda bitime 13 saniye kala skor 68-68 iken, Efes topu yandan oyuna sokacagi sirada Fenerbahceli Omer Onan Efesli bir oyuncuya ayaginin kaymasi sonucu gereksiz bir faul yapti (ki bu bile NBA'de goz ardi edilirdi bence). Ve olaylar bundan sonra basladi. Herkes Efes'in 2 serbest atis atacagini zannederken, hakemler anlasilmaz bir sekilde Omer Onan'a sportmenlik disi faul calip, hem Efes'e 2 serbest atis verdiler hem de topun kenardan tekrar Efes tarafindan oyuna sokulmasina hukmettiler. Kisacasi maci Efes'in kazanmasina karar verdiler. Bundan sonra da film koptu tabi. Fenerli oyuncularin isyani neticesinde 2 teknik faul daha calindi. Ve tribunlerden sahaya yabanci cisim yagmaya basladi. Sonucta da hakemler soyunma odasina girmek zorunda kaldi. 15 dakika duran mac sonunda hakemler disari gelerek kalan serbest atislari da attirip cok zevkli ve cekismeli giden bir macin cok tatsiz bir sekilde sona ermesini sagladilar.

Bu 2 birbirine denk takim arasinda bugune dek gecen her mac hep son saniyelerde neticelendi. Seride de 2-2'lik bir beraberlik vardi. Ama bugun 5. macin neticesini hakemler tayin etti. Cok net soyluyorum, ben hayatimda bu kadar macin neticesine direk etki eden hatta kazanan tarafi belirleyen bir hakem uclusu gormedim. Ben burda hakemlerin art niyetli oldugunu da dusunmuyorum. Ama artik bu noktada bu kadar yanlis bir karar verirsen insanlarin da bu denli tepki gostermesini engellemen cok zor olur.

Efes Pilsen'li oyuncular ve hatta coach Ergin Ataman bile mac sonrasinda verdikleri demeclerde olayin bu sekilde neticelenmesinden duyduklari rahatsizligi ima eden aciklamalarda bulundular. Dusunsenize 2-2 giden bir seride 5. mac son 13 saniyede 68-68 esitlikle gecilmis. Ve bundan sonra mac sadece serbest atis kullanilarak Efes lehine 74-68 seklinde sonuclaniyor. Ortada basketbolla alakali hicbisey yok, top oyuna bile sokulmamis. Sadece hakem takdiriyle kullanilan 8 serbest atis var. Bunlardan da 6'si sayi olunca mac Efes lehine sonuclaniyor. Bu dakikadan sonra eger Basketbol Federasyon'unun icine sinmisse bu macta verilen kararlar, o zaman Federasyon basta Mirsad Turkcan ve Rasim Basak olmak uzere hakemlere cok sert tepki gosteren birkac Fenerbahce Ulker'li oyuncuya sert yaptirimlar uygulamali. Ayni zamanda soyunma odasi koridorlarinda da hakemlere hakaret eden Tanjevic ceza almali. Ama ben sahsen Federasyonun o yurekliligi gosterebilecegine inanmiyorum cunku hakemlerin verdigi yanlis kararlarin arkasinda duramayacaklar.

O zaman federasyona onerim ya bu macin hakemlerini cezalandirsinlar (ornegin baska maclara verilmemeleri ve dinlendirilmeleri) ya da hakemleri hakli buluyorlarsa Fenerbahce'ye yukarda soyledigim cezalari versinler. Cunku ortada TV kayitlarina gecmis ve inkar edilemeyecek cirkinlikler var...

7 yorum:

aksilaz dedi ki...

Bu kadar taraflı bi yazıda olmamalı. Ömer in ayagı kaymadan önce zaten rakibini çekip sarılmıstı. hakemler rezaletti evet ama ömerin yaptıgını calmamak daha buyuk rezalet olurdu. devamında verılen teknık fauller tarıhı bır hatadır. sonrasında rasim, semih ve özellikle mirsad denen hayvanların(tamamiyle bilinçli yazılmıstır) yaptıkları ise bir daha basketbol sahalarına sokulmamalarını gerektirir.

Adsız dedi ki...

top oyunda değilken yapılan her faul sportmenlik dışı oluyormuş. ben de bugün öğrendim bu kuralı. bu pozisyondan dolayı hakemleri eleştirmek yanlış.

Volkan dedi ki...

Eğer ciddi bir kural ihlali ya da daha kötüsü kasıt varsa bunun halledileceği merci federasyondur gereksiz yere ortalığı germenin hali yok.

2-0'dan 2-3'e getirmek de seriyi ciddi bir başarı.

Ligde ülkerin yaptığı sponsorluk strajesini benimsemeyen biri olarak efes'in şampiyon olmasını istiyorum.

REM dedi ki...

Ben faul olmasini elestirmiyorum. Fauldu ama tekrar topu Efes'e vermeleri artik macin o noktada bitmesi demek oluyor.
Bu arada ayni olayi Efes yasasaydi tepkim ayni olurdu. Bu denli bir mucadelede hakemler bu kadar topa girmemeli bence...
NBA'de boyle bisey olsa yer yerinden oynardi...

REM dedi ki...

Federasyon ancak cezai yaptirimlari uygular. Oyunculara ceza verir. Onun disinda hakemin takdir hatasi varsa bile Federasyon'un o olay hakkinda yapabilecegi bisey yok.

NBA'de bir hakem sike olaylarinin icinde olup hapis cezasina carptirilmasina ragmen NBA yetkilileri gecmis sezonlarda o hakemin art niyetle yonettigi maclar hakkinda herhangi bir yaptirim uygulayamadilar. Yani kanit olmasina ragmen bisey degismedi.

Bu mac hakkinda da bisey degismez. Benim tek istegim bu denli guzel maclarin sonucunu hakemler tayin etmesin. NBA'de su dedigim son dakika yonetimlerine biraz dikkat edersek, benim demek istedigimi biraz daha iyi anlayabiliriz.

íí dedi ki...

anladigim kadariyla hakemlerin o faulu verdikten sonra topu da kenardan efes'e vermeme gibi bir secenegi yok. zira top kenardan oyuna sokulmadan yani saat islemeden yapilan her faul sportmenlik disi faul sayiliyor. ki omer onan'in hareketi (smith'i belinden tutup cekmesi) bence faul verilmesi gereken bir pozisyondu, hakemlerin faul verdikleri icin elestirilmesini gerektirecek bir pozisyon degildi. hakemleri son saniye diye eyyam yapmadiklari icin tebrik etmek lazim kanimca. zira burasi nba degil. (ayni mantikla ufak stepsleri de calmasinlar o zaman.) omer onan'in faulu fenerbahce icin talihsizlikti, yazik oldu. bir yandan da gorduk ki mirsad ve rasim ekmek kazandiklari sporun kurallarini bilmiyormus. cok ciddi sekilde ceza verilmesi lazim ikisine de.

Adsız dedi ki...

yuhh diyorum başka bişey demiyorum bu yazına..

1- top oyunda değilken yapılan fauller sportmenlik dışı çalınır..

2- ömer onan ın yaptığı kesinlikle faul.. ama siz maçı çivili kramponunuzu giyerek izlediyseniz sahdakini futbol maçı sanmış olabilrisniz..

3- zaten avantaj efes te.. son hücumu yapacak.. orada faul verilmese bile efesin maçı kazanma ihtimali bi hayli yüksekti

4- rasim başak'ın hakeme ettiği ana-avrat küfürler ve kolbastı hareketi umarım sağlam bi cezayı beraberinde getirir.

5- semih ve mirsad hayvanlarına bişey demiyorum.. bu herifleri gördükçe kusasım geliyor..

6- geçmiş olsun..