14.06.2009

Sportmenlik Disi Faul (FIBA Tanimi)

Efes Pilsen - Fenerbahce Ulker serisinin 5. macinda verilen "Sportmenlik Disi Faul" karari ve sonrasinda TV'da aciklanan kurali cok sasirtici bulunca FIBA'nin websitesinden bu kuralin tam tanimini arastirdim. 2008 FIBA Official Rules kitapciginin 39-40. sayfalarinda Sportmenlik disi faul (Unsportsmanlike Foul) soyle tanimlanmis:

Art. 36 Unsportsmanlike foul
36.1 Definition

36.1.1 An unsportsmanlike foul is a player contact foul which, in the judgement of the official, is not a legitimate attempt to directly play the ball within the spirit and intent of the rules.

36.1.2 Unsportsmanlike fouls must be interpreted consistently throughout the game.

36.1.3 The official must judge only the action.

36.1.4 To judge whether a foul is unsportsmanlike, the officials should apply the following principles:
• If a player is making no effort to play the ball and contact occurs, it is an
unsportsmanlike foul.
• If a player, in an effort to play the ball, causes excessive contact (hard foul),
then the contact shall be judged to be unsportsmanlike.
• If a defensive player causes contact with an opponent from behind or laterally
in an attempt to stop a fast break and there is no opponent between the
offensive player and the opponents’ basket, then the contact shall be judged to
be unsportsmanlike.
• If a player commits a foul while making a legitimate effort to play the ball
(normal play), it is not an unsportsmanlike foul.


Bu tanimda kisaca eger yapilan faulun topla oynama cabasi ve topa hamle cabasi yoksa, veya topa hamle yaparken diger oyuncuya gereginden sert bir faul yapiliyorsa veya sayiya giden bir oyuncuyu kasti olarak durdurmak icin, fast break'i kesmek icin bir faul yapilmissa ve niyet kotuyse sportmenlik disi faul calinir diyor.

Bugun TV'de soylenen top oyunda degilken pozisyon almada yapilan her faul sportmenlik disi fauldur aciklamasi yok. Eger niyet topla alakali degilse ve direk oyuncuya bir hamle yapiliyorsa o zaman sportmenlik disi faul sayiliyor. Turkiye Basketbol Federasyonu bu kurali nasil "top oyunda degilken yapilan her faul sportmenlik disi fauldur" diye yorumlamis ben anlamadim.

Benim gorusum degismedi. Omer Onan'in yaptigina sportmenlik disi faul calinmasi bence rezalettir. Bu tip oyun icinde kalan mucadeleler serinin her macinda hemen hemen her dakikasinda yasandi, son macta da yasanacak.
Hakemlere verilen tepki de sahaya atilan yabanci maddeler de hakemlerin kararlari kadar rezildir.

Neyse bu mac geride kalmistir. Ben bir Fenerbahce taraftari olarak Efes'in kazanmasina uzulmedim. Efes teknik kadrosuyla ve oyunculariyla takim gibi takim. Fakat 5. macin bu denli yanlis kararlarla bitmesine uzuldum. Umarim 6. macta yine dise dis ve mucadelesi bol bir oyun seyrederiz ama bu sefer hakem kararlarinin oyunun neticesine katkisi minimum olur. Iki takima da basarilar.



3 yorum:

íí dedi ki...

sevgili rem,

sanirim baktigin kaynaklar yeterli degil. turkiye basketbol federasyonu'nun sitesindeki oyun kurallarindaki 36. maddeye bakarsan hakemin dogru karar verdigini goreceksin. soyle diyor:

"topun disaridan oyuna sokulmasi sirasinda, top, hakemin ellerindeyken veya topu oyuna sokacak oyuncunun ellerinden cikarken, sahadaki bir oyuncuyla topu oyuna sokacak takimin sahadaki bir oyuncusu arasinda bir temas olusursa, bir faul calinacak ve bu sportmenlik disi faul olarak degerlendirilecektir."

ki cok dogru bir kural. obur turlu her macin sonunda bir-iki sayi gerideki takim, karsi takimin en kotu faul atan oyuncusuna top oyuna girmeden faul yapardi.

íí dedi ki...

link'i koymamisim gecen mesaja:

http://www.tbf.org.tr/kerberos_fp.html?DID=02Z3CXIOPUD8WT0E4Z

stalker dedi ki...

faul çok açık bir biçimde sportmenlik dışı faul. pozisyonun başından sonuna kadar ömer onan rakibine ismail güldüren gibi savunma (!) yapıyor dikkat edilirse. futbolda korner atışlarında görmeye alıştığımız cinsten bir şeyler döndü orada. buna hala itiraz etmenin anlamı yok. komik duruma düşüyorsunuz.