Bu sene Trabzon, Galatasaray ve Fenerbahce yeniden duzenlenen UEFA kupasina ilk defa katilacak. 1971'den bu yana oynanan UEFA'da yapilan en son buyuk degisiklik 2004 yilinda eleme sisteminden guruplu sisteme gecis olmustu. Sampiyonlar Ligi'nden ilham alan bu degisiklik UEFA'nin yayin gelirlerini ve izlenme oranlarini arttirmaya pek yeterli olmadi. Gosterisli ve bol sponsorlu Sampiyonlar Ligi'nin yaninda UEFA kupasi her zaman bir uvey evlat muamelesi gordu. Bunun uzerine kendi adini tasiyan kupanin bu imajini duzeltmek isteyen UEFA 2007 yilinda aldigi kararla bu sene gorecegimiz degisikliklerin altina imzasini atti. Daha once SK bu konuya deginmisti, burada biraz daha detayli anlatagiz.
En onemli degisiklik kupanin adinda: Artik UEFA kupasi, UEFA Avrupa Ligi olarak anilacak. Peki bu sekilsel degisikligin disinda yeni formatta bizi neler bekliyor?
• Grup etabi genisletilerek 4 takimdan olusan 12 gruplu bir sisteme gecilecek. Bildiginiz gibi gectigimiz senelerde UEFA kupasinda 5'e takimdan 8 grup oluyordu. Yeni grup sistemi tamamen Sampiyonlar Ligi'ndeki gibi olacak. Her takim diger butun takimlarla evinde ve deplasmanda oynayacak. Guruplarda ilk ikide yer alan takimlar son 32'ye kalacak.
• Onceki sene kupayi kazanan takim ve Sampiyonlar Ligi play-off'larindan elenen 10 takim gruplara otomatik olarak katilabilecek.
• UEFA Avrupa Ligi'ne katilmak icin 4 ayri eleme turu oynanacak. Takimlar ulke puanlarina ve siralamalarina gore bu elemelere bir noktadan dahil olup gruplara katilmaya mucadele edecekler. Bu elemelerden cikan toplam 37 takim bir ustteki maddedeki takimlarla beraber grup etabini olusturacak.
• Gruplardan ilk iki olarak cikan 24 takima Sampiyonlar Ligi gruplarinda ucuncu olan 8 takim katilacak ve son 32 olusmus olacak. Son 32'yi, son 16, ceyrek final ve yari final serileri izleyecek. Bu eslesmeler hep iki ayakli oynanacak.
• Son olarak final bir Carsamba gunu tek mac uzerinden oynanacak. Baslama saati Turkiye saatiyle 21.45.
• UEFA Avrupa Ligi maclari Sampiyonlar Ligi haftalarinda Persembe gunu oynanacak. Sampiyonlar Ligi oynanmayan haftalarda hem Carsamba hem de Persembe maclar olacak. Avrupa Ligi icin iki ayri baslama saati ongoruluyor aksam 8 ve 10.
• Guruplarin baslamasiyla birlikte yayin haklari tamamen merkezilestirilecek. Maca ozel sponsorlar ve resmi mac topu olacak. Son 32'den itibaren sponsorlarda merkezilestirilip kesinlestirilecek.
UEFA bu degisikliklerle Avrupa'nin ikinci kupasini populerlestirmeye calisiyor. Sampiyonlar Ligi'ndeki dev butceli takimlara nazaran daha gercekci kadrolara sahip olan Avrupa Ligi takimlari aslinda Turk kluplerinin kendilerini gostermeleri icin ideal bir mekan. Yeni sistemde yayin gelirlerinin de artmasiyla beraber bu kupanin onemi artacaktir. Bu sene Turkiye Galatasaray Trabzonspor ve Fenerbahce gibi cok guclu uc takimla bu kupaya katilacak ve bu takimlarin basarili olma (en azindan son 8'e kalma) sanslari bence oldukca fazla.
İlgili Yazılar : Avrupa
1 yorum:
Peki gelirler ne seviyede olacak?
Kupa Galipleri kupasının kalkması bence kötü oldu. Keşke UEFA kupası kalksaydı, Kupa Galipleri devam etseydi, her ülkeden 1 takım katılacağı için federasyon kupaları da inanılmaz çekişmelere sahne olurdu. Kupa Galiplerinde de mesela son 16ya kalan takımlar arasında ufak bir Avrupa Ligi kurulsaydı. Böylece her hafta sonu yerel lig, hafta içi de avrupa ligi maçları olurdu. UEFA'nın kalkmasından dolayı doğacak katılım farkı da şampiyonlar ligi ön elemelerine kaydırılabilirdi. Böylece şampiyonlar ligindeki maç trafiği artar ve boş olan ocak şubat aylarına da fikstür kayabilirdi.
Sonuçta Avrupa'da siyasal anlamda sınırlar kalkmaya başlamışken, futbolda da benzer bir yaklaşım yapılmalı, sezon içi nerdeyse her hafta kıtaiçi maçlara bir ya da iki gün ayrılmalı. Takımlar yorulacak mı? Evet büyük olasılıkla çok yorulacaklar fakat bu da kadronun 16-18 değil 24 kişilik ekibinin yıl içinde ciddi roller alması için önemli bir bahane olacak. G18 zaten yıllardır bunu istiyor, Kuzey Ligi oluşumu da öyle, amaç yerel rekabetin ikinci plana atıldığı bir Avrupa Futbolu. Tabi bunun önemli bir eksiği UEFA'nın futbol sınırları ile AB'nin siyasi sınırlarının tamamen örtüşmemesi, ve vatandaşlık - yabancı çalışan durumunun AB üyesi ülkelerin takımları ve AB üyesi olmayan ülkelerin takımları arasında ciddi farklar yaratması. Yerel Federasyonların bu konuda alacakları kararlar bu konuda Türkiye gibi ülkelerin futboldaki geleceklerini belirleyecektir.
Yorum Gönder