21.07.2009

Büyükler & Yabancı Transferleri


Fenerbahçe'nin yaptığı son paket transfer ile sanırım bu sezon büyük takımlarda yabancı transferde -şimdilik- defter kapandı. Acaba hangi takım doğru transferleri yaptı dersiniz?
Sondan başa doğru bir analiz yapalım isterseniz, Fenerbahçe açıkçası bu sezon yerli transferleri ile yabancı transferlerinden daha çok ses getirdi. Her sene, dünyada ismini duyurmuş bir oyuncuyu transfer etme politikasını gelenek haline getiren Fenerbahçe Yönetimi, anlaşılan bu sene, yabancı piyasalardaki belirsiz havadan ve iç transfer harcanan yüksek rakamlardan dolayı, tanıdık sularda yüzmeyi tercih etti. Gelen 2 Brezilyalı oyuncu hakkında herkesin bir fikri var, toplum olarak Brezilya Ligi'ni, hem eyalet şampiyonaları düzeyinde hem de ulusal ligleri düzeyinde takip eden amma çok futbolsever varmış, sağolsun Aziz Başkan'ın bu transferi sayesinde öğrendik. Ben Brezilya ligi uzmanı değilim, oyuncuların pozisyonlarına bakarak bir değerlendirme yapabilirim, ve gördüğüm kadarıyla sol kanat (bek ve açık dahil komplesi) ve ortasahanın defansif yanına oyuncu almak şu anki takım için gayet mantıklı hareketler. Özellikle, sol kanatta, çizgiyi komple kullanabilen bir oyuncu alınması, Carlos'un ilerleyen yaşı, Daum'un Almanya'dan miras kanadı komple kullanan oyunculara aşinalığı gibi faktörler düşünülünce akıllıca bir transfer. Bilgisayar oyuncularında DMC denilen defansif ortasaha mevkiine gelirsek, burada Fenerbahçe Appiah'dan sonra aradığı oyuncuyu bulamadı. Yeni gelen transfer buna çare midir? Appiah kalitesinde olmadığı kesin, zaten o kalitede oyuncuları bulmak ve transfer etmek Türk takımları için çok zor ve açıkçası transferde her zaman Appiah durumunda olduğu gibi şanslı olunmuyor. Son örnek, yine Juventus'tan alınması düşünülen Poulsen oldu. Sonuçta, bu son transferler Fenerbahçe tarafında iki şeyi net olarak ortaya koydu:

1. Alex bu takımın lideridir, takım onun etrafında kurulacaktır. Alınacak oyuncularda aranan temel kriter Alex ile uyum, onun oyununu tamamlamak olacaktır.

2. Guiza satılmadıkça, Avrupa'dan gelecek büyük bir transfer beklemeyin.

Bilica'nın da iyi bir transfer olduğunu belirtip hemen takımım Beşiktaş'a geçiyorum.

Beşiktaş'ta ise durum biraz daha karışık. Aslında gelen oyuncularla ilgili bir karışıklık yok, Zan gitti Ferrari geldi, ki bu kim ne derse desin iyi bir transferdir. Cisse gitti, Fink geldi; bu transfer de ortasahanın alman teknolojisine emanet edildiğini gösteriyor. Sivok, Zapo ve Seric transfer paketinden sonra, taraftarlar yeni transferlerden çok memnunlar. Fakat asıl sorun eldeki yabancılarda olacak gibi; Nobre'nin yeni sözleşmesi takımdaki dengeleri bozdu. Tello ve Holosko sözleşmelerinde iyileştirme istiyor, Bobo ise açıkça ayrılmak istiyor fakat transferi
bir türlü gerçekleşmiyor. Ernst dışında bütün eski kadro yabancılarda mutsuzluk var gibi, bu durumdan yeni gelenlerin performansı nasıl etkilenir, bunu sezon başladığı zmaan göreceğiz, fakat yönetimin burada hünerini gösterip, çuvalla para verdiği oyuncuları mental olarak da sezona hazır hale getirmesi lazım.

Galatasaray'a gelirsek, eğer kız olsaydım Haldun Üstünel gibi bir sevgilim olmasını isterdim. Her anı sürprizlerle dolu, ser verip sır vermeyen, bahamalara gideceğiz deyip, maldivlere götüren çılgın bir sevgili olurdu şüphesiz. Sanırım Galatasaray'ın transfer politikasının özeti böyle bir ilişki olurdu. Cimbom'da iki kronik problem var, ilk problem mangır problemi ve tranferde o yüzden nokta atışı yapmak zorundalar, 3 büyükler içinde hata lüksü en az olan klüp Galatasaray. İkinci problemleri bitmeyen kaleci dertleri. Leo Franco, kanayan yaraya, ancak geçici tampon olabilir, yaşı ve becerisi daha fazlasına izin vermez. Fakat bu süreyi Galatasaray yönetimi iyi değerlendirirse, gelecek sezon başına iyi bir genç kaleciyi bulabilirler, Dünya Kupası başlamadan Haldun Bey'in bu işi halledeceğini düşünüyorum. Diğer transfer Keita'ya gelirsek, yıllarca söyledik durduk, Türk takımları niye Fransa'dan oyuncu almaz, oradan uygun fiyata bir yığın oyuncu bulunabilir diye, Cisse örneğinde gördük, bütçe-beceri denklemine göre fena sonuçlar çıkmıyor, Keita'dan da bu konuda ümitliyim. Tekniği ve son vuruşları hızı kadar etkili değil bu doğru ama İbrahim Üzülmez ve Sabri örneklerini düşünürseniz, bunun TSL için çok da problem olmadığını göreceksiniz.

Trabzonspor'a gelince, dolu silah belden çıkmadan ateşlenirse olacak olanlar bu sene Trabzon'un başına gelenlerden çok da farklı olmaz. Yönetim ve uzayan teknik direktörlük arayışı Trabzon'un bütün oyuncu transfer sistemini iflas ettirdi. Lemi'nin transfer komitesinin başına geçip Brezilya'ya "oyuncu beğenmemeye" gitmesinden beri en kötü yabancı transferi sezonunu yaşadı. Alanzinho ve Yattara taraftarın bu sezonki gözbebekleri olacak gibi. Cale de bu sezon sonunda transfer olabilir, performansına dikkat. Yeni transfer Tjikuzu ise, olmasa da olurdu bence. Hatta İsaac Promise'nin verilmesi ve Tjikuzu'nun alınması toplamda Trabzon için çok da hayırlı olmamıştır.

Görünen o ki, Fenerbahçe her zaman olduğu gibi transfer sezonunun yine Şampiyonu oldu. Galatasaray sürpriz puanlar kazandı. Beşiktaş'ta giden ve gelen dengesi sağlanmaya çalışıldı. Trabzonspor ise transfer sezonunu eski tabirle "bay" geçti.





1 yorum:

Eren dedi ki...

GS için konuşacak olursam...

Keita, Ümit Davala'nın ayrılışından beri kanayan yara olan sağ açık problemine çözüm bulmamız demek oluyor, mükemmel bir transfer. Bir yabancı daha gelecek çok büyük ihtimalle, ve onun da forvet değil, ancak topla iyi oynayan bir stoper olmasını istiyorum (Meira veya Popescu gibi), çünkü Gökhan-Servet veya Emre^2 tandemi kullanılırsa Rijkaard'ın sistemi geriden top çıkarma konusunda bayağı bir aksayacak, özellikle Topal'ın top kullanma becerisinin sınırlı olduğunu düşünürsek.

Leo Franco ise muhtemelen hüsran olacak sanki. (nedense aklıma Mallorca'ya deplasmanda attığımız 4 gol geliyor - 3'ü aşırtma olmak üzere)

Mustafa Sarp ise Topal'a oranla ofansif olarak daha başarılı bir oyuncu, ve defansif olarak onun kadar başarılı. Topal'ın, ve bence TR'deki en akıllı ön libero olan Linderoth'un sakatlık problemlerini göz önünde bulundurursak başarılı bir transfer daha... Linderoth ise düzelmesi durumunda GS için yılın en iyi transferi olacaktır.