28.08.2009

Oruç ve Türk Futbolu


Türkiye'de her sene yaşanan tartışma bu sene Avrupa'da da alevlendi. Eh artık zamanı da gelmişti. Avrupa'nın değişen demografik yapısı ve Müslüman futbolcuların sayılarının gün geçtikçe artması Avrupa Liglerinde oruç tartışmasını da beraberinde getiriyor. Milyon dolarlık soru şu: Her gün ya antreman yapan ya da maç oynayan üst düzey bir futbolcu oruç tutmalı mı? Görüldüğü kadarıyla şimdilik ortada keyfi bir düzenleme var. Keyfi derken antrenörün keyfine kalmış anlamında söylüyorum. Tabi bazıları bunu hiç bir düzen yok anlamında da okuyabilir. Gazetelere göre Real Madrid'de oruç serbest Inter'de yasak!

İngiltere dışında Avrupa'nın neredeyse bütün büyük liglerinde devre araları dini bir bayram olan Noel'e denk gelir. Tabi bu düzenlemeler neredeyse tamamen Hıristiyan bir Avrupa varsayımıyla yapılmıştı. Şimdi bu varsayım yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor. Avrupalı sağcıların kudurmaları da bundan değil mi zaten? En kısa zamanda bir Müslüman açılımı gerek Avrupa ülkelerine (açılım lafından bıkmayan kalmasın diye yazıyorum)...

Neyse konuyu dağıtmayalım. Çakma Avrupalı, yandan Orta Doğulu bizim ülkemiz tercihini çoğu zaman olduğu gibi Kıta Avrupası'ndan yaparak devre arasını 20 Aralık-24 Ocak aralğına koymuş. Tabi bizde bu aranın baş sebebi olarak kar kış soğuk gösterilir. Bu bir bakıma doğrudur, ama aslında Ocak sonu ve Şubat başı Aralık'tan çok daha soğuk olur. Bu yüzden eğer asıl sebep soğuksa devre arasının daha geç olması gerekirdi. Bana göre Türkiye'deki devre arasının Noel'le çakışmasını gerektirecek çok ciddi bir sebep yoktur. Sorgulamadan batıdaki her düzenlemeyi kendine uygulayan mantalite, yabancı futbolculara şirin gözükme isteği ile birleşince işte ortaya böyle bir sonuç çıkmış.

Gelmek istediğim nokta şu. Neden Futbol Federasyonu'muz her sene fikstürü yaparken Ramazan ayına göre bir düzenleme yapmaz? Böylece hem oruç tutmak isteyen futbolcular rahat eder hem de her sene aynı tartışmaları duymaktan bıkan bizler. Lige 35 gün ara verileceğine 10 gün ara verilse, iki kere de hafta içi maç oynansa bu iş hallolur. Elbette uygulaması kolay değil, ama üzerinde düşünülmeye değer..

10 yorum:

Her Yol Roma dedi ki...

Juoppo

Yetkililer belki düşünmüşlerdir ama o zaman yabancılar için verilen 1 haftalık noel tatilini engelliyodur :))

Eren dedi ki...

Yılbaşına Noel baba kıyafetiyle giren, bayramları geleneksel olarak aile ile kutlamak yerine yurt dışına çıkan bir toplumuz... örnekler daha da uzar.

Yanlış mı? Tercih mi?

Kerem dedi ki...

Sevgili Her Yol Roma,
Evet eminim federasyonda konuya böyle bakan insanlar vardır. Fakat 3 yabancı varken de böyleydi hala böyle. Bana sanki hiç sorgulanmıyor gibi geliyor bu konu...

Kerem dedi ki...

Sevgili Mu'cum,

Ne de güzel dedin. Yılbaşında Noel Baba absürtlüğünü ben bile o kadar çok benimsemişim ki, saçmalığını ancak bu konuyu soran yabancı arkadaşlarıma açıklarken farketmiştim.

Yakında Ramazan bayramında yumurta boyamaya başlarsak şaşırmamak lazım.

Eren dedi ki...

Bu arada yorumu Türkiye'nin %99 müslüman bir toplum olmasından dolayı yaptım. Yoksa, diğer dinlere mensup arkadaşların kendi bayramlarını istediği şekilde kutlaması son derece normal.

Tabi dediğim gibi doğru ya da yanlış meselesi değil, biraz da tercih ;)

Ayrıca yurtdışında insanlar Christmas'ı kutlamadığımızı öğrenince çok şaşırıyolar. Hangi toplum, hangisine oranla daha kapalı ve cahil, o da ayrı bir yazı konusu... bunla ilgili de bi feat. yazı yazalım Jupi'cim

Volkan dedi ki...

Dini aktivitelere göre düzenleme yapılmasını tasvip etmiyorum...

Ama Hakan Süküresk bir tarzla da temennimi belirtmek istiyorum

"Kutsal Razaman Ayı'na yakışan bir lig olmasını istiyoruz."

Kerem dedi ki...

Volkan'cım
O zaman Noel arasına da karşı olmak gerekir, yani her halükarda bir düzenleme gerekli... İlle'de birini tercih edeceksen neden insanların hayatlarını kolaylaştıracak bir tercih yapmazsın.

Gökçe dedi ki...

Volkan'a katilmadan edemiyorum, dunya uzerindeki her dine veya inanisa gore duzenleme yapilacaksa yanmisiz da haberimiz yok. Hele ki futbol disi dusunuldugunde Cinli ve Hintli istilasi yasanan dunyada.
Budistlerin nasil bayramlari var acaba...

Gökçe dedi ki...

O degil de bir Tuncay vardi ne oldu?:)) Dunku haberler Huth ile birlikte transfer edildigi. Stoke City ise sitesidnen sadece Huth'u duyurdu Tuncay'in esamesi okunmuyor simdilik...

Kerem dedi ki...

Garrinchacım
Buddistler çok sorun değil antreman sahasına bir heykel yaparsın sorun çözülür..