28.09.2009

Gerçek Hayatta CM Keyfi : the Guardian's Chalkboard

Fikir aslında çok basit: bize maç sırasında, ya da sonrasında sunulan onlarca istatistiği, sanal bir karatahtanın üzerine işlemişler. The Guardian'ın web sitesindeki bu yeni uygulama ile, EPL'deki bütün maçların taktiksel hikayesini takip etmeniz mümkün. Kendimce ufak bir deney yaptım ve bu hafta izlemediğim bir maçı, karatahtaya çizerek, taktiksel özetini çıkarmaya çalıştım. Liverpool'un 6 gol attığı, Hull City maçını tahtadan izlemek, yıllardır CM & FM serilerinde yaptıklarımı, gerçek futbol maçına uyarlamaktan çok da farklı değildi. Bakın sizin için Liverpool'un Hull City performansından kareler:

Burada Liverpool'un pas dağılımını görüyoruz. Kırmızılar başarısız olanlar, maviler başarılı paslar, beyazlar da assistler. Anlaşılan, Liverpoollu oyuncular ortada ve sağ kanatta iyi top çevirmişler. Pas grafiğinin güzel bir yanı da, hangi pasın kimden kime, kaçıncı dakikada gittiğini yuvarlakların üzerine cursor'ı götürdüğünüz zaman görebilmeniz.

Hatalı pasların dağılımı... Hull defansı kanatlardan gelen ortalara karşı koymaya çalışmış, fakat sonuç onlar için çok da başarılı olmamış. Bu arada, sol içten sol açığa pas trafiğinde de ciddi bir problem varmış gibi görünüyor, sağ kanat ise, ortalar dışında fena işlememiş.

Assistler... Ortalarda başarılı savunma yapan Hull City, özellikle Torres'e yapılan ara paslarda aynı başarılı savunmayı göstermemiş.

Bireysel performanslara gelelim. Forvetlerde şutlara bakalım: Fernando Torres, ceza sahası içinde etkili olmuş, zaten attığı üç gol bunun kanıtı.

"Büyük Kaptan" takımının pas trafiğini iyi yönetmiş. Zayıf olduğu tek yer, sol kanatta çizgiden ortalar, zaten Gerard'ın orada ne işi var ki?


Son olarak da kanatlardan sol tarafa bakalım. Topa kayarak müdahalelerde, takımın lideri olan Riera, görüldüğü kadarıyla Hull City sağ kanadına geçit vermemiş.

The Guardian'ı tebrik etmek lazım, güzel bir uygulama hazırlamışlar. İnsanın içi gidiyor, keşke aynısını SüperLig'e yapsak. NTV'de, Rıdvan Abiler, Sergen Abiler gerçi sağolsunlar, bizler için, elleriyle de olsa, ekrana çiziktiriveriyorlar ama bu uygulamanın yerini tutması biraz zor.

Son olarak sözüm NTV ve NTVspor'a; sizlere güveniyoruz arkadaşlar, bu uygulamanın daha iyisini türkçe olarak yapıp sitenize koyabilirsiniz, ha gayret!

the Guardian Chalkboards:
http://www.guardian.co.uk/football/chalkboards








2 yorum:

cevat dedi ki...

gunumuz futbolunda x oyuncusunun, ozellikle ortasaha oyuncusuysa y noktasinda ne isi var denemez bence

Jordi Metal dedi ki...

evet daha önceleride görüyordum guardian'da iyi bir uygulama