23.09.2009

İstanbul'un Alanlarında En Son Ne Zaman Futbol Oynandı?



Eski Saraçhane'den bir manzara.Şu an bu alanda top oynanmıyor tabii.Alanın büyük bir bölümünü Haşim İşcan Geçidi kapamış vaziyette.



Fotoğrafın çekildiği tarih hakkında net bir bilgim yok ama Haşim İşcan Geçidi'nin yapımına 1964'te başlandığını biliyoruz.Dolayısıyla James P. Blair'in objektifinden çıkan bu resmin 50-60 yılları arası çekildiği sonucuna ulaşıyoruz.O yıllarda İstanbul'un merkezi bölgelerinden biri olarak sayılabilecek Saraçhane'de bile boş alanlar varken,günümüzde yapılaşmanın Silivri'ye kadar aralıksız uzandığını görüyoruz.




Sanırım fotoğraftakiler İstanbulun en şanslı kuşaklarından...İstanbul'da futbol oynayabilmek!Hem de şehrin göbeğinde...


5 yorum:

Volkan dedi ki...

80ler sonunda şimdiki Akmerkez'in olduğu alan bomboştu, hem top oynayan insanları, hem de araba öğrenmeye çalışanları bulabilirdin.

Mecidiyeköy'ün Kuştepe tarafında şimdiki Trump Towers Şantiyesi'nin olduğu yerin bir bölümü, inşaat yapılana kadar toprak saha idi, amatör takımlar sabah ve akşam saatlerinde orada antreman yapardı. Sonra yine rant kazandı, acaba o takımlar şimdi nerede antreman yapıyor diye düşünmeden edemiyorum.

Sadece boş arsalarda, kendi zevkleri için futbol oynayanlar değil, bir zamanlar profesyonel klüpler de kendin göbeğinde antreman yapardı. Bunun en önemli örneği, Beşiktaş ve Fulya Tesisleri idi. Çocukluğumun bütün yıldızlarını, özellikle de MAF'ı antremanda izlerdik. Başka zamanlardı, klüp gerçekten de halk takımıydı, ulaşılmaz yıldızlar değil, sanki mahallenin abileri gibiydiler...

3 farklı yer, üçü de istanbulun en kalabalık yerleri, hepsi 90lara kadar bir şekilde direnmişler, fakat rant sonunda kazanan olmuş.

M.T dedi ki...

Güzeldi o günler. Şimdilerde Saraçhane'de olduğun yerde bile top sektiremezsin nerede kaldı top oynamak. O kalabalık keşmekeş değil futbolu, insanlığını unutturuyor insana.

manifesto dedi ki...

resimdeki bozdoğan kemerinin 1950-1955’lerde kemerdeki günlük su debisi 6.120 metreküptü 55 ten sonra debi düştü tamamen kullanılmaz hale gelmesi 1961 olduğuna göre resim 1961-1964 arası çekilmiştir

Kieran dedi ki...

ben hatalı bir tarih vermemek için tarih aralığını geniş tutmuştum ama net bir bilgim yoktu tabii.yine de dopru tahmin edememişiz demek ki.resmin çekildiği tarihi net olarak bulduğun,yazdığın için sağol.

Hect. dedi ki...

Saraçhanede futbol oynayamasak da, mahelle arasında rahatça top oynamıştık çocukken ama yeni nesilin böyle bir şansı bile yok, ne yazik ki...