30.10.2009

Futbolda Pozitif Ayrımcılık Yapılabilir mi?


Başlıktaki sorunun cevabı biraz çetrefilli... Elimizde, kendi şehri ve çevresinden yetişmiş futbolcularla yıllarca şampiyon olmuş bir takım var: Trabzonspor. "Özkaynak düzeni" dedikleri bu sistemin Trabzonspor'a pek çok kez geri getirilmesine çalışılmış, fakat yerel güçten, büyük takıma evrilen Trabzonspor için bu sistem artık tarihin tatlı bir dönemini hatırlatmaktan öteye gidememişti. Peki Karadenizde denenmiş bu sistem, mesela Diyarbakır'da denenemez mi? Bundan 10 sene önce, Diyarbakırspor "Kardeşim ben sadece Güneydoğulu oyuncuları oynatacağım, bir de yabancı hakkımı kullanacağım" dese, yer yerinden oynar, Diyarbakırspor bölücülükle suçlanırdı. Karadeniz özkaynak düzeni olan pozitif ayrımcılık, güneydoğuda bölücü olurdu. Fakat şartlar değişti, ya da değişmek üzere; futbolda da bölgesel takımların önde gelenleri bu tarz pozitif ayrımcılık kararları ile bölge futbolunun gelişimine katkıda bulunamazlar mı? Diyarbakırspor gibi klüplerin asansör takım olmaktan kurtulup, gerçekten bir amacının olmasını sağlamaz mı? Bilbao modeli gibi katı olmasına gerek yok, Real Sociedad gibi bir sistem gayet başarılı olabilir. Bölgenin futbol merkezi olma konusunda Diyarbakır'ın eline, en yakın rakibi Gaziantep'e karşı bir koz geçer. Gaziantep zaten kendi kentinde altyapısını oluşturmuş, finansal problemleri de çok olmayan ve her daim ligde ciddiye alınacak bir takım, ayrıca Antepliler'in Güneydoğu bölgesi bağlamında söylemek istedikleri bir söz yok, onlar için Anteplilik daha önemli, fakat aynı şeyi Diyarbakır için söyleyemeyiz; Diyarbakır ister kabul edin, ister etmeyin Kürt vatandaşlarımızın baş şehri; haliyle takımları da bölgenin bütün halkını -Antep dışında- temsil eder bir niteliğe sahip. Kimbilir belki güneydoğuda da özkaynak modeli başarılı olur, biz de uzun süredir beklediğimiz 5. şampiyon takımımızı, hiç de beklemediğimiz bir yerde bulmuş oluruz.

2 yorum:

Sami dedi ki...

Pozitif ayrimcilik yapabilmek ayni zamanda insanlari etnik kokenlerine gore kategorize etmeyi gerektirir. Turkiye'de daha once boyle bir sey yapilmadi. Hatta resmi ideoloji, bunun yapilmasina gerek olmadigini soyluyor. Su anda Turkiye 1. Liginde kac tane Kurt oyuncu var biliyor muyuz? Kurt oldugunu aciklayan futbolcular Diyarbakir'dan sonra baska takimlarda is bulabilir mi?
Pozitif ayrimcilik, ne olursa olsun bir ayrimciliktir. Diyarbakir ve cevresinde Kurt olmayanlarin Diyarbakir'da oynama sansi olmayacak mi?

Dusunce olarak guzel, ama pratikte uygulanmasi ve faydalari konusunda emin degilim.

Volkan dedi ki...

Aslında bölgesel bir pozitif ayrımcılıktı aklımdaki
insanların nüfusa kayıtlı oldukları bölgeye göre bir pozitif ayrımcılık olabilir