1.12.2009

Premier Lig Açıkladı: Menejerler Bir Senede 70 Milyon Pound Kazandı

Sabah yazacağım ilginç bir haberi biraz geç de olsa şimdi yazıyorum. The Guardian'da çıkan habere göre, Premier Lig yetkilileri Ekim 2008-Eylül 2009 arasındaki 12 ayda, 20 klüp tarafından yapılan 803 bağımsız transfer parası hareketinden menejerlerin toplam 70.3 milyon pound kazandığını açıkladı.

Bu rakam gözünüze fazla gelmiş olabilir fakat bu sadece klüpler tarafından transfer görüşmelerinde aldıkları role müteakip bonservisler üzerinden ödenen rakamlar; yani burada menejerlerin asıl kazanç kapısı olarak gözüken futbolcuyla yapılan sözleşmelerden düşülen menejerlik payı yok.

Menejerlere en çok para kazandıran klüpler ise şunlar:

Manchester City ----- 12.9 milyon pound
Chelsea ----- 9.6 milyon pound
Liverpool ----- 6.7
milyon pound
Tottenham H. ----- 6.1 milyon pound
West Ham Utd. ----- 5.5 milyon pound
Arsenal ----- 4.8 milyon pound

Bu rakamlar arasında, geçmiş dönemde yapılan transferlerin bu süre içinde yapılan taksit ödemelerinden kazanılanlar da bulunmakta. Yani menejerlerin bu 12 aylık sürede kazandığı para sadece o dönemler içinde yapılan transferlerle ilgili değil. Zaten Chelsea gibi transfer yasağı müzdaripi bir klübün hala menejerlere bu kadar para vermesinin sebebi de bu.

Menejerlere tek tek verilen rakamlara net olarak açıklanmasa da, the Guardian'ın haber fotoğrafı olarak kullandığı (ve bizim de kullandığımız) menejer Pini Zahavi'nin, Wayne Bridge'in City'ye transferi sonrasında Chelsea'den 900 bin pound aldığını yine bu haberden öğreniyoruz.

Tabii bu rakamları görünce insan düşünmeden edemiyor: acaba bu sezonun transfer rekortmeni Real Madrid, menejerlere ne kadar ödemiştir?



0 yorum: