28.12.2009

Taç Atışları Ayakla Kullanılsın (mı)



Söz bana ait değil, Arsene Wenger'in... Taç atışlarının ayakla kullanılmasının oyuna daha fazla tempo getireceğini söylemiş. Frikiklerde bazen kaybedilen zamanları düşündüğümde, Wenger'in açıklaması bana çok samimi gelmedi. Zaten, açıklamasının devamını okuyunca derdi anlaşılıyor: Rory Delap'in yarattığı uzun taç fenomeninin ligde yeni bir trend başlatmasından korkuyor tecrübeli hoca. Delap, şu an Premier Lig'in uzun taçlarda açık ara en tehlikeli oyuncusu, topu 38 metre uzağa kadar sert bir şekilde fırlatabiliyor. Takımı Stoke City bu sayede pek çok gol kazandı, hatta kaybedebileceği maçlardan (geçen sezonki Everton maçı gibi) zor da olsa puan almayı başardı.

Aşağıda, Delap hayranı İrlandalılar tarafından hazırlanmış bir "tribute" videosu var. Burada da görüldüğü gibi, Delap taç atmadan önce geriye çekiliyor ve takımın ceza sahası içinde pozisyon almasını bekliyor. Stoke onun bu kornervari taçları sayesinde ciddi ekmek yedi. Tabii bütün bu hazırlık süresince oyunun temposu düşüyor, fakat Delap'in bu fenomen hale gelmiş taçlarının da oyuna ayrı bir hava kattığı kesin. O kadarcık bekleme de, için heyecanı yükselten anı oluyor.



Delap'in taçları Premier Lig'de o kadar ciddi bir problem yaratmış ki, the Guardian Blog'da "Delap'ı Taçlarından Stoke'un Gol Atması Nasıl Engellenir?" başlıklı uzunca bir makaleyi geçen sene yayınlamışlar.

Delap ile ilgili bir başka güzel yazı da Noatsamisa'da, orada da kendisinden detaylı olarak bahsediliyor.

Biz zamanında, Mutlu Topçu'nun taç atışlarına hayranlıkla bakardık. Fakat Delap, Mutlu'nun en uzun tacının bile yaklaşık 1,5-2 katı uzak mesafelere topu fırlatıyor. Düşündüm de, keşke 100. yıl kadrosunda Delap Beşiktaş'a gelseymiş; böylece Cordoba'nın degajlar ve Delap'ın taçlar ile hiç korner ya da frikik kullanmadan bile şampiyon olurmuşuz.

3 yorum:

aks111 dedi ki...

Benim anlamadığım bunu arsene wenger daha önce söylemiş miydi bir bilgin var mı ?.Sonuçta delap yeni yapmıyo bu işleri.Yazıda cordoba nın degajlarıyla iyi olurmuş yazmışsın.Ona benzer bişey söyleyim southamptonda 1 sezon galiba crouch ve delap birlikte oynadılar :).

Volkan dedi ki...

@aks111,

http://www.arsenal.com/news/news-archive/wenger-the-football-law-i-would-change

burada 26 aralık 2009 tarihli bir açıklaması var.

Wenger ilgisi ilgisiz pek çok konuda daha önce de açıklama yapmıştı. O yüzden karıştırmış olabilirsin. Zaten Wenger'e kalsa, taçlar kalkacak, zayıf takımlar avrupaya gitmeyecek, "gereksiz" gördüğü maçlar yapılmayacak vs...

aks111 dedi ki...

bende onu dedim işte delap zaten yıllardır böyle taç atar 26 aralık 2009 da mı sorun oldu diye merak ettim :).