13.04.2010

Halen Kurtarılabilecek Birkaç Çuval İncir Var (Galatasaray - Leeds Utd Retrospektif & Outrospektif)


10 sene önce yaklaşık bugünler... Leeds United’ın 2 taraftarının (Chris Loftus ve Kevin Speight) yaptığı münferit provokasyonlar ile ilk adımı atılan bir olay, daha sonra çığ gibi büyüyen, camiaları, hatta halkları karşı karşıya getiren ithamlarla sonuçlanan yansımalar...


Olaydan 2 gün sonraki Galatasaray-Leeds United maçında, her hafta olduğu gibi, Kapalı tribünün Eski Açık tarafındaki, deplasman seyircisine yakın bölgesindeki yerimi almıştım. Galatasaray tarafında kafalar sadece maçtaydı, takım inanılmaz bir ivme ile daha önce gelinmemiş bir noktadaydı. Rakip de o sezonlarda Avrupa’nın takım oyununu en iyi oynayan kulüplerindendi. Buna rağmen maç öncesi Leeds tarafında matem havası vardı, siyah bayraklar, başları öne eğik seyirciler... Takımlarını desteklemek için İstanbul’a gelmişlerdi, daha sonrası ise bilindik hikaye. Maç öncesinde şaşırmıştım, hangi merciin kararıydı hatırlamıyorum, ancak saygı duruşu yapılmayacaktı. Beklentim, herkesin gözü önündeki olayı örtbas etmek değil; orada olacağı öngörülen, ama talihsiz bir olay sonucunda orada olamayan 2 taraftar için, sanki maç için İstanbul’a gelip bir trafik kazasında hayatını kaybetmiş gibi, kısa süreli bir saygı duruşunda bulunmaktı. İngilizler, bunu protesto amaçlı arkalarını döndüler ve bir süre maçı öyle takip ettiler.

Eski Açık'taki Leeds taraftarlarının protestosu

Son derece saf bir beklentiydi aslında benimkisi, o günkü maçla direkt ilgisi olan 2 kişi hayatını kaybetmişti. Hatta, Türk Lirası’nı yakıp bayrağı çeşitli yerlerine sürdüğü söylenen bu 2 yabancı için saygımı kaybetmiş bile olsam, kaybedilmiş 2 hayat ve arkasında kalan yüzlerce tanıdık/arkadaş/renkdaş olduğu gerçeğini değiştirmiyordu. Yapılması gereken arkada kalanlara empati göstermeye çalışmaktı belki de, medyamızda ‘Two size’ manşeti atanların varlığına rağmen.

Bıçaklama olaylarına karışanlara verilen cezalar şu şekildeydi: Ali Ümit Demir - 15 yıl hapis cezası (ağır provokasyondan ötürü 5 yıla indirildi) ve diğer 4 kişiye 4'er ay hapis. Zanlıların aileleri, kaba İngilizler'in davranışlarından ötürü kavganın parçası olan aile fertlerinin yaptıklarına destek çıktılar.

En yüksek cezayı alan şahıs Ali Ümit Demir

Olay üzerinden 10 sene geçti, bu olayı yaşamış olan Leeds United taraftarı, Elland Road önünde olayların 10. yıldönümünde saygı duruşunda bulunmuşlar. Başkan Bates ve Parlamento Üyesi Fabian Hamilton da hazır bulunmuş, ve bir konuşma yapmışlar. Hamilton’un konuşması, 10 sene önce gerçekleşen bu olayın faillerin hakettiği cezayı alması gerektiğini söyleyerek başlıyor, haklıdır. Ancak ayrıntılı bakacak olursanız, tartışma konunun kapsamını aşmış durumda. (Haber için) Fabian Hamilton’un açıklamalarına göre olması gereken, bu olayın faillerinin bulunmamasının, Türkiye’nin AB yolundaki engellerden biri görülmesi. Bir olayın üzerinden hukuk sisteminin kalitesi ve başarılı işleyip işlemediğine tümevarım ile ulaşabilirsiniz, o da doğru olabilir. Ancak burada konudan saptığı an, Türkiye’nin AB adaylığını bir koz olarak kullanması. Hamilton’ın, Türkiye’nin AB adaylık sürecinin doğruluğu hakkında her gün kafasını yorduğunu ve keşke Türkiye’nin hukuksal sorunları keşke bir çözülse de ben de kafamı yastığa rahatça koyabilsem dediğini sanmıyorum. Yapmaya çalıştığı, hem aba altından sopa göstermek, hem de kendi önyargılı tutumunu topluma yayabilmek için önüne açılan ortaya vole vurmaya çalışmak. Sonuç olarak, Hamilton’un yaklaşımı, ‘insanların desteğine sahip olmak için her yol mübahtır’ fikrini benimseyen ucuz, popülist lokal siyasetçi politikası.

Galatasaray tarafından ise hala geç olmadığını, özellikle böyle bir dönemde atılacak bir adımın çok büyük değerinin olacağını tahmin ediyorum. Belki yaralar tamamen sarılamayacak, ancak Leeds tarafından turun kaybedilmesinden daha önemli olarak hatırlanan bu olayın, en azından toplumlar arasını daha da açmasını engelleyecek, ve bundan sonraki muhtemel Türk-İngiliz takımlarının eşleşmesinde tansiyonu düşürecek bir girişim olacaktır.

Kulübü bağlayan bir olay olduğunu düşünmesem de, bir başsağlığı yazısı beklerdim Galatasaray kulübünden, bir özür yazısı değil, sadece zeytin dalı uzatma amaçlı, yaşamını kaybedenler kadar, onlar için arkalarından ağlayanlar için. Diğer tarafta, Leeds United başkanının sağduyulu bir konuşma yapmasını isterdim, kendi taraftarının hala burnundan soluyan halini yumuşatabilmek için. Nefreti kişilerden, kulüplerden daha da yüksek seviyeye, tüzel kişilikler üzerinden halkların arasında daha da aşılamamalarını beklerdim.


Olayın bir boyutu daha var... O günden sonra, Galatasaray kulübü (olay anıyla direkt ilgisi olmasa bile) ile Türkiye’nin adı maalesef ki lekelenmiştir. İngiliz basınının ve halkının diline düşmeyegörün, belki de dili en iyi kullanan, manipülatif yetenekleri en gelişmiş halktır dünya üzerinde. Futbolla yakından ilgilenen birçok kişinin izlediği ‘The Football Factory’deki Galatasaray taraftarı, Türk futbolu ile ilgili kısımdaki antagonist olmuştur, ki Galatasaray-Leeds maçına göndermeler yaparak maç öncesi filmi izleyenleri yönlendirmede son derece başarılıdır.

Bir elçi???

Bugün birkaç İngiliz taraftar forumuna girdim (en dikkat çekicisi West Ham forumu olmak üzere), ve yazıyı bu sayfalardan birkaç alıntı ile bitirmek istiyorum, kişilerin düşüncesi ne olursa olsun, münferit bir olaya kişilerin ne kadar farklı yaklaşımlarının varolduğunun anlaşılabilmesi açısından... Birçoğu, bizim forumlarımızı çağrıştıran, bazıları soğukkanlılığı koruyan, bazıları paranoyayı ve nefreti ön plana çıkaran, bazıları ise gereğinden saf cümleler.


“Sorry if that is harsh, but If i want to remember the dead I think I can think of people far more deserving of my time.”
(Biraz sert olabilir, üzgünüm, ancak ölmüş birilerini hatırlayacaksam, üzerinde zamanımı harcamaya daha çok değecek kişilerin ölümünü anarım.)


“If 2 Millwall fans had been on Green Street pissed up ripping into west ham and covered in colours before we played teh Pikeys, would you be saying RIP if they got killed and never going to West Ham again?”
(2 Millwall taraftarı Green Street’te tüm agresifliğiyle, kendi renkleriyle bezenmiş şekilde West Ham derbisi once buraya doğru gelse, ve birileri onları bıçaklamış olsa, ‘huzur içinde yatın’ diyebilir miydiniz?)


“It was a Muslim country. They must have done something extremely serious in order for the locals to stray from their peace loving tendencies.”
(Müslüman bir ülke orası. Bizimkilerin inanılmaz ciddi birşey yapmış olması gerek ki, oranın halkını barışçıl yapılarından uzaklaştırmış olsunlar.)


“DONT BE NAIVE MATE..they hate us..end of. any excuse..thats why if west ham ever get in europe again..1st rule is stick together..no matter what...thugs or not..if you stick together you will be alright”

(Saf olma dostum. Onlar bizden nefret ediyor. Bu yüzden West Ham bir gün tekrar Avrupa’ya giderse, ilk kural birbirinden ayrılmamaktır, ne olursa olsun, hırsız ya da değil. Birbirinize bağlı kalırsanız başınıza birşey gelmez)


“I doubt very much the Leeds fans were 'doing nothing.”

(Leeds taraftarının ‘hiçbirşey yapmadığı’ndan emin değilim.)


“I stopped eating kebabs in the wake of this.”

(Bu olaydan sonra kebap yemeyi bıraktım.)


“Not only are you defending the Turks stabbing English fans, you're slagging off fellow West Ham as well.”
(Sadece İngilizler’i bıçaklayan Türkler’i savunmuyorsunuz, West Ham taraftarlarını da aşağılamış oluyorsunuz.” )


“I see they don't mind us when we are shipping millions of pounds over for their earthquakes.”

(Biz onların depremleri için milyonlarca Pound’u onlara yollarken onların bizi hiç takmadığını farkettim.)

“Speak truth, if you went to Turkey and you were falling and you were saved from your death by a Turkish man, would you be so critical of Turkish people?”
(Doğruyu söyle, Türkiye’ye gitseydin, düşerken bir Türk sana yardım edip seni ölümden kurtarsaydı, Türkler hakkında bu kadar tenkitçi olabilir miydin?)


“I hate the Norwich scum, but I'd never kill anyone. Modern society sucks and this is proof why.”
(Norwich pisliğinden nefret ediyorum, ama hiçbir şekilde kimseyi öldürmem. Modern toplum aşağılık bir halde ve bu olay da bunun kanıtıdır.)

Ve yazıyı şu diyalogla sonlandırmanın en uygunu olacağına inanıyorum…

"- I cannot believe you're defending the actions of the Turks.
- I cannot believe you cannot understand English. I not defending the Turks, I'm saying they are scum as was the West Ham that stabbed the Wall fan. You seem to think that our fans stabbing people is ok.
"
(- Türkler’in bu davranışlarını savunduğuna inanamıyorum.

- Ben de senin İngilizce anlamadığına inanamıyorum. Türkler’i savunmuyorum, onu yapanın Milwall taraftarını bıçaklayan West Ham taraftarı kadar değersiz olduğunu söylüyorum. Sana gore bizim taraftarımızın başkalarını bıçaklaması normal.)

1 yorum:

Kerem dedi ki...

Deveye ivir zivir demisler, uzerine alinmis.. Ya da buna benzer biseydi neyse okuyalim...
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalEklerDetay&ArticleID=990751&Date=14.04.2010&CategoryID=42